Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

12 domácích přípravků k prevenci a léčbě ztukovatění jater

Jak už sám název naznačuje ztukovatění jater není žádné příjemné onemocnění. Tuk je pro lidské tělo nebezpečné a u ztukovatění jater jde v podstatě o akumulaci tuku v buňkách jater. Víc než 5 – 10% tuků v játrech se už považuje za ztukovatění jater. Tvorba tuku v játrech není nic dobrého a pozitivního pro lidské tělo a zdraví.

Tvorba tuku v játrech

Nejde nikdy o dobrou věc, játra jsou pak zranitelnější vůči jakémukoliv jinému zranění. Může to pak skončit také zjizvením nebo zánětem. Existují dva typy ztukovatění jater. Nealkoholické, tedy to, které není vyvoláno alkoholem a alkoholické, tedy to, které bylo přirozeně vyvoláno alkoholem.

Nikoho nepřekvapí, že hlavním důvodem alkoholického ztukovatění jater je nadměrná konzumace alkoholu. Jde-li o nealkoholický typ nemoci, pak může mít toto onemocnění řadu příčin. Jaké?

  • Virová hepatitida
  • Cukrovka typu 2
  • Obezita
  • Vysoký krevní tlak
  • Vysoký cholesterol v krvi
  • Podvýživa
  • Rychlá ztráta hmotnosti

Žádné příznaky

Možným problémem je, že pacienti se ztukovatěním jater obvykle nevykazují žádné příznaky, zvláště pak ze začátku. Některé jedinci mohou zaznamenávat únavu, bolesti břicha, ztrátu chuti k jídlu, běžné problémy nebo pocity nepohody. Před zahájením léčby je nejdůležitější správná diagnóza.

Zatím neexistuje žádná léčba pro tuto konkrétní chorobu, ale dobrou zprávou je, že je možný reverzibilní stav. Je možno jej léčit jednoduchými změnami v životním stylu a každodenním správným stravováním. Tyto jednoduché domácí prostředky mohou pomoci.

Jablečný ocet

Toto je starý domácí lék, který pomůže na problémy s játry. Jablečný ocet může pomoci odstranit nahromaděný tuk v játrech a okolo jater. Umí také povzbudit tělo k hubnutí. Přidáním této přírodní látky k vaší každodenní stravě můžete podpořit zdravou funkci jater a snížit tak zánět jater. Jak na to?

Stačí přidat jednu polévkovou lžíci surového a nefiltrovaného jablečného octa do sklenice vody. Pokud se vám chuť zdá být příliš kyselá, můžete přidat trochu medu. Tuto směs pijte dvakrát denně a to vždy před jídlem.

Zelený čaj

The International Journal of Molecular Medicine publikoval v roce 2013 studii, která ukázala, že zelený čaj s katechiny a vysokou hustotou může zlepšit infiltraci tuků a funkci jater u těch, kteří trpí onemocněním jater z nealkoholického původu. Zelený čaj je také přínosný pro zablokování množství tuku uloženého v játrech, umí zlepšit celkovou funkci jater.

Konzumujte tři až čtyři šálky zeleného čaje denně, ale můžete jej využívat také jako doplněk stravy nebo v tekutém extraktu. Pravidelný příjem zeleného čaje také může snížit procento tuku v těle a celkovou tělesnou hmotnost.

Citron

Toto kyselé ovoce obsahuje vysoké množství vitamínu C, což je základní antioxidant, který podporuje játra, aby se v nich vytvořilo víc enzymů nazývaných glutation. Tyto enzymy neutralizují toxiny. Citrony také obsahují látku zvanou naringenin. Tato látka pomáhá zastavit zánět jater a to podle studie provedené v roce 2014 a publikované v časopise Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology.

Jednoduše vymačkejte šťávu z poloviny organického citronu do sklenice vody a tuto směs pijte dvakrát až třikrát denně. Citrony můžete využívat opravdu denně, a pokud tak učiníte, je dobré propláchnout ústa čistou vodou a to proto, abyste zabránili poškození zubů.

Ostropestřec mariánský

Je považován za nejlepší bylinný prostředek ke zlepšení funkce jater, k léčbě a prevenci ztukovatění jater. Flavonoidy v ostropestřeci mohou velmi účinně chránit lidské tělo před poškozením jater. Flavonoidy pomáhají také vylepšit proces detoxikace, včetně zvýšení glutationu v játrech.

Glutation je klíčovou složkou nízké funkce jater u pacientů s onemocněním jater. Důkazy rovněž naznačují, že ostropestřec je užitečný pro jiná jaterní onemocnění jako alkoholická hepatitida, cirhóza, virová hepatitida a chemická toxicita. Doporučený příjem je 900 miligramů ostropestřece dvakrát denně spolu s jídlem.

Kurkuma

Má mimořádně přínosnou aktivní složku kurkumin, která účinně léčí onemocnění jater a žloutenku. Toto úžasné koření také pomáhá snižovat záněty, oxidační stres, mění metabolismus tuků, zlepšuje citlivost na inzulín a také pomáhá snižovat poškození jater a nealkoholické ztukovatění jater.

