Jídlo a stravováníPéče o tělo

Čistit si zuby před nebo po snídani? Už víme, jak to dělat správně

Kdy si čistíte zuby? Na světě se najdou dva tábory, které si vzájemně nedokážou přijít na jméno a tvrdí, že jejich způsob je zaručeně nejlepší. Je lepší vyčistit si zuby hned po probuzení, nebo byste spíše měli počkat a vyčistit si je až poté, co si dopřejete snídani? To je otázka, za kterou by se možná mnozí hádali do krve. Lze však na ni odpovědět jednoznačně s použitím vědeckého uvažování?

Jak správně čistit zuby?

Asi všichni zubaři doporučují zuby čistit alespoň 2x denně po dobu 2 minut, celkově byste tedy zubům měli denně věnovat alespoň čtyři, ideálně i více minut. Oficiální doporučení nicméně neříkají, kdy přesně je nejlepší si zuby čistit, mělo by stačit dělat to jednou ráno a podruhé večer před spaním. Jenže jak do toho zakomponovat ještě ranní jídlo?

Pro mnohé z nás je přirozené, že snídani ještě bez potíží zvládáme s ranním dechem a možná i trochu nepříjemnou pachutí v ústech, kterou třeba jen spláchneme sklenicí vody. Až teprve před odchodem do práce nebo do školy si dopřejeme pořádnou očistu celého obličeje, včetně dutiny ústní. Tím odstraníme z povrchu chrupu zbytky snídaně, osvěžíme dech a do nového dne vstupujeme s čistými ústy a svěžím dechem.

Proč nečistit zuby hned po jídle?

Přesto se však stomatologové obvykle shodují na tom, že zuby není vhodné čistit hned po jídle. A to především v případě, že jste právě konzumovali typicky kyselé potraviny, tedy třeba ovoce a ovocné šťávy, čaj s citronem nebo kávu. Pokud byste totiž ihned po konzumaci těchto nápojů zařadili čištění zubů, mohlo by dojít k poškození zubní skloviny.

Sice je pravdou, že zubní sklovina je velmi pevná, ale působením kyselého prostředí je více poškoditelná. Zuby jsou mikroskopicky narušeny konzumací kyselin. Drhnutím kartáčkem je pak můžeme ještě více poškodit. Proto se doporučuje dodržovat časový odstup alespoň 60 minut od jídla.

Jak to zvládnout dohromady se snídaní?

Jak to vypadá, čistit si zuby ihned poté, co dojíte snídani, není ten nejzdravější způsob péče o zubní sklovinu. Má se ale kvůli tomu polovina populace přeučit na jiné návyky?

Možná by mohlo stačit mírně upravit své zažité vzorce. Pokud si čistíte zuby již před snídání, není v podstatě třeba nic měnit, jen by možná bylo dobré si po jídle dech trochu osvěžit – zuby si po snídani můžete propláchnout ústní vodou nebo použít žvýkačku bez cukru.

Jestliže jste doteď čistili zuby až po jídle, pak byste mezi snídaní a čištěním zubů měli ponechat časový rozestup alespoň 30, lépe však 60 minut. Pokud na to během rána nemáte čas, vyhněte se na snídani typicky kyselým potravinám, mezi které patří zejména ovoce, džusy nebo čaj s citronem a káva.

Jaký je tedy závěr?

Vypadá to, že tento dentální souboj nakonec ovládli ti, kteří věří čištění zubů ještě před jídlem. Není však třeba si zoufat, záleží skutečně na tom, co ráno jíte i kolik mátě času před tím, než vyrazíte do práce. Pakliže preferujete jíst ráno jídlo, které není primárně složeno z kyselých potravin (například míchaná vejce s pečivem a zeleninou), můžete si po snídani zuby vyčistit bez obav a zubní sklovinu si tím nijak nepoškodíte. Vůbec nejdůležitější stále zůstává zuby pravidelně čistit a nevynechávat ani použití mezizubních kartáčků a pravidelnou návštěvu zubaře a dentální hygieny. Taková péče se z dlouhodobého hlediska vyplatí, a vy se vyhnete možným potížím.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/should-you-brush-your-teeth-before-or-after-breakfast

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zdravy-muz-lide-zena-3771821/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button