KrásaPéče o tělo

Používejte opalovací krém tak, aby skutečně fungoval

Léto je v plném proudu a slunce svítí ostošest, takže je načase myslet na pořádnou sluneční ochranu, která vás ochrání nejen před viditelným spálením, ale i před jakoukoliv škodou, kterou UV záření může způsobit, i když ji na první pohled nevidíme.

Hovoříme zde zejména o předčasném stárnutí kůže, které nás dostihne v pozdějších letech, ale také o mnohem vážnější hrozbě – rakovině kůže. Ta číhá na každého nezodpovědného, kdo mazání podceňuje a před sluncem se nijak nechrání.

A i když patříte mezi ty zodpovědnější a opalovacím krémem se snažíte mazat poctivě, jsme si jisti, že i vy děláte některé základní chyby, které účinnost krému snižují nebo ji dokonce zcela likvidují. Zjistěte, jaké to jsou a jak se jim do budoucna vyhnout.

Nejčastější chyby při používání opalovacího krému

Jednou a dost

Pokud vaše mazání probíhá tak, že se ráno prostě trošku namáznete a říkáte si, že máte splněno, pak jste jedni z mnoha lidí, kteří dělají dost zásadní chybu. Dennodenně můžeme strávit až 8 i více hodin v přímém slunečním kontaktu se sluncem, a to zejména tehdy, jsme-li na dovolené a většinu dne trávíme venku (ne nutně jen na pláži). Jenže na celodenní ochranu vám jeden nátěr nepostačí.

  • Krém je nutné nanášet asi 30 minut předtím, než jdete na slunce. Potřebuje totiž nějaký čas než začne působit a když jej nanesete příliš pozdě, může se stát, že se spálíte ještě dříve než vůbec začne působit.
  • Nátěr by se měl opakovat každé dvě hodiny a to bez ohledu na to, zda se koupete či nikoliv. V létě se pokožka sama velmi potí, a tím účinnost ochrany snižuje. Nátěr je tedy nutné opakovat, abyste zachovali jeho účinnost.

Zapomínáte na péči po

I když se nespálíte, je vhodné pamatovat na péči po opalování. A to nejen tehdy, když se vrátíte z pláže, ale prakticky pokaždé, když strávíte několik hodin venku na slunci. Používejte speciální krémy, které jsou pro tento účel určeny. Jsou vybaveny látkami, které pokožku zvlhčují, vyživují a dodávají jí potřebné látky, aby se dobře vypořádala s následky slunění.

Kromě krémů lze využít i přírodních produktů. Jednoznačně nejoblíbenější variantou je gel z aloe vera, který má mimořádně zklidňující a pečující účinky. Mimo to lze na postižená místa třeba přiložit i vychladlé sáčky od zeleného čaje, který také podporuje regeneraci.

Nízké SPF

V podstatě zde platí čím vyšší, tím lepší. Není třeba na ochranném faktoru nijak šetřit. Zvlášť v těchto horkých dnech, kdy slunce sálá celý den bez přestání se vůbec nemusíte bát sáhnout po 50 SPF. Vaše pleť se vám za to poděkuje. A nebojte se, že byste celé léto zůstali bílí jako stěna. I přes ochranu chytnete hezký lehký bronz.

Špatný oděv

I oblečení hraje při ochraně před sluncem roli. Samotné oblečení vás před UV zářením neochrání, takže nespoléhejte na to, že zakryté části těla není nutné mazat. Zvláště přes lehké letní látky pronikají sluneční paprsky velmi snadno.

  • Noste pohodlné bavlněné oblečení.
  • Snažte se zakrývat si co největší plochu těla a noste volné vzdušné materiály.
  • Noste oblouk nebo jinou pokrývku hlavy.
  • Nezapomeňte chránit své oči kvalitními slunečními brýlemi.
  • Vyhněte se syntetickým materiálům.
  • Snažte se nosit spíše uzavřené boty, které chrání vaše nárty před spálením.

Nyní už víte, jak moc je důležité se pravidelně mazat. Spálená kůže je nejen nevzhledná a bolestivá, ale především riskujete vážné zdravotní problémy v budoucnu. Rakovina kůže je jednou z nejzávažnějších chorob současnosti, která rozhodně není zřídkavá. Proto se chraňte na maximum a používejte osvědčené značky krémů, které doporučují i lékaři a dermatologové. Sluňte se zodpovědně!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button