KrásaPéče o tělo

Dejte sbohem tukovým polštářům. Pomůže vám liposukce?

Existují různé možnosti, jak získat vytouženou postavu. Někteří tvrdě dřou v posilovně, jiní sází na zdravou a přesně váženou stravu a jiní věří spíše možnostem moderní medicíny. A v podstatě není třeba se za to stydět. Ne každý byl obdařen stejnými geny a někdy se může stát, že ani přes veškerou snahu nepřináší diety a cvičení kýžené výsledky. Pak může přijít na řadu liposukce. Je to snadná možnost jak se zbavit nadbytečných tukových vrstev. Hodí se ale pro každého a jak vlastně funguje?

Obecně platí, že pokud někdy jít na liposukci, pak je ideálním obdobím právě zima. Rychleji a snadněji totiž dochází k hojení a rány nejsou ohrožovány přímým slunečním zářením, které by v létě mohlo dělat neplechu. Díky liposukci vám během chvíle doslova zmizí tuk z hýždí, boků, břicha, paží nebo i podbradku. Zní to skoro jako zázrak, že? Ale i tohle kouzlo má svá pravidla.

Hodí se liposukce pro vás?

Ideálním kandidátem na tento zákrok plastické chirurgie je především člověk, který dosáhl své ideální váhy, ale chce se zbavit přebytečných tukových polštářů, které už nejdou dolů ani cvičením, ani dietou.

Existují určité chronické obtíže, která vám mohou zákrok zkomplikovat. Jedná se zejména o srdeční choroby, cévní poruchy, vysoký cholesterol, užívání léků proti srážlivosti krve, ale i menstruace v den zákroku. Jasné je, že také nesmíte být také těhotná, kojit, nebo být méně než rok po porodu. Pokud se vás nic z toho netýká, můžete o liposukci směle uvažovat.

Invazivní nebo neinvazivní?

Existují různé způsoby liposukce. Obecně se dělí na metody invazivní, které se provádí často v anestezii s vnitřním zásahem do těla, ale také metody neinvazivní, které probíhají jen na povrchu bez chirurgického zásahu. Konkrétní postup s vámi vždy projedná lékař dle vašich požadavků, představ a zdravotního stavu. Společně se zákrokem dnes lékaři často doporučují také zapojení výživového poradenství a tréninkového plánu. Samotná liposukce je jen polovina úspěchu, je i nadále potřeba na sobě pracovat, aby měl zákrok skutečně maximální efekt.

Jako jsou možnosti?

Konkrétní postup vždy záleží na oblasti, kterou chcete zbavit tuku, a na doporučení lékaře. Běžně je možné podstoupit klasickou liposukci v narkóze, kdy je možné odsát i několik partií najednou.

Kromě toho se často využívá i tumescentní liposukce, která probíhá v lokální anestezii. Oblasti, ze kterých se bude tuk odsávat, se napustí roztokem s anestetikem a tuk se postupně dostává ven. Jednou z modernějších metod je vibrační liposukce, kdy speciální kanyly rychlými nepatrnými pohyby kmitají a tím usnadňují průnik tkání.

Mezi šetrnější postupy patří třeba laserová liposukce, kdy se tukové buňky rozmělní pomocí laserového paprsku a při ultrazvukové liposukci se naruší ultrazvukem.

Velmi neinvazivním zákrokem je kryolipolýza či kavitační liposukce. Ošetření nezabere ani hodinu a ihned můžete jít domů. Při kryolipolýze jde o zmrazení podkožního tuku, u kavitace se pomocí ultrazvuku působí na oblast tukových buněk. Vzniká v nich tlak, díky kterému prasknou, a vyplaví se z nich tuk a voda, které z těla odstraní lymfatický systém.

Bude to bolet?

Během samotného zákroku dochází vždy k nějaké formě umrtvení daného místa, takže se nemusíte bolesti bát. Druhou věcí je však samotné hojení. Většinou se objeví modřiny i otoky.

Pooperační bolesti lze samozřejmě tlumit vhodnými léky a klidovým režimem. Zotavování netrvá nijak dlouho, obvykle si pobudete den na klinice a poté budete okolo 14 dní doma. Pár dní po zákroku se nedoporučuje užívání některých léků, ale to vše vám řekne ošetřující lékař, není se třeba ničeho bát. Do plné zátěže včetně sportu je možné se vrátit zhruba po čtyřech týdnech.

Pomůže proti celulitidě?

Při odstranění tuku z hýždí se celulitida neodstraní, ale pokud jste předtím měli výraznou pomerančovou kůži, určitě lze počítat se zlepšením. Není to však metoda určená k primárnímu řešení takového problému. Celulitida trápí i štíhlé ženy, takže jen samotné odstranění tuku nic neřeší.

Jak dlouho to vydrží?

Průměrný člověk má kolem třiceti miliard tukových buněk. Pokud někdo přibere, jeho tukové buňky se naplňují tukem a mohou zvětšit svou velikost až čtyřikrát. Více se zvětšit nemohou, ale když je tuku stále přebytek, rozdělí se na dvě. A tak pořád dál. Naopak to ale bohužel nefunguje. Pokud tedy i po liposukci budete nadále mít zvýšený kalorický příjem a tuky nebudou využívány, začnou se zase ukládat. Nicméně je pravdou, že nabírání trvá déle než po zhubnutí dietou a pohybem.

Kolik je potřeba si našetřit?

Na klasickou invazivní liposukci je nutné mít nachystáno minimálně 25 000 na jednu tělesnou partii. U neinvazivních metod se dá vejít i do částky o polovinu menší, ale vždy záleží na tom, kolik ošetření podstoupíte, o jaké partie jde atd.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button