Zdravé tipy

Za problémy ve vztahu může stát i nedostatečný spánek

Správný, kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je velmi důležitý pro naše zdraví. To víme snad všichni a často se nám to také připomíná. Ve správně fungujícím organismu je to právě spánek, který našemu mozku pomáhá správně třídit a ukládat emoce, abychom byli zdraví nejen po fyzické, ale také psychické stránce.

Ve vztahu jsou emoce nesmírně důležité. Právě to, jak se s druhým člověkem cítíme a jak reaguje na naše pocity, je klíčové pro naši celkovou spokojenost a pro pozitivní hodnocení vztahu. Pokud tedy spíte dobře, je pravděpodobné, že i váš emoční život bude vyváženější a vy se budete cítit spokojenější. Naopak nedostatek spánku nebo jeho zhoršená kvalita vede k vyšší emoční zátěži, která se může negativně projevit na vašich nejbližších vztazích.

Při nedostatku spánku tělo přepíná do přežívacího módu. Energie se soustředí na zajištění základních potřeb jako je jídlo, teplo a schopnost přemýšlet, ale jiné oblasti jsou zanedbávány. Jde zejména o oblast emocí a psychické rovnováhy. Tělo může tyto funkce jednoduše vypnout, protože na ně nemá dost energie. Prostor pro společenskost, pozitivní myšlení a nebo dokonce empatii je tak významně limitovaný.

Emoce musí stranou

Cítíte se napjatí a jako na jehlách? Pak se možná jedná o spánkovou deprivaci. Centrum v mozku, které kontroluje emoce běží v nouzovém režimu a nefunguje dostatečně. Čekají vás větší výkyvy nálad, hůře budete ovládat své roztrpčení, snadněji řeknete něco, co byste si raději měli nechat pro sebe. A to vše jsou jako kulky, které míříte na své nejbližší okolí, a potenciálně tedy hlavně na svého partnera.

Konflikty ve vztahu na sebe nenechají dlouho čekat. Pokud navíc váš partner s nedostatkem spánku také bojuje, je dost pravděpodobné, že směřujete k velké krizi. To může vyústit v nejhorším případě až k rozchodu.

Rizika, která není radno podceňovat

Nedostatek spánku neohrožuje jen váš vztah a vaše emoční stabilitu. Jedná se i o vaše fyzické zdraví! Dlouhodobá absence kvalitního a dlouhého spánku může vést k cukrovce, nemocem srdce, obezitě a depresi. A to nejsou žádné nevýznamné nemoci.

Samozřejmým následkem je také únava a vyčerpání, která se může projevit třeba i na stavu vaší pleti a vlasů. Navíc se může snadno stát, že podlehnete pocitu, že se vaše potíže dají snadněji vyřešit nevhodnými způsoby jako je alkohol nebo jiné „snadné“ řešení.

Noční šichty lásce neprospívají

Také lidé, kteří mají narušené spánkové cykly, si stěžují na potíže ve vztazích. Není to asi nic neočekávaného. Pokud se svým partnerem netrávíte dostatek času, začne vztah stagnovat a propadat se stále hlouběji do potíží. Noční směny výrazně komplikují možnost jak s partnerem prožívat normální věci a zažít společně i nějakou zábavu nebo uvolnění. Když vy potřebujete spát, váš partner chce vyrazit na výlet. Když vám navrhne společnou romantickou večeři, vy musíte odmítnout s tím, že jdete do práce. Je zřejmé, že různé životní cykly vztahům neprospívají.

Pokud se jedná jen o přechodné časové období, dá se tato situace společně překlenout. Dlouhodobě je ale nutné najít jiné řešení. Jinak je velice nepravděpodobné, že vás vztah přežije a bude přinášet dobré plody v podobě vaší vzájemné spokojenosti.

Bez pravidle to nepůjde

Jste-li si vědomi negativních vlivů, které má spánkové deprivace na vaše společné soužití, pak se nebojte nastavit si jasná pravidla. Choďte spát společně v předem dohodnutou dobu a vzájemně se podporujte v tom, abyste si všechny povinnosti splnili včas a mohli jít v klidu spát. Společný cíl vás navíc sblíží a přinese do vašeho vztahu motivaci, která vás požene dopředu. Společný spánek vám někdy může dát více než hodiny strávené řešením problémů, které vznikají z vaší únavy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button