Jídlo a stravováníZdravé tipy

Jsou mikrovlnky nebezpečné nebo v jídle ničí živiny? Známe odpověď

Dnes je mikrovlnná trouba již poměrně běžným vybavením domácnosti. U mnoha lidí je to dokonce jeden z prvních spotřebičů, který si při vybavování domácnosti pořídí. Proč? Je to logické – je levná a snadno v ní ohřejete, nebo dokonce uvaříte jednoduché jídlo. Pokud máte navíc ve zvyku před týden nevařit a jen si ohříváte předem připravené jídlo, bez mikrovlnky se v podstatě neobejdete.

Možná jste se ale setkali s názory, že používání mikrovlnné trouby může být zdravý škodlivé. Je na tom něco pravdy?

Jak to celé funguje?

Pro pochopení toho, zda je mikrovlnka nebezpečná nebo nikoliv, je samozřejmě nezbytné pochopit, jak přesně funguje. Mikrovlny působí specificky na molekuly vody, které se v potravinách nacházejí. Vlivem mikrovln se tyto molekuly rozkmitají a zvýšený pohyb způsobí, že se pokrm začne ohřívat. Platí tedy také to, že čím větší poměr vody se v pokrmu nachází, tím rychleji se nám jídlo ohřeje. Možná jste tuhle zkušenost už udělali i sami.

Přežijí vitamíny a minerály?

Každá tepelná úprava potravin způsobí větší či menší ztrátu živin. Jakmile zeleninu nějak upravíme, přijdeme nutně o určitou část živin. Záleží tedy spíše na tom, jak velká tato ztráta je.

Za úbytkem drahocenných živin stojí například doba a teplota při vaření. Čím déle pokrm vaříme, tím více živin ztratíme, a to samé lze aplikovat i na teplotu. Nemusíte však nyní všechnu tepelnou úpravu zatracovat. Existují potraviny jako třeba rajčata nebo mrkev, které díky tepelnému zpracování svou nutriční hodnotu dokonce i zvyšují. Pozitivem vaření je také to, že obecně zlepšuje stravitelnost většiny potravin. Mikrovlnky mohou být v tomto směru tedy spíš prospěšné. Jelikož se v nich jídlo obvykle vaří jen pár minut při relativně nízké teplotě, není třeba se vysokých ztrát živin obávat.

I co se týče obsahu makroživin, může mít tepelná úprava významný vliv. Je však vědecky podložené, že oproti konvenčním metodám vaření není mikrovlnka v ničem příliš odlišná. Vyhýbat se jí tedy z principu, nedává žádný smysl.

Nejcitlivější mikroživiny, které najdeme zejména v ovoci a zelenině, jsou vitaminy ve vodě rozpustné. Jestliže je uvaříme, všechny vitamíny se ztratí ve vodě – kterou ve většině případů poté vylijeme. Nedávná studie nicméně zkoumala vliv různých druhů vaření na celkový zůstatek klíčových živin v potravinách. Ukázalo se, že vaření v mikrovlnce společně s elektrickým grilem se může pyšnit nejmenšími ztrátami. Naopak největší ztráty antioxidantů byly zaznamenány při vaření v tlakovém hrnci a při běžném vaření. 

Pozor na ohřívání plastu

Ne všechny plasty jsou pro použití v mikrovlnné troubě ideální. V případě, že je vaše plastová krabička označena jako vhodná do mikrovlnky, není se nutné ničeho obávat. V opačném případě ale není dobré pokoušet své zdraví. Plasty totiž mohou uvolňovat při zahřívání toxické látky, které mohou mít dopad na vaše zdraví.

Z toho důvodu se doporučuje pro skladování i ohřívání potravin volit plasty bez obsahu BPA a ftalátů. Riziko vystavení se těmto látkám snížíme např. omezením používání jednorázových plastů. 

Jsou však i jiné typy nádobí, které do mikrovlnky nepatří. Vyhněte si například používání porcelánové nádobí nebo skla zdobeného dekorem s obsahem kovů (např. zlato, stříbro). Do mikrovlnky určitě nepatří ani tenké sklo nebo neglazované keramické nádobí. A v neposlední řadě nepoužívejte ani kovové nebo dřevěné nádobí.

Používání mikrovlnky má svá pravidla

Ujistěte se především, že vaše mikrovlnná trouba funguje správně a splňuje bezpečností opatření. Například platí, že mikrovlnná trouba by se neměla zapnout, pokud nemá zavřené dvířka.

Vyhněte se některým experimentům, které nemusí skončit dobře. Například nepřipravujte v mikrovlnce vejce natvrdo. Kvůli vysokému obsahu vody vám vajíčko může bouchnout.

Jak je to se zmraženými pokrmy? Na pizzu z mrazáku klidně můžete použít mikrovlnku. Ale jen v případě, že ta vaše má funkci na rozmrazování potravin, jelikož při běžném nastavení se vám budou ohřívat jen okrajové části pizzy. Pracujte tedy s možnostmi, která vaše mikrovlnná trouba nabízí.

Při správném používání není důvod myslet si, že by mikrovlnka měla nějak ohrozit vaše zdraví. Mikrovlny dokážou jídlo zahřát nebo připravit za krátkou dobu, a to je velká výhoda nejen při časové vytíženosti, ale také pro zachování živin. Zaměřte se na používání správného a bezpečného nádobí a dbejte také na dostatek čerstvých potravin, které není třeba nijak upravovat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button