Jídlo a stravováníPéče o těloZdravé tipy

Pomáhají léky na cholesterol? Můžete ho snížit i přírodní cestou

V současné době se hojně prodávají léky na snížení cholesterolu. Jsou však skutečně tak účinné, jak se tvrdí? Nejedná se jen o marketingový tah? Tyto léky mají své výhody i nevýhody. Pravdou je, že snížení cholesterolu můžete dojít i přírodní cestou. Pojďme se blíže seznámit s tím, co nám léky na vysoký cholesterol nabízí.

Snížením cholesterolu rapidně klesne riziko srdečních onemocnění

Nejčastější argument, proč užívat léky proti cholesterolu, je riziko srdečních onemocnění. Pravdou však je, že tyto studie se zatím v praxi nepotvrdily. Pro lidi, kteří mají skutečně vysokou hladinu cholesterolu, je dobré, když dojde k jejímu snížení. Kde je však ona vysoká hranice? Ženy po menopauze mají přirozeně zvýšenou hladinu cholesterolu. Nepatří tedy to této skupiny ohrožených jedinců a nepotřebují léky na předpis. Jenže často jsou jim doporučovány, jako prevence proti srdečním onemocněním. Problém je však takový, že léky na snížení cholesterolu mají mnoho vedlejších účinků. Nejhorším je zhoršená paměť, která je velkým problémem pro mnoho starších lidí. Navíc nedávné studie ukazují, že ženy v postmenopauzálním období, které nemají historii kardiovaskulárních onemocnění v rodině, se nemusí ničeho bát.

Takže kdo tedy patří do skupiny vysoce rizikových jedinců? Jsou to například diabetici nebo lidé, které trápí ateroskleróza. Pokud váš rodič utrpěl infarkt nebo mrtvici a je mu 50 a méně let, měl by si udělat pokročilejší test na cholesterol, který určí skutečnou hladinu v těle a upozorní na případné problémy. Klasické rutinní výsledky ze základního vyšetření pokročilé hodnoty nezobrazí.

Nízká hladina cholesterolu vás neochrání

Snížení hladiny cholesterolu vás nebude zcela držet od nebezpečí onemocnění srdce. Rizika a nemoce srdce vznikají i dalšími faktory, jako jsou například volné radikály, které poškozují stěnu srdce. To má za následek vzniku zánětu v těle a nedostatek antioxidantů. Je třeba dodržovat správnou životosprávu a ne se jen snažit o snížení cholesterolu.

Snížení cholesterolu jde jen s léky

Léky nejsou jediným prostředkem, jak snížit hladinu cholesterolu v těle. Někteří lidé mají geneticky danou vysokou hladinu cholesterolu. Klíčovou roli hraje životní styl. Cholesterol je rozhodující pro produkci stresového hormonu kortizolu, který bude stimulovat játra k produkci většího množství cholesterolu. Vyhýbejte se stresu a hladina cholesterolu vám klesne.

Dalším důležitým faktorem je strava. Příliš mnoho jídla bohatého na cukry, nasycené tuky, mouka nebo živočišné potraviny, jako je mléko a maso, vždy zvýší hladinu cholesterolu. Naopak rostlinná strava, bohatá na esenciální mastné kyseliny a plná vlákniny, sníží hladinu cholesterolu v krvi. Upravte si tedy jídelníček a obohaťte svá jídla o rybí tuk, vlákninu, nenasycené mastné kyseliny a další zdraví prospěšné látky.

Jestliže beru léky, mohu jíst cokoliv

To vám však může způsobit mnoho problémů. Podle studií, lidé, kteří používají léky a nadměrně jí, mají velké riziko vzniku diabetu. Vyhněte se zpracovanému cukru a výrobkům z mouky a vaše hladina cholesterolu bude normální. Léky jsou dobrým sluhou, ale všechno nezvládnou. Pokud nebudete držet své chutě na uzdě i s používáním léku si zaděláváte na onemocnění srdce.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button