CvičeníZdravé tipy

Alternativní léčba rakoviny. Představuje riziko nebo záchránu?

Když se řekne rakovina, řadě lidí se zatají dech. Tato vážná nemoc je velkým strašákem každého z nás. A o to více, když se zdá, že je stále častější. Možná i vy máte někoho v rodině nebo mezi přáteli, a tak se vás toto téma dotýká ještě osobněji. Jak všichni víme, rakovina se obtížně léčí a neexistuje žádná záruka, že léčba bude účinná. Právě proto dává velké množství lidí přednost alternativním způsobům léčby. Vědci a lékaři to ale ne vždy vidí rádi. Tvrdí, že tyto postupy mohou dokonce zabraňovat působení konvenční léčby. Je to pravda?

V prvé řadě je potřeba říct, že není alternativní metoda jako alternativní metoda. Je velký rozdíl v tom, zda berete nějaké preparáty nebo jen cvičíte a jíte netradiční potraviny. Zatímco jedno vám může prospět, druhé třeba může škodit.

Až třetina nemocných věří alternativám

V současné době se uvádí, že až třetina pacientů s rakovinou se kromě standardní léčby léčí i nějakým alternativním způsobem. Může se jednat o spoustu různých věcí, od návštěv léčitele, přes jógu, až po braní rostlinných preparátů.

Největším problémem není ani tak to, že zkouší i jiné metody, ale spíše fakt, že pacienti o tomto neinformují své lékaře. Velice snadno tak může dojít k nebezpečným kontraindikacím nebo jiným komplikacím. Mezi nejpopulárnější metody patří podpůrné bylinné přípravky a poté chiropraktika. Asi není žádným překvapením, že alternativní léčbu více praktikují ženy a mladší generace.

Mohou být alternativní metody škodlivé?

Podle lékařů jsou právě bylinné přípravky potenciálně nebezpečné. Důvodem je to, že jejich přesný obsah často není vůbec známý a v kombinaci s ozařováním může dojít k nebezpečné reakci. Bylinky totiž obsahují velké množství antioxidantů, které však mohou zabraňovat účinkům ozařování.

Naopak jóga či meditace jsou bezproblémovými metodami. Zdravý pohyb a cvičení je koneckonců zárukou celkového zdraví a nepřestat s cvičením ani během nemoci je určitě dobře. Běžným vedlejším efektem ozařování je zvýšená únava. Proto řada pacientů zcela skončí s aktivním sportováním, ale jóga je natolik klidná varianta pohybu, že by ji měla zvládnout většina lidí. Pohyb samozřejmě také pomáhá podpořit psychický stav pacienta, který je při takové nemoci obzvlášť křehký.

Stejně prospěšná je i meditace. Schopnost vypustit všechny myšlenky a starosti a na chvíli se oprostit od okolního světa je velmi pozitivní. Pomůže utřídit si myšlenky a nabrat novou energii. Meditaci však raději provádějte pod dohledem zkušeného lektora. Ne každý způsob je totiž pro vás vhodný a mohli byste si nadělat více škody než užitku.

A co léčitelé?

Odpovědět na tuto otázku není snadné. Léčitelé mohu být dobří i špatní, mohou vám pomoci i uškodit. Velkou roli hraje také to, čemu věříte. Pokud půjdete k léčiteli s tím, že vás uzdraví, je velká pravděpodobnost, že se poté budete cítit líp. Psychika hraje velkou roli. Je však otázkou, zda vás léčitel skutečně dokáže vyléčit. Může pomoci, podpořit, poradit, ale samotné odstranění rakoviny je natolik závažný proces, že bez standardních léčebných metod je šance na úspěch přeci jen menší.

V případě jakéhokoliv onemocnění ale platí, že nejdůležitější je váš osobní postoj. Chcete-li se vyléčit a jste ochotni pro to udělat maximum, pak už jste překonali první pomyslný schod. A na cestě za uzdravením vám může pomoci řada věcí. V každém případě všechny své kroky konzultujte se svým lékařem. Snaží se vám pomoci a měl by mít přístup ke všem informacím. Jen tak může vaše společné úsilí ve finále vyústit v uzdravení.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button