Jídlo a stravováníZdravé tipy

Granadilla-na sladko i slano

Toto exotické ovoce je známo pod několika dalšími názvy. Někdy se granadille říká grenadia, jindy sweet granadilla, golden maracuja, golden passionfruit či krásně česky mučenka sladká. Poslední pojmenování vystihuje charakter granadilly, jelikož je opravdu velice sladká. Původem je mučenka čili granadilla z Mexika, Střední Ameriky a z horských oblastí And.

Charakteristika

Plody granadilly jsou kulatého až válcovitého tvaru a dorůstají do velikosti kolem 10 cm. Nahoře jsou plody protáhlé do stopky. Jejich slupka je jemně žíhaná, hladká, lesklá a barva bývá žlutooranžová, červená, hnědá, zelená nebo i černá. Uvnitř plodu je měkká vatovitá výstelka, ve které jsou černá semena obklopená rosolovitou velice šťavnatou dužinou. Chuť je velice aromatická a sladká až navinulá a nejvíce připomíná přezrálý angrešt.

granadilla

Jak se granadilla jí?

Rozkrojíme ji napůl a dužinu můžeme vydlabávat lžičkou. Kromě přímé konzumace se z granadilly připravují džusy, používá se k ochucování nuápojů nebo pohárů. Velice chutná a lahodná je v ovocných salátech, dezertech, koktejlech, džemech, zmrzlinách nebo jako příměs v jogurtu. Používá se také na koláče místo hrozinek.

Ve sladké kuchyni lze toto ovoce využít ke slepování máslových sušenek, kdy granadilla je součástí smetanové náplně, nebo k výrobě nepečeného těchto sladkostí může být granadilla součástí salátu s karotkou, hráškem, okurkou a se zálivkou s chilli papričkami, česnekem apd. Chutná je také omáčka z granadilly, která se podává ke křupavé kachničce.

Co granadilla obsahuje

Pro naše zdraví je granadilla prospěšná svým velkým obsahem vitaminu C, ale i dalších provitamínů, především A, B a K. Vedle vitamínů je granadilla také zdrojem minerálních prvků, zejména železa, fosforu a vápníku.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button