Jídlo a stravováníZdravé tipy

Nebojte se pečiva: I s ním můžete hubnout a žít zdravě

Stále ještě považujete pečivo za viníka toho, že se vám nedaří udržet si štíhlou linii? Myslíte si že pokud chcete zhubnout, je nutné pečivo z jídelníčku vyřadit? Taková zjednodušení rozhodně nejsou pravdivá. Pojďme se na pečivo podívat trochu detailněji a konečně pochopit, jak nám pečivo může prospět, ale i škodit.

Sacharidy jsou základní makroživinou, která je nezbytnou součástí zdravého životního stylu. Nízkosacharidové diety jsou tedy sice populární, ale zda jsou zdravé a udržitelné – to už je jiná otázka.

Bez pečiva půjdou kila dolů

To je všeobecné přesvědčení řady lidí. A ono to tak skutečně může fungovat, ale ještě to neznamená, že to je skutečně dobrý způsob, jak váhu snižovat. 

Kdysi tou „zlou“ potravinou byla třeba vejce kvůli poměrně vysokému obsahu tuku a cholesterolu. Časy se ale mění a dnes se zase pro změnu všichni bojí pečiva. Bát se ho ale je skutečně zbytečné, spíše jste pod vlivem mnoha mýtů a polopravd, které vám ale kýžený výsledek nepřinesou.

Pečivo a hubnutí

Nízkosacharidové diety jsou nesmírně lákavé právě tím, že slibují rychlé výsledky. Ano, to se většinou také podaří – každý si totiž umí na pár týdnů či měsíců odepřít sacharidy a silou vůle vytrvat – ale co pak?

Jak to vlastně celé funguje? Vyloučení pečiva znamená rychlý úbytek na váze pouze ze začátku. Je to proto, že rychle ztrácíme vodu vázanou na svalový glykogen, což je zásobní forma sacharidů. Ze začátku tedy můžeme poměrně snadno shodit klidně i 3–4 kila za týden. Jenže skutečnost je taková, že tuk stále zůstává. Neuváženě velkým kalorickým deficitem při vyloučení pečiva dochází také ke zpomalení metabolismu, které budete později jen obtížně napravovat. Připravit bychom se měli také na špatnou náladu, rozmrzelost nebo nedostatek energie.

Pečivo večer je noční můra dietářů

Dalším mýtem je to, že pečivo by se hlavně nemělo jíst na večer. Pravdou ale je, že naše tělo žádné zabudované hodiny nemá a metabolismus sacharidů se nemění ani po šesté hodině večerní. V podstatě lze říct, že neexistuje nic takového jako potraviny, po kterých se přibírá – vždy jde jen o poměr příjmu a výdeje, to je vše.

Strašák jménem lepek

V současné době je největším a nejnebezpečnějším mýtem tvrzení, že lepek škodí všem, i zcela zdravým lidem. Je to ale nesmysl – jak by všechny ty generace lidí před námi přežily?

Pokud netrpíte nějakou formou nesnášenlivosti lepku, neexistuje důvod, proč byste měli bezlepkovou dietu držet. Jestliže lepek z jídelníčku kompletně vyřadíte a po čase se rozhodnete jej znovu zařadit, můžete si přivodit zdravotní problémy – střeva si totiž najednou nebudou s lepkem vědět rady. Je to tedy trochu hazard se zdravým, který rozhodně nedoporučujeme.

Jak vybrat kvalitní pečivo?

Z uvedeného tedy vyplývá, že pečivu se není třeba vyhýbat. Má to však svá pravidla. Měli bychom kupovat kvalitní pečivo, které nám dodá nejen sacharidy, ale třeba i vlákninu a další živiny. Podle čeho se řídit?

  • Cereální: cereální znamená, že je výrobek vyrobený z obilovin – a takový je vlastně i obyčejný rohlík nebo oblíbená kaiserka.
  • Celozrnné: obsah celozrnné mouky musí být minimálně 80 %
  • Vícezrnné: to znamená, že je pečivo vyrobené z více druhů mouky a 5 % výrobku musí být něco jiného než pšeničná nebo žitná mouka.

Je jasné, že pro potřeby zdravého stravování je nejlepší volit pečivo celozrnné – to nám dodá i dostatek jiných kvalitních živin.

Možná si kladete i otázku, jak je to s rozpékaným pečivem – tedy tím, které běžně koupíte na pultech malých supermarketů. Od roku 2012 také pečivo musí nést informaci o tom, zda je ze zmrazeného polotovaru. Nutriční hodnoty bývají zcela totožné jako u čerstvého pečiva. Je však třeba vědět to, že mnohem rychleji tvrdne.

A jak vybírat balené pečivo? U baleného pečiva máte všechny důležité informace a nutriční hodnoty uvedeny na obale. Suroviny jsou uváděny sestupně – první suroviny je obsaženo ve výrobku nejvíc. Pokud na prvním místě není celozrnná mouka, pak se rozhodně o celozrnné pečivo nejedná. Je také jasné, že čím kratší je složení, tím lépe pro vás. Jestliže je výčet surovin velmi dlouhý a názvy použitých látek vám zní víc než cizojazyčně, raději takovou potravinu nekupujte.

Je celozrnné dietnější? Vlastně tak úplně ne – dokonce ty druhy, které obsahují různá semínka, mohou mít více kalorií, protože se jedná o zdroje tuku. Nám by však nemělo jít jen o kalorie, ale i o obsažené živiny. Celozrnné mouky vznikají rozemletím celého zrna včetně otrub a klíčku. Mají tak podstatně vyšší obsah vlákniny, bílkovin, tuku, minerálních látek a vitaminů. Také nás takové pečivo zasytí na delší dobu. Zkusit také můžete vytvořit vlastní chleba – receptů je na internetu nespočet a budete přesně vědět, jaké suroviny jste použili.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button