Zdravé tipy

Povánoční blues: Málo známý fenomén, se kterým možná máte osobní zkušenost

Pro některé jsou Vánoce obdobím veselí, pro jiné spíše samoty, smutku, splínu. Mnozí z nás se také pohybují tak někde uprostřed, a i když svátky mají rádi, často se neubrání nepříjemným pocitům, které je doprovázejí. Navíc platí, že smutek, samota a stres vyvolaný právě vánoční atmosférou se může i z dlouhodobého hlediska podepsat na duševním zdraví.

Navíc se už méně mluví o to, co se děje, když se přehoupne nový rok, sklidí se vánoční výzdoba a znovu začne běžný stereotyp pracovního nasazení. Po Novém roce se každý může cítit trochu sklíčeně bez ohledu na své pocity během samotných svátků.

Nejste v tom ale zdaleka sami. Zde se dozvíte, co dělat, když vás po svátcích přepadne jakýsi pocit smutku a nepohody, jak se na to připravit a jaké jsou užitečné mechanismy, jak se s tím vyrovnat, abyste se v lednu a dalších měsících cítili o něco veseleji.

Co je to povánoční blues?

Jedná se o pocit smutku či zklamání, který se dostavuje typicky po vánočních svátcích. Tento pocit přichází po náročném období setkávání s rodinou a přáteli. Je to podobné jako po dlouho očekávaných událostech, jako je dovolená nebo svatba.

Mezi běžné příznaky povánočního blues mohou patřit:

  • lítost nad věcmi, které jste udělali, nebo neřekli či neudělali
  • prázdnota z důvodu zkráceného programu s menším počtem oslav nebo bez nich
  • osamělost kvůli menšímu počtu lidí nebo událostí, kterých jste se účastnili
  • smutek z toho, že svátky skončily nebo že nebyly takové, jaké jste očekávali
  • problémy se spánkem kvůli stresu nebo emocím

Příprava na povánoční blues

Pokud vás něco podobného potkalo i letos, neberte to na lehkou váhu. Na příští svátky (a to nejen Vánoce, ale třeba i dovolenou, narozeniny, jiné významné události) se vyplatí dopředu vždy dobře připravit, abyste se vyhnuli následným komplikacím.

Nastavte si hranice

Vyplatí se mít jasně nastavené hranice ohledně toho, kolik návštěv chcete stihnout, čeho se chcete zúčastnit a co dělat. Pocit povinnosti účastnit se akcí s rodinnými příslušníky, se kterými třeba nemáte úplně nejlepší vztahy, může snadno vést k pocitům frustrace. Nastavení hranic může znamenat třeba to, že vynecháte některé rodinné akce, ale budete se věnovat aktivitám, které vás skutečně dělají šťastnými.

Změňte způsob myšlení

Někteří lidé mohou strávit období dovolených strachem z toho, co přijde po nich. Řešením je především změna smýšlení, což není snadné, ale vyplatí se na tom pracovat. Je dobré zakázat si myslet na to, co bude v lednu a naučit se žít přítomným okamžikem.

Zachovejte si rutinu péče o sebe

Udržet si rutinu může být během svátečního shonu těžké, ale přesně tohle vám pomůže cítit se i po svátcích lépe a vyrovnaně. Večírky a sváteční zábava možná skončily, ale rutina péče o sebe zůstává. Tato důslednost vám může pomoci překonat nepříjemné pocity, které se mohou dostavit. Nemusí jít přitom o nic složité, stačí například jen pravidelná procházka nebo setkání s kamarádkou na kávu.

Cvičení vděčnosti

Cvičení vděčnosti během celého svátečního období může umožnit, aby se dobré pocity přenesly i do zbytku roku. Zkuste si každý den vymyslet tři věci, za které jste vděční a v tomto pokračujte i po svátcích. Zprvu vám možná bude připadat obtížné něco vymyslet, ale po čase to půjde snáz a budete mít skvělý pocit z toho, kolik dobrých věcí kolem sebe máte.

Plánujte na dobu po svátcích

Ačkoli neustálý koloběh večírků a setkání může být stresující, ne každý se těší na další prostoje po svátcích. Proto se vyplatí si naplánovat další setkání s těmi, jejichž společnost byste si rádi udrželi – zejména pokud vám svátky připomínají, že se nevídáte dostatečně často.

Vyrovnejte se s tím za pochodu

I když máte připravený podpůrný systém a mechanismy, může vás zaskočit, jak náročné to povánoční období nakonec je. Pokud se k vám negativní pocity přikradou s větší intenzitou, zkuste postupovat následovně:

  • Přiznejte si své pocity.
  • Zaměřte se na to, co máte a co je dobré.
  • Emoce prociťte, nepopírejte je, ale poté je uložte bokem a soustřeďte se na nové podněty, které přicházejí.

Pokud na vás například dopadá osamělost, je to skvělý podnět k tomu, abyste v novém roce usilovali o navázaní bližších kontaktů. Je-li to spíše vyčerpání z návštěv, je nutné si umět přeorganizovat aktivity tak, aby vás nevysilovaly. Znamená to také to naučit se říkat ne, byť je to nepříjemné. 

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/mental-health/how-to-prep-yourself-for-the-post-holiday-blues?&utm_source=hl&utm_medium=homepage&utm_campaign=giftguides2022&utm_term=hero-1#how-to-prepare
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andrew Neel: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-pocity-stul-dreveny-3132388/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button