Jídlo a stravováníKrásaOstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Dopřejte si sezamová semínka. Prospějí vašemu zdraví jako máloco

Sezamová semínka jsou doslova zásobárnou živin. Běžně se používají v čínské, korejské nebo indické kuchyni a je tedy trochu škoda, že se v naší stravě tak často neobjevují. Mohou se přidat téměř do každého jídla, aby zdůraznily jeho chuť a dodaly mu zajímavější texturu. Jsou bohaté na zinek, vápník, železo a vitamín E a nabízí i další významné výživové benefity. Seznamte se s následujícími oblastmi vašeho zdraví, kde vám sezamová semínka mohou přijít vhod a zbavit vás vleklých problémů. Dejte šanci přírodě a řekněte sbohem neustálým návštěvám u lékaře a brání léků.

Pomáhají udržet krevní tlak v normě

Vysoký krevní tlak škodí vašemu srdci i vašim žílám. Udržovat jej tedy ve zdravých hodnotách je pro váš organismus naprosto klíčové. Neléčený vysoký krevní tlak může vést až k infarktu. Sezamová semínka jsou plná hořčíku a vitamínu E, který zabraňuje vzniku usazenin v žílách a tepnách, a účinně tak zabraňuje růstu krevního tlaku. Nemusíte se bát chorob srdce ani žilního systému.

Snižuje cholesterol

Sezam obsahuje specifický druh vlákniny, která pomáhá udržovat nízký stav cholesterolu v krvi. Zejména černá sezamová semínka jsou pro tuto práci jako stvořená. Společně se snižováním cholesterolu vám také pomůže vyhnout se některým typům rakovinného bujení.

Zlepšuje zdraví kostí

Obsahuje velké množství vápníků, který je pro zdraví kostí klíčovým prvkem. Sezam je také bohatý na zinek, který má zase na starosti tvrdost a tuhost kostí. Společně tedy tvoří ideální kombinaci v péči o kosti celého těla. Sezamová semínka obsahují dvakrát tolik vápníku jako kravské mléko. Zvlášť pokud tedy mléko nemůžete, je sezam ideální náhražkou.

Snižuje riziko zánětu

Chronický zánět v těle může vést k rozvoji takových potíží jako je třeba obezita, nemoci srdce nebo ledvin či rakovina. Sezam působí protizánětlivě, a tím pomáhá snižovat riziko vzniku těchto chorob.

Zlepšuje stav pokožky hlavy

Přítomnost vitamínů, minerálů a dalších živin může napomoci těm, kteří trpí vleklými problémy s pokožkou hlavy. Použijte sezamový olej a vmasírujte jej přímo do pokožky hlavy, abyste posílili její zdraví i růst vlasů. Pomůže to zejména proti suché a popraskané pokožce se sklony k tvorbě lupů. Protizánětlivé a protiplísňové vlastnosti sezamového oleje pokožce prospějí jako máloco jiného.

Snižuje riziko cukrovky

Cukrovka vzniká, když je vaše hladina krevního cukru příliš vysoká. Pokud se neléčí, může poškodit oči, ledviny i další orgány. Sezamová semínka obsahují hořčík a další důležité látky, které pomáhají správně zpracovávat cukr a udržovat hladinu krevního cukru v normě. Pomoci vám může i sezamový olej, který je jedním z mála zdravých olejů.

Dejte si pozor na alergii

Sezam je sice zdraví nesmírně prospěšný, ale dejte si pozor, zda na něj netrpíte alergií. Tou totiž trpí přibližně každý stý člověk, což už není zas tak malé číslo. Sezam se totiž často používá jako náhražka některých jiných surovin a byť ve stopovém množství, je přítomen i v řadě produktů, kde byste to nečekali. Často je i v cukrovinkách a jiných sladkých produktech. Velice často ho pak najdeme i v pečivu. Proto, pokud se vám po pečivu nedělá dobře, nemusí jít nutně o alergii na lepe, může se jednat i o nesnášenlivost sezamu.

Pokud jste alergičtí, obvykle stačí i jen velmi malá dávka, aby vyvolala alergickou reakci. Může jít o natékání, svěděním či zarudnutí a často to může být i životu nebezpečnou. Žádnou takovou reakci tedy nepodceňujte a raději hned zajděte k lékaři. Sezam by se také neměl podávat dětem do 3 let. Buďte tedy především opatrní při volbě cukrovinek a pečiva, které dětem kupujete.

Přesto ale pozitiva sezamu jednoznačně převažují, a tak pokud se vás alergie netýká, dopřejte si ho často. S množství však buďte opatrní – všeho s mírou je ideální varianta. Každá potravina ve velkém množství může být nebezpečná.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button