OstatníPéče o tělo

15 minut chůze denně může změnit vaše tělo!

Sedavé zaměstnání a vůbec sedavý životní styl a nedostatek tělesné aktivity může vést k vážným zdravotním problémům. Nicméně není žádná výmluva na to, abyste seděli doma. Patnáct minut denně může každý obětovat a věnovat pohybu. Samozřejmě, ne všichni jsou zdraví a mají různá omezení. Ovšem chůze je jednoduchá, je to náš přirozený pohyb a poskytuje tělu a celému zdravotnímu stavu velmi skvělé výsledky. A stačí opravdu jen chůze.

Výzkumy potvrzují

Vědci v University Hospital of Saint- Etienne, University Hospital of Dijon, University of Lyon, regionálního centra pro prevenci rakoviny a Jean Monnet University in France potvrzují účinky tohoto jednoduchého cvičení. Jedna z těchto studií byla publikována v odborném časopise British Journal of Sports Medicine. Účastnili se jej lidé starší 60 let.

Je nutno denně cvičit 15 minut a sníží se tak riziko úmrtí. V této studii to bylo o 22% ve srovnání s účastníky, kteří necvičili. Výsledek studie tedy ukázal, že 15 minut chůze denně může pomoci žít déle. Média reportovala výsledky těchto studií. Dokonce i lékaři tvrdí, že byste měli věnovat pohybu minimálně 150 minut týdně. Co všechno může zapříčinit cvičení?

Chůze chrání před cukrovkou a rakovinou

Pravidelná chůze snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu o zhruba 60% a snižuje zhruba o 20% riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, plic, prsu a podobně.

Chůze podporuje zdraví srdce

Snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice je důležité. Proto je chůze tak skvělá, je to perfektní cvičení pro snižování hladiny LDL (špatného) cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. Výzkumníci z University od Colorado Boulder a University of Tennessee zjistili, že pravidelná chůze snižuje krevní tlak až o 11 bodů a může snížit riziko vzniku cévní mozkové příhody a to o 20%.

Chůze pomáhá v hubnutí

Dokonce, i když nechcete a nesnažíte se, můžete spálit kalorie. Chůze může pomoci v hubnutí a zlepšení vašeho metabolismu. Za pouhých 15 minut tělo umí spálit 80 – 100 kalorií, v závislosti na různých faktorech jako například vaše rychlost chůze a hmotnost. Stačí tak opravdu málo, choďte do práce pešky, po schodech, choďte na procházky a podobně.

Chůze brání demenci

Starší lidé, kteří chodí 6 mil nebo víc týdně mají větší pravděpodobnost, že zabrání smrštění mozku. Vzhledem k tomu, že demence postihuje 1 ze 14 lidí starších 65 let a 1 ze 6 nad 80 let, je každodenní chůze opravdu dobrý nápad.

Chůze zvyšuje hladinu vitamínu D

Všichni potřebujeme vitamín D, který ovlivňuje důležité věci v lidském těle, jako například zdraví kostí, lidský imunitní systém. Chůze je tak ideální způsob, jak být venku, dělat něco pro své tělo a získávat vitamín D.

Chůze zlepšuje náladu

Není tajemství, že celkově cvičení zvyšuje a zlepšuje náladu. Studie ukazují, že svižná chůze má stejné účinky jako antidepresiva při mírné až středně závažných případech deprese. Uvolňuje endorfiny, přináší dobrý pocit, snižuje úzkost a stres. Jde o posílení duševního zdraví, takže je chůze opravdu velmi důležitá.

Chůze uleví od bolesti

Jestliže sedíte celý den u stolu, může být bolest součást vašeho každodenního života. Pokud vás začnou bolet klouby a svaly vše, co musíte udělat je jít se projít a to nejlépe na patnáct minut. Tím si zlepšíte krevní oběh, uvolníte svalový systém a zvýšíte pohyblivost kloubů.

Chůze dodává energii

S chůzí se do těla dostává energii, svižná chůze je jedním z nejlepších přírodních energizmů. Posiluje krevní oběh a zvyšuje přívod kyslíku do každé buňky v těle. Cítíte se tak čilejší a máte mnohem víc energie.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button