Jídlo a stravováníZdravé tipy

Které potraviny není vhodné konzumovat před spaním 3. část

Tělo pracuje jinak ráno, kdy má dostatek energie po celonočním spánku a jinak v podvečerních hodinách, kdy máte za sebou celý den v poklusu, možný stres a podobně. Během celého dne se až tak nesoustředíte na to, co jíte, ale večer je dobré na to myslet možná o něco víc. Spí se vám špatně? Máte sklony k přibírání na váze, ale poctivě cvičíte a jídelníček obohacujete zeleninou a ovocem?

Co jíst před spaním

Namísto odpočinku a celkové regenerace vaše tělo zpracovává potraviny, které jste před spaním snědli. To celé může vést k nárůstu kilogramů a špatnému spánku. Jestliže konzumujete nevhodné potraviny a ještě ke všemu jsou plné soli (hranolky, brambůrky a podobně) může to mít vliv na otoky nebo zvýšení krevního tlaku.

O hubnutí a následném tloustnutí se toho už napovídalo mnoho, je spousta diet, které jsou více či méně drastické k tělu, objevuje se nechvalně známý jo-jo efekt a spousta dalšího. Mimo jiné se objevuje často informace, že po páté nebo šesté hodině odpolední se nesmí večeřet, pokud chcete nějaký ten kilogram zhubnout. Co jíst před spaním a co naopak ne?

Celer

Říkáte si, jde o zdravou zeleninu, která je bohatá na nejrůznější látky a i přesto se před spaním nedoporučuje. Obsahuje velké množství vlákniny, které poté tělo složitě tráví a může se narušovat kvalita spánku. Navíc můžete kvůli němu chodit častěji na toaletu, protože působí močopudně.

Česnek

Česnek je skvělý, má antibakteriální vlastnosti, působí jako silné antibiotikum a mnohdy pomáhá léčit nachlazení nebo chřipku. Na večer však není úplně vhodnou potravinou, protože může zvyšovat riziko pálení žáhy.

Sladkosti a cukrovinky

Různé pamlsky, čokolády nebo jiné cukrovinky nejsou vhodné večer, před spaním. Je důležité korigovat příjem cukrovinek i během dne, ale je dobré se jim vyhnout před spaním. Všechny kalorie a tuky, které cukrovinky obsahují, se ukládají do tukových zásob a kromě toho mohou narušovat kvalitu vašeho spánku.

Smažená jídla

Smažené pokrmy jsou nasáklé tukem, jsou kalorickou bombou a pro vaše trávení jsou náročné. Smažená jídla by se měla konzumovat občas, a když už je jíte, pak určitě ne na večeři, raději na oběd. Tělo bude unavené, bude narůstat hmotnost a těžko se vám bude usínat.

Přemíra ovoce

Když máte večer chuť na sladké, ale čokoládu nemůžete, pak si dáte ovoce. To je skvělá alternativa, je zdravé a prospěšné pro lidské tělo. Nebo ne? Pokud právě hubnete, tak se ovoci večer určitě vyhněte. Ovoce obsahuje cukry a vlákninu, což může před spaním působit problémy.

Alkohol

Alkohol se pije právě večer a v noci, vždyť ráno si jej dát nemůžete, půjdete do práce, budete řídit a to potřebujete být střízliví. Ovšem tělo vnímá alkohol jako negativum, takže se aktivuje do pohotovostního režimu a snaží se jej odbourat. Navíc, alkohol může narušit určité fáze spánku a tělo odvodní.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button