NávodZdravé tipy

Toto jsou jedovaté pokojové rostliny: Ověřte si, že jednu z nich nemáte doma

Květiny v interiéru jednoduše nesmí chybět. Každý interiér zútulní a přináší do našich domovu kus přírody. Na některé pokojové rostliny byste si však měli dát pozor. Obsahují totiž jedovaté látky. To může být riskantní především v případě, že vaši domácnost obývají chlupatí mazlíčci či děti. Stačí olíznutí rostliny či kus snědeného listu a otrava je na světě. Jakým rostlinám se tedy v těchto případech tedy raději vyhnout?

Riziko otravy

Je jasné, že vy sami listy pokojovým rostlinám okusovat nebudete, ale váš pes, králík či kočka by klidně mohli. Největším rizikem jsou však jedovaté rostliny pro děti. Některé z nich totiž tvoří jemné krystalky obsahující jedovaté látky na stonkách či po utržení listy z rostliny vytéká jedovatá šťáva. Vyhněte se proto raději těmto rostlinám v případě, že váš domov obývá zvíře či dítě.

Pryšec

Ať už se jedná o exteriérové či interiérový druhy pryšce, všechny jsou jedovaté. Vypěstovat pryšec je velmi snadné, ale pokud máte v rodině malé děti, jeho pěstování se spíše vyhněte. Stačí utrhnutý list a z rostliny vytéká mléko obsahující alkaloid, ten dráždí pokožku a po zasažení očí může způsobit zákal rohovky.

Hvězdník

Jedovaté jsou všechny druhy hvězdníku a při otravě dochází ke zvracení a pocitům malátnosti. Hvězdník je sice krásnou rostlinnou, ale jeho pěstování je lepší se vyhnout v rizikových případech.

Difenbachie

Tato pokojová rostlina je velmi známá, ale svou jedovatost propůjčila všem druhům. Rizikové u difenbachie je to, že na stonku jsou krystalky šťavelanu vápenatého, přičemž v horní části rostliny je pes či dítě může snadno olíznout. Díky tomu je tato rostlina velmi nebezpečná. Způsobuje podráždění sliznice, zvracení a podráždění pokožky. V takovém případě ihned jeďte do nemocnice.


Oleandry

Nádherné kvetoucí oleandry, které jsou populární především v přímořských oblastech, ale i u nás je můžete v menší formě pěstovat doma či na zahradě. Bohužel jde o jedovatou rostlinu, která je jedovatá naprosto celá. Obsahuje totiž glykosidy, které způsobují otravu. Po požití listů se dostavuje srdeční arytmie, třesavka, zvracení a závratě.

Alokázie

I když tato rostlinka vypadá opravdu krásně a byt efektivně zútulní, je jedovatá. Po požití části rostliny dochází k otokům, dávení a zvracení, nechybí ani podráždění sliznici. Často se u nás vyskytuje alokázie amazonská, která má zelené listy s výraznou bílou kresbou.

Potos

I požití části potosu způsobuje otravu a přináší příznaky identické s těmi, které způsobuje difenbachie a alokázie, jelikož pochází ze stejné čeledi. Rostlinu nikdy nedávejte blízko ke kleci s vaším chlupatým mazlíčkem, jen část listu stačí k uhynutí vašeho chlupatého přítele.

Zamioculcas

Pokojová rostlinka, která je nenáročná na pěstování, ale nebezpečná pro majitele koček. Tato rostlina totiž obsahuje jehličkové krystaly oxalátu, který u koček způsobuje prudký zánět sliznic.

Glorióza

Tato exotická kráska má sice vznešené jméno, ale velmi nebezpečné účinky. Hlíza gloriózy totiž obsahuje ocúnový jed, který může způsobovat ochrnutí, ale také smrt. V Asii byla rostlina používaná jako způsob, jak se otrávit v případě nešťastné lásky.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button