DetoxikaceJídlo a stravováníPřírodní léčba

6 nejpopulárnějších bylinných čajů a jejich účinky

Bylinné čaje obsahují řadu živin a antioxidantů, a obvykle obsahují jen málo nebo žádný kofein. Bylinné čaje jsou účinné při léčbě mnoha onemocnění, od příznaků PMS až po bolesti hlavy a vše mezi nimi.

Níže najdete některé z nejoblíbenějších bylinných čajů a jejich účinky, z kterých můžete těžit.

1. Kořen pampelišky

Ano, tento čaj je vyroben z kořenu pampelišky. Kořen pampelišky je účinný při léčbě artritidy, dny, kožních infekcí a zánětů, vysokého krevního tlaku a problémů s játry. Mnoho herbalistů také považuje pampeliškový kořenový čaj za účinný při čištění krve od toxinů, a proto pomáhá léčit některé chronické zánětlivé nemoci.

2. Máta

Máta je jednou z nejoblíbenějších bylin používaných pro čaj. Tato bylina je zvláště účinná při léčbě poruchy trávení, žaludečních křečí, překyseleného žaludku a nadýmání. Je také schopen uvolnit dýchací cesty a snížit horečky. Obvykle najdete mátové čajové sáčky v každém obchodě s potravinami nebo můžete vyžít čerstvou bylinku.

3. Kurkuma

Kurkuma získává více popularity jako koření a je klíčovou složkou mnoha druhů kari. Tato bylina se však může pochlubit také v čajové formě a může poskytnout mnoho přínosů pro zdraví. Čaj z kurkumy pomáhá regulovat průtok krve v celém těle, což může pomoci regulovat menstruační cykly a řešit symptomy PMS.

Kurkuma také zlepšuje trávení, rozpouští žlučové kameny a podporuje zdravou funkci jater. Časný výzkum ukázal souvislost mezi konzumací kurkumy a prevencí rakoviny žaludku a tlustého střeva u potkanů; pokud se tento výzkum bude projevovat na lidské subjekty, byla by to průkopnická zpráva ve světě léčby rakoviny.

4. Heřmánek

Další velmi populární bylinný čaj. O heřmánku je známo, že je velmi uklidňující a je skvělý pro vyvolání spánku. Heřmánek je také účinný při léčbě trávicích problémů a byl také použit k léčbě vředů, menstruačních křečí, hemoroidů, alergií a bolesti spojených s revmatoidní artritidou. Heřmánkový čaj také pomáhá snížit stres a úzkost a vyvolává pocit klidu a relaxace.

5. Meduňka

Je zvláště efektivní, když se užívá ke snížení stresu a úzkosti. Meduňkový čaj může také pomoci při řešení bolestí hlavy, abnormálních palpitací srdce a při zažívacích potížích.

Meduňka se také často používá k řešení hypertyreózy a léčbě mnoha příznaků, které ji doprovázejí. Také bezpečná pro děti, studie prokázaly, že meduňka je účinná při zlepšování kvality spánku a snížení nervozity.

6. Kořen zázvoru

Zázvorový kořenový čaj je velmi účinný při léčbě zažívacích problémů, jako je nauzea, nadměrná plynatost, zácpa a kolika. Některé studie naznačují, že zázvorový čaj může snížit nevolnost indukovanou chemoterapií, stejně jako nevolnost spojenou s ranní nemocí, či těhotenstvím.

Protože zázvor obsahuje protizánětlivé vlastnosti, je také účinný při léčení zánětu v celém těle a snížení bolesti s artritidou. Zázvorový kořenový čaj také pomáhá léčit příznaky spojené s běžným virem chřipky.

Existuje mnoho dalších bylinných čajů, toto je jen hrstka nejoblíbenějších a prospěšnějších. Bylinné čaje jsou bezpečné pro pití a můžete pít dokonce 2-3 šálky denně. Vychutnejte si pěkný horký šálek bylinného čaje před spaním nebo nahraďte svou kávu výběrem svého oblíbeného čaje.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button