Péče o tělo

6 příznaků rakoviny konečníku, o kterých se každý stydí mluvit

Jeden z nejagresivnějších typů rakoviny, který lze v počáteční fázi detekovat, je jistě rakovina konečníku. Přesto je pro mnohé jedince těžké o ní mluvit a ze strachu, jak na to bude reagovat okolí, nemluví o příznacích, které je trápí. Přinášíme vám 6 příznaků rakoviny konečníku, které byste neměli přehlížet.

Co je rakovina konečníku

Tento typ rakoviny se vyskytuje v oblasti konečníku, kdy dojde k abnormálnímu a nekontrolovanému růstu buněk. Přestože rakovina konečníku není tak běžná, ve většině případu je přehlížena, jelikož se lidé stydí o jejich symptomech mluvit.

V takovém případě, je dobré vědět, že rakovina tlustého střeva a konečníku jsou dva různé typy. Rakovina konečníku zasahuje pouze oblast konečníku, zatímco rakovina tlustého střeva zasahuje tlusté střevo a celý konečník.

Každoročně je rakovinou konečníku postiženo na 8000 Američanů a zhruba jeden tisíc ji podlehne, tato rakovina je bohužel i častá i v České republice. Mnohem horší je však zjištění, že jeden ze čtyř lidí je diagnostikován s touto rakovinou až poté, co se rozšíří do lymfatických uzlin a jednomu z deseti lidí se rakovina dostane do dalších orgánů, než je odhalena. Další smutnou zprávou je skutečnost, že tento druh je v posledních letech na vzestupu. Stále je však vzácnější oproti rakovině tlustého střeva.

Jaké jsou příznaky rakoviny konečníku

Zásadní věc pro úspěšnou léčbu je včasné odhalení. Nicméně není to tak jednoduché, jelikož v některých případech nejsou projevy rakoviny tak patrné. Níže vám přinášíme seznam příznaků, které byste rozhodně neměli ignorovat:

  • svědění v oblasti konečníku
  • citlivost či bolest v oblasti řitního otvoru
  • neobvyklé pohyby střev
  • krvácení z konečníku
  • neobvyklý výtok z konečníku
  • tvrdá místa v oblasti řitního otvoru

Co přesně způsobuje rakovinu konečníku je zatím nejasné. Někteří lékaři se domnívají, že je na vinně oslabená imunita, kouření a časté podráždění konečníku. Rakovina konečníku postihuje v nejčastějších případech dospělé osoby nad 60 let. Muži do 35 let a ženy nad 60 let jsou vystaveny většímu riziku vzniku rakoviny tlustého střeva.

Jak rozpoznat rakovinu konečníku v počátečním stádiu

Jak již bylo řečeno na začátku, pro úspěšnou léčbu je důležité včasné odhalení. V tradiční medicíně je hned několik způsobů, jak odhalit rakovinu konečníku včas. Jedním z nich je prohlídka řitního otvoru, kdy vám lékař prohlédne anální dutiny a hledá případné abnormality. Další možností je vsunutí speciálního zařízení, které je určeno na zjištění zdravotních problémů v oblasti konečníku a střev. Tento postup se však používá v případě, že jsou objeveny abnormality při první prohlídce. Další možností, jak objevit rakovinu konečníku, je vyšetření pomocí PET skenu, MRI, CT, rentgenu, ultrazvuku nebo biopsie. Mnoho lidí však shledává tyto metody jako kontroverzní nebo se je stydí podstoupit. To je jeden z hlavních důvodů, proč se rakovina konečníků tak rychle šíří a je úspěšná ve svém snažení.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button