Nemoci a komplikace

Sarkopenie hrozí hlavně starším lidem. O co se jedná a jak jí předejít?

Sarkopenie je úbytek svalové hmoty související zejména se stárnutím. Je normální, že s přibývajícím věkem dochází k úbytku svalové hmoty, ale v tomto případě se jedná o závažný úbytek svalové hmoty, který vybočuje z normy.

Sarkopenie pak může velmi zásadně ovlivňovat vaši chůzi, rovnováhu a celkovou schopnost vykonávat každodenní úkoly. Dlouhou dobu se vědci domnívali, že toto zhoršení je nevyhnutelné. Nyní se však začínají zabývat léčbou, která by mohla tomuto procesu zabránit nebo ho zpomalit.

Příznaky

Lidé se sarkopenií často pociťují slabost a ztrácejí výdrž. To může ovlivnit jejich schopnost vykonávat fyzické aktivity. Snížení aktivity pak vede ještě k dalšímu úbytku svalové hmoty.

Příčiny

Častou příčinou sarkopenie je snížená fyzická aktivita během dne. I když méně často, může být sarkopenie diagnostikována i u některých lidí s aktivním životním stylem. To naznačuje, že mohou existovat i jiné příčiny vzniku tohoto onemocnění.

Vědci se v současné době domnívají, že mezi další příčiny nebo spouštěče onemocnění by mohlo patřit také:

  • snížení počtu nervových buněk, které vysílají signály z mozku a dávají tak svalům pokyn k pohybu
  • snížení hladiny hormonů
  • snížení schopnosti vašeho těla přeměňovat bílkoviny na energii.
  • nedostatečná denní konzumace kalorií a bílkovin k udržení svalové hmoty

Obecně ale platí, že jakmile se začnete málo hýbat, hrozí, že vaše tělo začne negativně reagovat. Je proto zásadní se i během stárnutí stále motivovat do pohybu. Nemusí přitom jít o nějaké kardio aktivity, ale i každodenní procházka nebo třeba vyjížďka na kole udělá zásadní rozdíl.

Léčba

Cvičení

Hlavním způsobem léčby sarkopenie je cvičení. Vědci identifikovali odporový trénink jako specifickou formu cvičení, která je pro lidi se sarkopenií nejpřínosnější. Tento trénink je určen ke zlepšení svalové síly a vytrvalosti a používá odporové pásky nebo závaží. Odporový trénink může také pomoci vyrovnat hladinu hormonů. Bylo prokázáno, že u starších lidí zlepšuje schopnost přeměny bílkovin na energii. Tyto změny byly v některých případech pozorovány již za dva týdny. Je důležité spolupracovat s kvalifikovaným trenérem nebo fyzioterapeutem, který vám vypracuje cvičební plán na míru. Zásadní je správná intenzita a frekvence cvičení, abyste dosáhli co největšího prospěchu, ale zároveň si neublížili.

Hormonální substituční terapie

Tento druh léčby může pomoci zvýšit zdravou tělesnou hmotnost, snížit množství břišního tuku a zabránit zhoršování stavu kostí u žen, jejichž hladina hormonů se s menopauzou snižuje. Užívání hormonů je však diskutováno kvůli zvýšenému riziku některých druhů rakoviny a dalších závažných zdravotních potíží.

Mezi další zkoumané léčebné postupy patří např:

  • doplňky růstového hormonu
  • doplňky testosteronu
  • vitamin D
  • léky pro léčbu metabolických syndromů

Je však vždy potřeba daný stav konzultovat s odborníkem a v žádném případě se nepokoušet o řešení situace na vlastní pěst. Není to vůbec snadné a můžete spíše udělat chyby, které váš stav ještě zhorší.

Prevence

Nejčastější příčinou tohoto stavu je nedostatek tělesné aktivity. Pouhá půlhodina mírného cvičení denně, jako je chůze nebo běh, pomůže udržet váš organismus v činnosti a kondici. Aby bylo cvičení účinné, je důležitá také správná výživa. Výzkumy ukázují, že konzumace většího množství bílkovin může starším lidem pomoci snížit pravděpodobnost vzniku sarkopenie. Jako užitečné se ukázaly také doplňky stravy, například:

  • kreatin pro zvýšení a udržení svalové hmoty
  • vitamín D pro udržení kostní a svalové tkáně
  • syrovátkové bílkoviny, které pomáhají zachovat tělesnou hmotnost

Sarkopenie je dále spojena s metabolickými problémy, jako je diabetes 2. typu, vysoký krevní tlak a obezita. Tyto stavy vás vystavují většímu riziku vzniku ischemické choroby srdeční, mrtvice a dalších onemocnění, která postihují cévy.

Sarkopenie je stav související s věkem. Z tohoto důvodu je obtížné určit, zda má nějaký vliv na délku života. Je však jasné, že tento stav má zcela zásadní dopad na kvalitu života. Tu lze výrazně zlepšit účinným cvičebním plánem a správnou výživou. U lidí, kteří po stanovení diagnózy sarkopenie vedou sedavý způsob života, může docházet k většímu a rychlejšímu úbytku svalové hmoty. Pokud nejsou přijata opatření ke zpomalení progrese onemocnění, mohou být lidé se sarkopenií často upoutáni na lůžko a zbytek života strávit zcela závislí na svém okolí.

ZDROJ: https://aktin.cz/co-to-je-sarkopenie-a-jak-ji-efektivne-predchazet
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Matthias Zomer: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-ruce-laska-lide-339620/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button