Péče o těloZdravé tipy

Známe 9 hlavních příznaků diabetu u dětí

Cukrovka může být velmi nebezpečné onemocnění, zejména tehdy, když se neléčí. Existuje několik typů cukrovky a do určité míry to může souviset také s geny. Není to však nezbytné. A koho cukrovka postihuje? Postihuje všechny, dospělé jednice, mladistvé, ale také děti.

V Americe trpí touto nemocí zhruba 208 tisíc jedinců nad 20 let. Toto číslo však může být ještě vyšší, protože ne každý, kdo cukrovkou trpí, ji má diagnostikovanou. Je velmi dobré všímat si příznaků a také nežádoucích účinků diabetu u dětí. Rychlé diagnostikování a následné řešení může zvýšit šance na lepší léčení.

Typy cukrovky

diabetes-1270350_960_720Diabetes typu 1 se objevuje asi u 5% jedinců pod 20 let, kterým byl diabetes diagnostikován. Diabetes typu 1 může být ovlivněn genetickými faktory. Když se cukrovka tohoto typu neléčí, mohou být v tomto důsledku poškozeny ledviny, nervy či může hrozit ztráta končetiny.

Diabetes typu 2 může být také ovlivněný genetickými faktory. Většinou je však způsoben tím, že lidé, kterých se to týká, trpí nadváhou či obezitou. Vlivem nárůstu obezity u dětí se diabetes tohoto typu objevuje stále častěji. Důsledky diabetu typu 2, který se neléčí, jsou prakticky stejné, jako u diabetu typu 1.

Děti a cukrovka

Jak tedy poznat, že vašemu dítku hrozí cukrovka? Pozorujte dítě, pokud se u něj objevují tyto příznaky, pak ještě nutně nemusí znamenat, že má cukrovku. Je však dobré zajít k lékaři, který provede nezbytné vyšetření a zjistí, zda dítě cukrovkou trpí či netrpí. Jaké příznaky to jsou?

  1. Časté močení

Cukr v krvi, který je způsobený diabetem, musí být vyloučen a to se právě tělo snaží zajistit skrze močení. Pokud tedy pozorujete, že je vaše dítě často na záchodě, v noci se například pomočuje, může to být jedna ze známek diabetu. Noční pomočování však nemusí nutně znamenat diabetes, může to být způsobeno stresem či traumatem. Je dobré tato podezření vyloučit dřív, než dítě vezmete k lékaři. Časté močení se objevuje u obou typů cukrovky.

  1. Neobvyklá žízeň

Diabetes vyvolává v těle vašeho dítěte zvýšené množství cukru, který se dostane do jeho oběhového systému. Způsobí nedostatečnou hydrataci a dítě to bude nutit neustále pít, mnohem více, než je obvyklé. Tento příznak se objevuje u obou typů diabetu.

  1. Únava

Buňky orgánů a svalů nemají u jedinců s cukrovkou dostatečné množství cukru. Nemají tedy dostatečné množství energie. Proto jsou děti s cukrovkou často unavené a bez energie. Může se přidávat také stres, který je vedlejším účinkem cukrovky 1 a 2 typu.

  1. Rozmazané vidění

Neobvykle vysoká glukóza způsobuje rozmazané vidění. Jestliže si vaše dítě stěžuje na náhlé rozmazané vidění, které nemá žádnou příčinu, může jít o možný diabetes. Tento příznak je možný pro oba typy.

  1. Extrémní hlad

Ve chvíli, kdy tělo nemá dostatečné množství cukru, které potřebuje, myslí si, že je hladové, i když to tak není a tak vyšle tento signál do mozku. Jestliže jí dítě víc, než běžně, může to mít souvislost s cukrovkou obou typů.

  1. Hubnutí

Dítě může hubnout, jelikož se během močení z těla odplavuje glukóza. A hubnutí se může projevovat i ve chvíli, kdy má dítě větší hlad a zkonzumuje toho k jídlu více. Tento příznak je možný u obou typů cukrovky. Je-li vaše dítě hubené bez ohledu na to, jestli jí více či méně, je určitě dobré navštívit v každém případě lékaře.

  1. Nevolnost

Příznak diabetu typu 2 může být také nevysvětlitelná nevolnost. Je nutno však odstranit všechny další možné důvody, tedy například problémy se žaludkem, alergie na nějaké potraviny. Dokonce i některé léky a doplňky stravy mohou způsobovat nevolnost. Jde o reakci na daný produkt. Takže pokud je dítěti nevolno, nemusíte nutně propadat panice, že trpí cukrovkou. Pokud se však nevolnost objevuje, a spolu s ní i další výše zmíněné příznaky, pak je dobré vyhledat lékaře.

  1. Oslabený imunitní systém

Jestliže vaše dítě trpí často různými nemocemi, jako nachlazení, ušní infekce, chřipky, angíny, infekce a podobně, hojí se mu nejrůznější rány pomaleji, než je to běžné u jiných, pak i toto může být signálem onemocnění diabetu typu 2.

  1. Kvasinková infekce

V případě, že se u vaší dcery objevují vaginální kvasinkové infekce, může to být jeden z příznaků cukrovky typu 1. V případě jakékoliv kvasinkové infekce je nutno vzít dceru k lékaři.

Diabetes může člověku velmi znepříjemnit život a napáchat mnoho škod, pokud se neléčí. Jestliže u dítěte objevíte více, než jeden z výše zmíněných nežádoucích účinků, je určitě dobré navštívit dětského lékaře a o svém podezření mu říct. Vaše děti by měly být zdravé.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button