OstatníPéče o těloZdravé tipy

Víte, co znamenají mateřská znaménka? Může to zachránit život

Vaše kůže je největším orgánem v lidském těle a musí tím pádem hodně vydržet. Modřiny, puchýře, pořezání, rány, popáleniny… lidská pokožka má schopnost sama se uzdravovat a udržuje také naše vnitřní orgány.

Věci, jako bradavice, pihy a mateřská znaménka se nezdají jako velký problém a obvykle je tomu tak. Ovšem mohou se objevovat signály, že něco není v pořádku. Je důležité, abyste poznali, že je s vaším mateřským znaménkem něco špatně. Poznejte rakovinu kůže.

OBR

Asymetrie

Běžné benigní mateřské znaménko je znázorněno na levé straně. Mělo by být víceméně asymetrické. V případě melanomu, tedy rakovinných mateřských znamének mají tendenci být ve tvaru nepravidelném. Znázorněno je to na znaménko na obrázku vpravo.

B pro barvu

Pozorujte barvu u mateřských znamének. Neškodné znaménko má obvykle jednu barvu a má bouli. Pokud jde o melanom, můžete jej identifikovat z části i pro jeho barvy a odstíny. Nerovnoměrné barvy mohou být signálem a varováním, že jde o mateřské znaménko, které je škodlivé a nebezpečné.

R okraje

Mateřská znaménka, která jsou v pořádku, mají hladké okraje, mají často jasně definované obrysy. Na druhou stranu melanom, ten je často vágní, má nerovné hranice a často chybí jasný tvar.

D pro průměr

Benigní mateřská znaménka jsou často malá, nebývají větší než guma, kterou najdete na konci tužky. Všimnete-li si, že mateřské znaménko roste, může to být varovný signál, že jde o melanom. V takovém případě je vždycky dobré nechat jej vyšetřit u lékaře.

OBRA

C pro změnu

Jestliže se vaše mateřská znaménka během času nějak změnila, ať už velikostně, tvarově nebo barvou, je důležité, mít se na pozoru. Obvykle se totiž může jednat o signál, který vám říká, že se něco děje. Pro všechny případy ihned vyhledejte lékaře a nechte si mateřská znaménka pro jistotu zkontrolovat.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button