NávodZdravé tipy

Afty umí pěkně potrápit. Tyto léčebné metody fungují jako zaručená první pomoc

Kdo z nás neměl nikdy afty? Alespoň několikrát do života se tato nepříjemnost přihodí a je nutné se s ní co nejefektivněji vypořádat. A to ani nehovoříme o těch lidech, kteří na afty trpí často a kterým tyto malé vřídky komplikují život až příliš.

Ačkoliv jsou afty jen velmi malé a většinou během týdne nebo dvou samy zmizí, přesto bychom jejich výskyt neměli ignorovat. Přeci jen si asi každý dokáže představit, jak komplikují i jen obyčejné jedení a pití. Navíc jejich výskyt značí, že v těle není všechno zcela v pořádku. Když se afty objeví jednou za uherský rok, není důvod se znepokojovat, ale pokud je máte častěji, je jistě dobrý nápad snažit se nalézt příčinu.

Mezitím vám alespoň poradíme několik jednoduchých domácích tipů jak s afty rychle zatočit.

Slaná voda

Skvělou první pomocí je výplach pomocí slané vody. Je to jednoduché, stačí jen ve sklenici vody rozmíchat lžičku soli a tímto roztokem si vypláchnout ústa. Ideálně nechte tekutinu působit po dobu alespoň 30 vteřin, i když to jistě bude nepříjemné a bude to bolet nebo pálit. Slaná voda má silné dezinfekční účinky a místo v okolí aftu jemně čistí a zabraňuje rozvoji dalšího zánětu.

Kurkumová pasta

Všichni už asi dobře známe hojivé schopnosti kurkumy. Toto žluté koření je ceněnou součástí alternativních medicínských postupů a funguje opravdu skvěle a spolehlivě. Je to právě díky kurkuminu, což je léčivá látka přítomná ve velkém množství v tomto koření. S trochou vody a koření vytvořte tužší pastu a tu poté naneste přímo na afty. Nechte působit asi 10-15 minut a snažte se, abyste pastu zbytečně nepolykali. Poté vypláchněte ústa vodou. Bolest bude menší a hojení půjde zaručeně rychleji.

Lékořice

Pro mnoho lidí oblíbená pochoutka, pro jiné nenáviděná věc. Lékořice rozhodně patří mezi velmi rozporuplné potraviny. Pokud jde ale o léčbu aftů, může se hodit překonat i váš přirozený odpor vůči ní. Dokonce se zdá, že dokáže celkově výskyt aftů po čase redukovat a zbavit vás tedy tohoto problému dlouhodobě. V lékárně můžete snadno pořídit lékořicový roztok, kterým alespoň čtyřikrát denně vyplachujte ústa. Bolest by měla polevit a afty ustoupit.

Med

Med najdeme snad v každé domácnosti. Je to chutné sladidlo, ale také silný lék, který máte vždy hned po ruce. Řada lidí jej používá při boji proti popáleninám, ale třeba i jako zkrášlující prostředek na vlasy či pleť. Kromě toho ale odvede dobrou službu i jako lék. Naneste trochu medu přímo na postižené místo a nechte působit, dokud se sám v ústech nerozpustí. Zmírní zarudnutí a projevy zánětu a pomůže urychlit léčbu. A navíc vám určitě tato léčba zachutná.

Šalvěj

Šalvěj je dobře známá bylinka, která se hodí na léčbu zánětlivých potíží. Má zklidňující a stahující účinky, čímž vám zejména při potížích s afty velmi prospěje. Pomůže nejen pití šalvějového čaje, ale také pravidelné výplachy pomocí šalvějového výluhu.

Heřmánek

Tato léčivka zde rozhodně nesmí chybět. Je jen málo jiných bylinek, které mají natolik zklidňující a léčivé schopnosti. Heřmánkový čaj nebo výplach vám usnadní hojení aftů a také pomůže zklidnit podráždění a zmírnit nepříjemné bolesti. Jen pozor – mnoho lidí je na heřmánek alergických a ani o tom třeba neví. Proto jej raději otestujte jen v malých dávkách a v případě potíží zvolte jinou možnost léčby.

V každém případě platí, že i s domácí léčbou se dá aftů zbavit. Není nutné hned běžet do lékárny a za lékařem také rozhodně nemusíte. Jen pokud by se vám tyto potíže často opakovaly, je dobré poradit se s odborníkem o možných příčinách. Většinou jde o nedostatek vitamínů nebo minerálů či o zánět v těle.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button