Jídlo a stravování

Velká hrozba produktů z USA: USDA umožňuje zpracovávání kuřete v čínských továrnách

Americké ministerstvo zemědělství nedávno schválilo čtyři zpracovatelské kuřecí závody v Číně. Jak to teda bude probíhat? Kuřata budou chována a poražena v USA. Následně se odešlou do Číny a tam je zpracují a odešlou nazpět do USA, kde se tato kuřata dostanou do obchodů s potravinami. Kromě toho nebude mít drůbež na sobě štítek s původem země. Ani inspektoři USA nebudou na místě zpracovatelských závodů v Číně předtím, než se dodá pro lidskou spotřebu do Spojených států.

Může být snížená kvalita produktů?

chickens-874512_960_720Odborníci na to poukazují, bojí se, že kvalita potravin bude sporná. A to vzhledem k tomu, že kuřata budou zpracovávána v zemi, která je již notoricky známá pro ptačí chřipku a pro nemoci, které se přenáší pomocí potravin. Podle odborných předpovědí bude Čína nakonec muset rozšířit exportní pravidla pro kuřata narozená a odchována v Číně.

Mluvčí National Chicken Council, Tom Super, řekl v nedávném rozhovoru pro Houston Chronicles, že toto opatření nemá smysl a to ani z ekonomického hlediska. Jestliže čínská společnost koupí mražená kuřata v USA, musí je nějak přepravit, zaplatí loď plující 7000 mil. Dále je nutno mražená kuřata dopravit do zpracovatelského závodu, rozbalit jej, rozřezat, zpracovat nebo uvařit, zmrazit, zabalit. Pak putují znovu do přístavu, kde se musí znovu urazit dalších 7000 mil.

Má to ekonomický smysl?

Také vás napadá logická otázka, jaký z toho můžou mít zisk? Kde v tom všem je logika? Podle odhadů Bureau of Labor Statistics získají američtí zpracovatelé drůbeže v průměru 11$ za hodinu. Podle některých zpráv si dělníci, kteří pracují v Číně s kuřecím masem, vydělají podstatně méně, něco okolo 1 – 2 $ za hodinu. A to zpochybňuje ekonomickou proveditelnost celé akce.

Stejný postup je již v provozu s americkými mořskými plody. Seattle Times informoval, že zachytil na domácím trhu lososy a kraby v okamžiku, když byly z Číny odeslány zpět do USA a to z důvodu značné úspory nákladů. Bylo zjištěno, že část úlovku krabů a aljašských lososů nejprve putovala do Číny. Poté se vrátila zpět do USA.

Finanční úspora versus bezpečnost potravin

Kosti lososa jde nejlépe odstranit ručně, tvrdí Charles Bundrant, zakladatel Trident. To je také důvod, proč odesílají ze sklizně téměř 15 miliónů kilogramů, z celkových 600 milionů kilogramů, do Číny ke zpracování. Charles Bundrant tvrdí, že práce, která ve Spojených státech vyjde na 1$ za 0,5 kg je v Číně provedena za 10 centů.

Ovšem Čína má velmi špatnou pověst, co se týče bezpečnosti potravin, je dokonce jednou z nejhorších. Jen loni se rozšířila zpráva o výrobci kuřecího masa, které bylo určeno do pamlsků pro psy. Podle zprávy tyto pamlsky byly spojeny se smrtí více než 500 psů. The Food Safety News má za cíl šířit povědomí o bezpečnosti potravin a očekává se dohoda USDA, která by měla zabránit zpracování kuřecího masa v Číně a zase jej zpět vracet do USA do obchodů a školních jídelen.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button