DetoxikaceJídlo a stravováníOstatníPřírodní léčbaZdravé tipy

Proč nevyhazovat slupky od česneku? Obsahují unikátní látku, která prospěje vašemu zdraví

O tom, že je česnek zdravý a zvlášť v zimních měsících vás pomůže uchránit od chřipky či nachlazení jste už asi slyšeli. Ale napadlo vás někdy, že jednu z jeho nejužitečnějších součástí pravidelně bez užitku vyhodíte? O čem je řeč? O česnekových slupkách! Pravděpodobně byste nečekali, že právě slupky, které běžně skončí v koši, mohou mít tolik pozitivních zdravotních účinků. Pokud vás zajímá, jak vám mohou česnekové slupky prospět, pak čtete dál.

Unikátní složení

Česnekové slupky se mohou pyšnit jedinečným složením, díky kterému mají řadu benefitů, jež samotný česnek postrádá. Obsahují bioflavonoid quercetin, který je znám především jako prostředek boje proti stárnutí. Patří mezi vzácnou skupinu vitamínu P, které podporují přirozené regenerační procesy a chrání buňky a tkáně před vlivy toxinů. Díky tomu dokáže zabránit předčasnému stárnutí a zachovat váš organismus ve skvělé kondici po mnohem delší dobu. Budete tedy:

  • vypadat i cítit se mladší
  • mít hladkou a čistou pleť bez vrásek
  • mít silnější imunitu a rychlejší regeneraci organismu po nemoci
  • podpoříte funkci jater, které z vašeho těla odvádí škodlivé látky
  • lépe zvládnete řešit nenadálé střevní obtíže
  • ušetříte za drahé léky a doplňky stravy
  • využijete všechno a nemusíte nic vyhazovat

Jak slupky konzumovat?

Nemusíte mít obavu – konzumace slupek není nijak zdravotně závadná, jen je potřeba dodržovat několik základních pravidel.

Nejprve se ujistěte, že na slupkách nejsou viditelné žádné stopy po škůdcích či znečištění zeminou, jsou lesklé a čisté. Slupky je poté nutné nechat řádně vysušit a následně rozdrtit na prášek. Dobře vám poslouží mlýnek na kávu nebo hmoždíř.

Léčivý extrakt

Příprava léčivého extraktu je jednoduchá. Smíchejte jednu polévkovou lžíci prášku s 250 ml vroucí vody a dobře promíchejte. Směs přikryjte a nechte přes noc odstát. Vzniklý nápoj uložte do lednice a vypijte ho během dne. Ideálně polovinu ráno a polovinu večer. Tuto kúru praktikujte po dobu jednoho měsíce a měli byste zaznamenat výsledky. Pomůže vám zlepšit kvalitu pleti, podpoří funkci jater a ledvin a posílí vaši obranyschopnost.

Pro muže i pro ženy

Pití extraktu ze slupek se doporučuje oběma pohlavím, ale rozdíl je v tom, kdy by se měl ideálně konzumovat. Rozdíl je způsoben odlišným fungováním hormonálního systému a jinými potřebami ženského a mužského organismu. Zatímco muži by měli extrakt pít od desátého do dvacátého dne v měsíci, ženám se konzumace doporučuje od dvacátého do třicátého dne. Toto odlišné načasování vychází ze znalostí starobylé čínské medicíny a údajně by mělo účinky česnekových slupek ještě znásobit.

Proti střevním potížím

Podobně dokáže extrakt ze slupek pomoci i proti průjmům. Potřebujete-li okamžitou pomoc, spolkněte jednu lžičku prášku a zapijte ji sklenicí studené vody. Průjem by se měl během krátké doby zastavit. Buďte ale opatrní – dlouhodobá konzumace česnekového prášku v tomto množství může zapříčinit zácpu.

Kontraindikace

Za určitých okolností se konzumace česnekových slupek nedoporučuje. Předtím než začnete tuto léčbu využívat se tedy přesvědčte, zda je pro vás konzumace slupek vhodná. Vyhněte se jim v případě těchto okolností:

  • jste těhotná nebo kojíte
  • nevhodné pro děti mladší 12 let
  • máte cukrovku
  • trpíte nízkým tlakem
  • máte chronické onemocnění zažívacího ústrojí

V každém případě při prvních dnech konzumace česnekových slupek bedlivě pozorujte reakce vašeho těla. Objeví-li se alergická reakce nebo nevolnost, okamžitě používání extraktu ukončete. Může se jednat o obyčejnou přecitlivělost na některou z látek, kterou česnekové slupky obsahují.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button