DetoxikaceZdravé tipy

Terapie fotografií. I záliba může zlepšit vaši psychickou pohodu

Většina lidí dnes bojuje se stresem. Je to všudypřítomný nepřítel, který nám každodenně stojí za zády a jen jen vyčkává, kdy by nás mohl polapit. A dnešní doba mu nahrává – neustálá práce, napětí, spěch a vysoké nároky – to vše nahrává tomu, aby nás stres polapil a nepustil.

Jenže jak všichni víme, stres je jednou z hlavních příčin řady onemocnění, a to zejména těch psychických. Aniž to tušíte, můžete mít predispozici pro různá onemocnění, která se ale nutně nemusí projevit. Jenže právě stres a další faktory často působí jako tzv. spouštěče, které skrytá onemocnění vytahují na povrch.

Cílem většiny z nás je tedy najít takovou aktivitu, která nám pomůže účinně relaxovat a zbavovat se tlaku a stresu. Někdo volí sport, jiný wellness aktivity, ale podle lékařů může pomoci v podstatě jakýkoliv koníček, který nás skutečně baví a naplňuje. Jedním z koníčků, které nás stresu nejen zbavují, ale také vytváří prostor pro celkovou psychickou hygienu je fotografování. Není divu, že se jedná o jeden z velmi moderních a oblíbených koníčků. A nemusíte si pořizovat vybavení za desetitisíce, abyste mohli těžit z benefitů focení.

Fotografování nabízí celou řadu výhod a pozitivních vlivů, které si můžete užít ať už fotíte obyčejným mobilem, nebo zrcadlovkou za velké peníze.

Vizuální kreativita

Člověk jako stvoření je tvor kreativní. Má velkou představivost, dokáže přemýšlet v souvislostech, které jsou zcela nereálné. Tato přirozená kreativita se v nás projevuje různě – někdo maluje, jiný je kutil a další třeba fotí. Kreativita v nás probouzí svobodného ducha a snadno nám umožňuje na chvíli zapomenout na to praktické starosti, co každodenně musíme řešit a co nás stále drží při zemi. Focení probouzí i smysl pro krásu a při hledání vhodného objektu velice rychle zjistíte, kolik krásy je okolo nás. Což je pro lidi, kteří možná občas ztrácí chuť do života, vůbec ta nejlepší terapie.

Kognitivní schopnosti

Focení probouzí nejen kreativitu, ale také umožňuje mozku procvičovat a vylepšovat své kognitivní schopnosti. Při hledání správného objektu i kompozice a při finálním zpracování fotografie je nutné zapojit různé schopnosti a dovednosti. Váš mozek dostane zabrat, ale v dobrém slova smyslu.

Více pohybu

Chcete-li fotit, jen stěží si vystačíte s vaším bytem. Musíte vyjít ven, do přírody mezi lidi. A to samozřejmě znamená více pohybu, aktivitu, možnost zažít něco nového. Málokdy sedí fotografové doma, většinou je uvidíte na nohou někde v přírodě nebo na kulturních akcích. A to je přesně to, co potřebujeme. Vyjít ze svého stereotypu a ze šedi našeho života a podívat se na barevný svět okolo.

Smysluplná zábava

Divili byste se, kolika lidem dnes chybí smysl života – nějaký důvod, proč věci děláme, k čemu směřujeme a na co nám to všechno vlastně bude. Je to samozřejmě dost složitá filozofická otázka, kterou dnes jistě nerozlouskneme, ale dobrou terapií je najít si koníček, který vám smysl bude dávat. Focení pro mnoho lidí takové hobby představuje. Tvoříte něco nového, krásného, a můžete to sdílet i se svými blízkými, případně se širším okolím lidí. Díky sociálním sítím se vám navíc může snadno dostat ocenění od mnoha lidí, kteří by jinak vaše dílo nikdy neměli šanci vidět. A to je mimořádně motivační.

Nová komunita

Fotografie je skutečně oblíbeným koníčkem. Na více či méně profesionální úrovni se jí věnuje ohromné množství lidí. Existují různé kurzy, školení, společná setkávání a další možnosti jak poznat nové lidi se stejným zájmem, jak se obohatit, seznámit a pořád se zlepšovat v tom, co vás baví a naplňuje. A noví přátelé jsou skutečně něco mimořádného. Pokud získáte díky nějakému koníčku toto, pak svůj čas investujete dobře.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button