Navíc velmi účinně může léčit rakovinu jater známou také jako hepatokarcinom a fibrózu jater. Můžete si připravit čaj z kurkumy nebo jí jednoduše přidat do vašeho jídla a těšit se ze všech přínosů, které pro lidské tělo má.

Kořen pampelišky

Listy pampelišky nebo kořen pampelišky je často využíván k podpoře správné jaterní funkce jako účinná čistící bylina pro mastné onemocnění jater. Pampeliška detoxikuje a metabolizuje tuky, které se hromadí v játrech. Studie zveřejněná v časopise Food and Chemical Toxicology zjistila, že extrakt pampeliškových listů může pomoci předejít a léčit onemocnění jaterních onemocnění které souvisejí s obezitou. Extrakt z listů pampelišky výrazně potlačil akumulaci tuku v játrech a snížil inzulinovou rezistenci.

Vychutnejte si pampeliškový kořenový čaj, abyste získali plné účinky tukové jaterní nemoci. Přidejte čajovou lžičku sušeného pampelišky do šálku vroucí vody. Poté zakryjte a nechejte deset minut. Následně sceďte a konzumujte tři šálky čaje denně po dobu tří týdnů.

Amla prášek a indický angrešt

Indický angrešt je omlazující bylinka používána v ajurvédské medicíně. Je vhodná pro léčbu diabetu nebo pro léčbu ztukovatění jater. Nazývá se také Amla nebo Amalaki ovoce. Obsahuje důležité antioxidanty, které pomáhají s funkcí jater, včetně vitamínu C, kyseliny elegické, kyseliny galové, galantaninu a korilagu. Každý den můžete konzumovat 3 až 4. Pomůžete tak odstraňovat toxiny z jater, zatímco si vychutnáte skvělou chuť ovoce.

Česnek

Konzumujte syrový česnek. Česnek je skvělý na srdce, ale umí také zlepšovat funkci jater a to tím, že vyplavuje toxiny. Česnek je naložen selenem a allicinem o kterých se traduje, že chrání játra. Vezměte jeden nebo dva stroužky, rozmělněte je a počkejte asi deset minut. Za tu dobu se uvolní tyto ochranné látky. Je-li na vás chuť česneku příliš silná, nakrájejte česnek do salátů, k masu nebo do zeleninových pokrmů.

Papája

Papája je jako ovoce velmi dobrá a lahodná. Umí toho však daleko víc, je skvělá pro vaše játra! Skvělé je nejen samotné ovoce, ale také semínka uvnitř. Ajurvédská medicína tvrdí, že papája je opravdu vynikajícím prostředkem pro léčbu ztukovatění jater. Dokonce umí pomoci spálit tuky. Nejlepší je konzumace čerstvé papáji. Jeden kus každý den je tak akorát.

Lékořice

Ve studii, která byla publikována v roce 2012 v časopise Phytotherapy Research se ukázalo, že extrakt z kořene lékořice pomáhá snížit transaminázové aktivity enzymů nazývaných alaninaminotransferáza (ALT) a aspartátaminotransferáza (AST) u pacientů s onemocněním jater. Lékořice může rovněž zabránit poškození jater v důsledku kontaminace těžkými kovy.

Stačí přidat půl čajové lžičky kořene lékořice do jednoho šálku horké vody. Zakryjte a nechejte pět až deset minut. Poté sceďte. Můžete přidat trochu medu pro lepší chuť. Denně doporučujeme popíjet dva až tři šálky tohoto čaje. Je dobré se před užíváním skořice poradit s lékařem, protože může interferovat s určitými typy léků.

Lněná semínka

Fytoconstituenty v lněném semínku pomáhají zabránit vzniku škodlivých hormonů v játrech. Studie z roku 2013 byla publikována v časopise Lipids in Health and Disease a zjistila, že kombinace lněného oleje a kyseliny alfa lipoové může pomoci zabránit ztukovatění jater a to zvýšením akumulace jaterního tuku a oxidativního stresu. Lněná semínka by měla být ideálně rozemletá v mlýnku na kávu, aby se udržela čerstvost a zabránilo se žluknutí. Lněný olej je také dobrým pomocníkem do salátů.

Koriandr

Koriandr je dalším účinným prostředkem, který umí chránit játra a pomáhá léčit ztukovatění jater. To je také prospěšné pro lidi, kteří bojují s cukrovkou. Jde o rostlinu, která je bohatá na antihyperglykemické i antioxidační účinky a to podle mnoha studií, které byly prováděny na krysách s cukrovkou.

Existuje spousta možností jak zatočit se ztukovatěním jater. Stačí si vybrat jen tu, která je pro vás nejlepší. Dalším velmi důležitým tipem je správná životospráva, tedy zdravé stravování a pravidelné cvičení. To jsou dva klíče k udržení optimálního zdraví.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button