Jídlo a stravováníZdravé tipy

Honí vás pozdě v noci mlsná? Raději si dejte pořádnou večeři dříve

Večeře rozhodně není tak nepodstatná, jak se o ní často říká. Ano, je daleko důležitější, co jíme ráno a přes den, abychom podávali dobré výkony a abychom neměli v práci hlad, ale večeře je zase nesmírně důležitá pro to, aby si naše tělo mohlo v noci odpočinout a aby byl zdravý náš zažívací systém.

Večeři tedy nepodceňujte a rozhodně ji nevynechávejte. To totiž povede k jedinému – vaše noční návštěvy lednice budou častější a vy si budete pomalu ale jistě ničit zdraví.

Večeře by vás měla zasytit na celou noc a není pravda, že když odpočíváte, žádnou energii nepotřebujete. Naopak – během regenerace tělo spaluje poměrně velké množství energie a když mu chybí, rozhodně to není dobré.

Správná večeře

Jak by tedy měla vypadat správná večeře? Měla by být vyvážená, dostatečně kalorická, chutná a také snědená ve správný čas – ani příliš brzy ani příliš pozdě. V žádném případě však neplatí, že po 17. hodině byste již nic neměli jíst. To funguje pouze tehdy, když chodíte spát ve 20 hodin.

  • K večeři si dopřejte více bílkovin a méně sacharidů.
  • Šetřete s tuky a přidejte více zeleniny, ideálně třeba zeleninovou polévku nebo čerstvý salát.
  • Využijte koření a bylinky. Chuť jídla pozvednou na novou úroveň a pomůžou i s trávením.
  • Zapomeňte na sýr. Mnoho lidí jej k večeři miluje, ale není to ideální varianta. Hůře se tráví a může způsobovat i plynatost či nadýmání. Jako tuky volte spíše rostlinné varianty jako je olivový olej.
  • Nezapomínejte na dostatečný přísun vlákniny. Není chyba dopřát si pečivo, ale jen to celozrnné.
  • Hlídejte si, kolik toho sníte.
  • Jezte dvě až tři hodiny předtím, než jdete spát. To znamená, že když chodíte spát až po půlnoci, nemusíte se bát jíst ani po deváté hodině večer.

Vždycky ve správný čas

Správné načasování je stejně důležité jako to, co jíte. Nelze však říci, jaký čas či hodina je pro vás ideální. Vše záleží na vašem životním stylu a individuálním rozvrhu.

Nejsnadněji se jídlo plánuje podle vašeho spacího režimu. Pokud vstáváte brzy, předpokládá se, že chodíte spát dříve, a podle toho si jídlo naplánujte. Chodíte-li do práce na později, pak zase posuňte časy jídel dle vašeho režimu. Není důležité, zda oběd jíte ve dvanáct nebo ve tři odpoledne. Podstatné je, abyste mezi jídly dodržovali přibližně stejný čas. Poslední jídlo dne by mělo být 2-3 hodiny před spaním.

Musíte však také počítat s tím, že pokud ještě těsně před spaním nějak pracujete nebo se dokonce vrátíte z venku, může vás zcela přirozeně přepadnout hald, protože jste měli větší výdej, než se předpokládalo. V takovém případě si můžete klidně i těsně před spaním něco malého zobnout. Ale – něco zdravého! Ideálně tedy nějakou bílkovinu ve formě jogurtu, kefíru nebo třeba pár mandlí, rozhodně ne nic slaného, sladkého nebo tučného.

  • Jezte, když máte hlad. Pokud jste však hladoví neustále, děláte něco špatně a je třeba začít s tím, že odhalíte tento problém.
  • Hlídejte si, co jíte, a nenechte se strhnout záchvatovým přejídáním.
  • Těžké a tučné jídlo ve večerních hodinách přispívá k přibírání na váze. Proto volte raději odlehčené varianty pokrmů.
  • Noční návštěvy do lednice si prostě zakažte. Naučte se jíst tak, abyste neměli v noci hlad. Rozhodně to není normální a pokud nedokážete přes noc vydržet a v klidu spát, musíte změnit své stravovací návyky.

Nebojte se zkoušet nové věci

Někdy jsme trochu líní zkoušet nové chutě, ale je to škoda. Často se pak zbytečně ochuzujme o dobré a zdravé pokrmy, jen proto, že máme předsudky nebo se nám něco vizuálně nelíbí.

Nebojte se pravidelně kupovat nové potraviny a zkoušet je zařadit do svého běžného jídelníčku. Budete jíst zdravěji a s větší pestrostí minerálů i vitamínů.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button