Péče o těloZdravé tipy

Léčebný pobyt v lázních může vyjít pěkně draho. Ne však, když vám jej zaplatí pojišťovna

Prošli jste v poslední době nějakým zraněním nebo nemocí a stále to není zcela v pořádku? Nebo vás trápí nějaké dlouhodobé potíže, kterým by prospěla nějaká intenzivní kúra? Odpovědí jsou lázně. Dávno neplatí, že na lázeňské procedury jezdí jen důchodci. Naopak mohou pomoci i řadě dalších lidí, kteří by na lázně ani nepomysleli. A možná mezi ně patříte i vy.

Do lázní za zdravím

Lázeňská péče nepatří zrovna k levným záležitostem. A snad i proto ji většina lidí zavrhne hned od počátku. Kdo by si taky mohl dovolit zaplatit třeba i několikatýdenní péči? Ve skutečnosti ale řadu pobytů hradí pojišťovny. Vyplatí se zjistit si, co nabízí ta vaše.

Prvním krokem je návrh na lázeňskou péči. Lázeňská péče je doporučována v případech, kdy je nezbytnou součástí léčebného procesu a předpokládá se, že povede ke zlepšení zdravotního stavu. Posouzení a doporučení je plně v kompetenci ošetřujícího lékaře. Jen on sám vám může doporučení do lázní napsat, a tím vám potenciálně otevřít cestu k proplacení pobytu vaší pojišťovnou. Lékař tedy navrhne typ lázeňské péče, ale konkrétní lázně si můžete vybrat. Samozřejmě to musí být ty, kde se léčí „vaše“ zdravotní obtíže a se kterou má vaše zdravotní pojišťovna smlouvu.

Vše hrazeno

Pokud vám lékař doporučí tzv. komplexní lázeňskou péči, znamená to zároveň, že máte nárok na neschopenku a uvolnění z práce pro případ lázeňské léčby. Zdravotní pojišťovna plně hradí náklady na léčení, ubytování a stravování ve standardní úrovni. Vy si platíte jen lázeňský poplatek, který bývá okolo 15 Kč na den. Můžete si samozřejmě doplatit za nadstandard – jde například o lepší stravu, ubytování nebo extra procedury. Během tohoto pobytu jste ve zdravotní neschopnosti podobně, jako kdybyste byli v nemocnici. Komplexní péči ale lékaři nepředepisují jen tak na vyžádání. Váš zdravotní stav musí být odpovídajícím způsobem závažný.

Budete si muset přispět

Častěji se tedy při běžných onemocněních setkáte s tím, že vám lékař napíše příspěvkovou péči, což znamená, že pojišťovna hradí lékařské vyšetření a standardní léčení, stravu a ubytování v lázních si platíte sami. Není však možné čerpat léčebné procedury a ubytovat se mimo zdravotnické zařízení. Sami si musíte s vaším zaměstnavatelem domluvit dovolenou a až následně kontaktujete lázeňské zařízení a domluvíte si konkrétní termín. Takový pobyt už vás tedy bude něco stát – a to nejen po stránce finanční, ale také po stránce vaší vyčerpané dovolené. Bydlíte-li v blízkosti nějakých lázní, můžete využít i ambulantní péči, při které se dá dost ušetřit za pobyt a stravu. Poukaz vystavuje praktický lékař nebo lékař specialista a v takovém případě jsou procedury hrazeny pojišťovnou.

Samozřejmostí také je, že si celý pobyt můžete zařídit sami na vlastní pěst a vlastní náklady. Lázeňská zařízení běžně nabízí pobytové balíčky s procedurami, stravou i ubytováním. Je to podobné, jako kdybyste si zařizovali dovolenou, a ne docela levnou. Odhadem zaplatíte mezi 1200–3000 Kč na den. Na druhou stranu je to jednoznačně dovolená s přidanou hodnotou – domů se jistě vrátíte odpočatí a snad i o něco zdravější.

Co když to nevyjde?

Nezřídka se bohužel v dnešní době stává, že přestože se domníváte, že by vám lázně opravdu prospěly, lékař vám je nenapíše nebo neprojde nutným procesem. Vyplněný návrh dostane od vašeho lékaře zdravotní pojišťovna a její revizní lékař. Ten posoudí, zda návrh plně schválí, schválí se změnami nebo neschválí. Často se bohužel stává, že revizní lékaři přistupují k případům velmi přísně a odmítnutí nebývá výjimkou. Vy se ale vzdávat nemusíte. Oslovte pojišťovnu a zjistěte, proč to tak je. Buďte aktivní a vyžádejte si všechny podklady. Někdy za to může nedostatečně nebo chybně vyplněná žádost nebo chybějící podklady, například od specialisty. To se dá snadno napravit či doplnit. Někdy jsou to skutečně drobnosti. Vždy máte nárok se proti rozhodnutí revizního lékaře odvolat – a to do 15 dnů od doručení jeho verdiktu.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button