CvičeníZdravé tipy

Jojo efekt není jen nepříjemný, ale může mít vážné následky pro vaše zdraví

Jojo efekt je poměrně dobře známým fenoménem, který je spojen s dietami a hubnutím. Jde vlastně o situaci, kdy sice zhubnete, ale následně opět zase přiberete (někdy i více než co jste měli původně). Možná si říkáte, že je to sice nepříjemné, ale rozhodně vám to nemůže uškodit. Ve skutečnosti je ale opak pravdou. Jojo efekt může mít vážné následky pro vaše zdraví, a proto se rozhodně cyklické diety nedoporučují a pokud to s hubnutím nemyslíte skutečně vážně, je lepší ani raději nezačínat. V tomto článku se budeme zabývat některými problémy spojenými s jojo dietou.

1. Zvýšená chuť k jídlu vede časem k většímu nárůstu hmotnosti

Během diety vede úbytek tuku ke snížení hladiny hormonu leptinu, který za normálních okolností pomáhá cítit se sytí. Za normálních okolností vaše tukové zásoby uvolňují leptin do krevního oběhu. Ten tělu sděluje, že zásoby energie jsou k dispozici, a dává vám signál, abyste jedli méně. Když ztrácíte rychle tuk (zejména při drastických dietách), leptin se snižuje a chuť k jídlu se zvyšuje. Ve skutečnosti je pak pro vás daleko těžší udržet své chutě na uzdě a nepropadnout chuti k jídlu, kdy se tělo snaží doplnit vyčerpané energetické zásoby.

Uvádí se, že lidé, kteří využívají některé krátkodobé a drastické diety, do jednoho roku opět získá 30-65 % ztracené hmotnosti. A mnohdy i daleko více.

2. Vyšší procento tělesného tuku

V některých studiích vedlo držení diety s jojo efektem ke zvýšení procenta tělesného tuku. Během fáze přibírání na váze při jo-jo dietě se tuk získává zpět snadněji než svalová hmota. To může mít za následek, že se procento tělesného tuku během několika jo-jo cyklů zvýší. Ve výsledku tedy můžete zhoršit celkový poměr tuků ve vašem těle, což rozhodně není žádoucí výsledek.

3. Může vést ke ztrátě svalové hmoty

Během redukčních diet tělo ztrácí svalovou hmotu i tělesný tuk, ale svaly jsou první a mizí rychleji. Protože se tuk po hubnutí získává zpět snadněji než svaly, může to časem vést k větší ztrátě svalové hmoty i z dlouhodobého hlediska.

Tyto účinky lze snížit cvičením, včetně silového tréninku. Cvičení dává tělu signál k růstu svalů, i když zbytek těla hubne. Pokud jste ale na drastické dietě, je zřídkakdy vám zbývá energie na kvalitní pohyb a budování svalů.

4. Přibývání na váze vede ke ztučnění jater

O ztučnění jater hovoříme tehdy, když tělo ukládá přebytečný tuk do jaterních buněk. Obezita je rizikovým faktorem pro vznik ztučnělých jater a přibývání na váze vás ohrožuje obzvlášť. Ztučnění jater je spojeno se změnami ve způsobu, jakým játra metabolizují tuky a cukry, což zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Může také příležitostně vést k chronickému selhání jater, známému také jako cirhóza. Časté změny tělesné hmotnosti a přibírání většího množství tuku naráz, může mít vliv i na stav vašich orgánů, zejména pak jater.

5. Zvýšené riziko cukrovky

Jojo diety jsou spojeny s vyšší pravděpodobností vzniku diabetu 2. typu, i když ne všechny studie pro to našly důkazy. Je to nejspíš proto, že břišní tuk vede s větší pravděpodobností k cukrovce spíše než tuk uložený na jiných místech, jako jsou paže, nohy nebo boky.

6. Může zvyšovat krevní tlak

Přibývání na váze, včetně opětovného nebo jojo přibývání na váze po dietě, je také spojeno se zvýšením krevního tlaku. A co hůř, jojo dieta může v budoucnu otupit zdravý účinek hubnutí na krevní tlak.

7. Může způsobit frustraci

Může být velmi frustrující vidět, jak tvrdá práce, kterou jste vynaložili na hubnutí, mizí během opětovného přibírání na váze při jojo dietě. Osoby držící jojo diety také uvádějí, že mají špatné sebevědomí, pokud jde o jejich tělo a zdraví. Jinými slovy, mají pocit, že nad sebou nemají kontrolu a také že nic nedovedou dotáhnout do konce – jejich úsilí prostě nikdy nemá trvalé výsledky.

Možná jste vyzkoušeli několik diet, které vám nepomohly dosáhnout dlouhodobých výsledků, které jste chtěli. To neznamená osobní selhání – je to prostě důvod zkusit něco jiného.

Co je zásadní vědět?

Jojo dieta je cyklus krátkodobých změn v jídle a aktivitě. Z těchto důvodů vede pouze ke krátkodobým výsledkům a může s sebou přinášet i řadu velmi negativních důsledků. Po zhubnutí se chuť k jídlu zvýší a vaše tělo snadněji znovu ukládá tuk. To vede k přibírání na váze a mnoho dietářů skončí tam, kde začali, nebo ještě hůř. Jojo dieta může zvýšit procento tělesného tuku na úkor svalové hmoty a síly a může způsobit ztučnění jater, vysoký krevní tlak, cukrovku a srdeční onemocnění. Chcete-li se vymanit z tohoto frustrujícího cyklu, proveďte raději malé, trvalé změny životního stylu. Takové změny prodlouží a zlepší váš život, i když je váš úbytek hmotnosti pomalý nebo malý.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/yo-yo-dieting#TOC_TITLE_HDR_12
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andres Ayrton: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-bez-tvare-fitness-sportovni-obleceni-6551068/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button