Zdravé tipy

Nevolnost na cestách se dá řešit. Pomůže třeba zázvor

Ne každý na to trpí, ale pokud mezi ty „nešťastníky“ patříte, dobře víte, jak je nevolnost na cestách nepříjemná. Čekají vás dlouhé hodiny v autě nebo ve vlaku a většina lidí okolo vás si vezme tlustou knížku, která je zabaví, nebo budou pracovat na laptopu. Ale vy můžete maximálně jen koukat z okna, protože jakmile si začnete číst nebo i jen koukat na seriál, udělá se vám špatně.

Není to nic výjimečného, nevolnost z pohybu v dopravních prostředcích je dobře popsaným fenomén, který postihuje řadu lidí. Může se projevit jen nepříjemným pocitem, ale i bolestí hlavy, závratí nebo dokonce zvracením. Po cestě jste velmi unavení, bez nálady a trvá klidně i několik hodin než se zase dostanete do formy. Začátek dovolené tedy může být dost zkažený.

Je způsobena opakovaným pohybem, který vyvádí nervový systém z rovnováhy, a ten pak dělá neplechu. Některé symptomy se dají zmírnit pomocí prášků, ale ideální je samozřejmě přírodní řešení. A rozhodně existuje. Vyzkoušejte na vaší příští cestě třeba všechny a sami uvidíte, který vám skutečně zabere.

Zázvor

Mezi nejdoručovanější léky patří zázvor, a to ať už ve formě čerstvého kořene nebo alespoň zázvorového čaje. Je plný antioxidantů a protizánětlivých látek, které posilují imunitu a podporují funkce nervového systému. Obsahuje aktivní ingredienci gingerol, který je skvělý k léčbě nevolnosti a závratí. Zklidňuje podrážděný žaludek a doplňuje tělu potřebné vitamíny. Před cestou si tedy dopřejte šálek zázvorového čaje a jako nezbytný doplněk s sebou přibalte kousek čerstvého kořene, který můžete při akutních příznacích žvýkat.

Aromaterapie

Pro úlevu od nevolnosti se často doručuje využití vonných olejů. Ty pomáhají stimulovat buňky v nose, které jsou úzce propojeny i s chuťovými buňkami a trávicím systémem. Pokud budete cítit příjemnou vůni, je dost pravděpodobné, že se vám uleví od nevolnosti. Vhodné je volit jemné uvolňující vůně jako je třeba levandule nebo jasmín. Tyto oleje můžete nanést při cestování na spánky a zápěstí a vdechovat uvolňující se vůni. Váš rozházený organismus by to mělo zklidnit a měli byste se cítit lépe.

Led

Akutním řešením, pokud máte pocit na zvracení, je dát si do úst kousek ledu a nechat jej pomalu rozpouštět. Cestujete-li například vlakem, nemusíte se bát požádat o kostku ledu v jídelním voze. Chlad ihned uvolní stažený žaludek a pomůže vám akutně vyrovnat rozházený organismus. Celkově tělu při cestování prospívá spíše nižší teplota, takže se snažte obléci si volné lehké oblečení, často větrat a případně i využít klimatizaci.

Akupunktura

Příznivci čínské alternativní medicíny nedají dopustit na akupunkturu. Podle mnohých skutečně pomáhá nejlépe a je jistou zárukou, že cestování přežijete v pohodě a klidu. Pro pomoc proti nevolnosti je nutné najít malý hrbolek na vašem zápěstí. Poté na něj zatlačte s použitím ukazováku a držte po dobu několika sekund. Měli byste postupně ucítit uvolnění a zlepšení vašeho stavu. Mělo by to pomáhat nejen proti akutní nevolnosti, ale také proti bolesti hlavy.

Vhodně zvolené jídlo

Pokud víte, že máte potíže s nevolností během cest, rozhodně byste neměli před cestou vynechávat jídlo. Řada lidí to dělá, protože si myslí, že tím sníží pravděpodobnost zvracení, ale není to nejlepší tah. S prázdným žaludkem vám bude ještě hůř, a navíc budete vyčerpaní a bez energie.

Před cestou je vhodné se najíst, ale volte lehká netučná jídla. Vyhněte se mléčným výrobkům, které mohou způsobovat plynatost a nadýmání. Některé druhy zeleniny také nejsou vhodné – třeba kedlubna, hrášek nebo zelí. Ideální je třeba kuřecí nebo krůtí maso doplněné vhodnou přílohou. Jako svačinku si klidně vezměte něco sladkého, ale spíše ovesné sušenky než kalorickou čokoládovou tyčinku.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button