Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Jak se zbavit lupů? S pomocí těchto osmi přírodních způsobů!

Lupy jsou velký problém. Je to nepříjemné, pro mnohé lidi je to trapné. Zvláště pokud máte tmavé vlasy, ve kterých jdou lupy vidět, nebo na tmavém oblečení, zde jdou lupy rovněž vidět. Zbavit se lupů může být těžké, mnoho lidí neví, jak na to.

Příčina lupů

Lupy mohou být způsobeny různými faktory, například nedostatkem živin, ekzémy, psoriázou, škodlivými chemikáliemi, které mohou obsahovat šampony, kvasinky, které jsou podobné houbám. Dále se mohou lupy objevovat v důsledku mastné pleti, suché pokožky a podobně.

Lupy postihují zhruba padesát procent světové populace. Jde o poruchu pokožky hlavy známou jako seboroická dermatitida. Je způsobená kvasinkovou houbou Malassezia, která se dostává mimo kontrolu. Ve skutečnosti se Malassezia vyskytuje přirozeně na lidské pokožce hlavy, žije z mastných olejů produkovaných vlasovými folikuly. Lupy se zpravidla zhoršují během podzimu a zimy kvůli suchému vzduchu. Stav se zlepšuje na jaře a v létě.

Zbavte se jednoduše lupů

Naštěstí existuje několik přírodních prostředků, které pomáhají tento problém řešit. Přemýšlíte i vy nad tím, jak se lupů zbavit přirozenou cestou? My pro vás máme osm tipů, které vám mohou v boji s lupy pomoci. Jaké to jsou?

Pijte více vody

Nedostatek vody způsobuje mnoho problémů v lidském těle a také suchou pokožku. Je to jeden z mnoha důvodů, proč je nutno pít pravidelně dostatečné množství vody. Díky konzumaci vody můžete pomoci svému celkovému zdraví, snižuje suchost pokožky a také suchost pokožky hlavy. Denně se snažte vypít minimálně osm až deset sklenic vody.

Kokosový olej

Vzhledem k tomu, že kokosový olej obsahuje mastné kyseliny, má silný antimikrobiální, antivirové a antifungální vlastnosti. Tyto vlastnosti pomáhají cílit a zabíjet bakterie, viry a plísně. Ve většině případů má velmi pozitivní výsledky, a to během pouhého jednoho týdne.

Esenciální oleje

Některé esenciální oleje mají antimikrobiální, antivirové a antifungální vlastnosti, podobně jako kokosový olej. Budete však muset vybírat esenciální oleje, které jsou stoprocentně čisté, například levandule, lemograss, tymián, oregano, rozmarýn, tea tree, cypřiš a podobně. Tyto oleje pomáhají bojovat proti kvasinkám a plísním. Byla provedena studie na lidech ve věku 20 až 60 let. Všichni z nich měli lupy a hlásili, že silice z lemongrass významně snížila jejich lupy už během sedmého dne použití.

Aloe vera gel

Aloe vera má antimikrobiální, antibakteriální a antifungální vlastnosti, které bojují proti lupům. Díky aloe vera se snižuje počet mrtvých kožních buněk. Používejte gel z aloe vera na vlasy pravidelně a masírujte pokožku hlavy. Nechejte působit nejméně 15 minut a poté vlasy umyjte jemným šamponem.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je skvělý způsob, jak se rozloučit s lupy, pomáhá regenerovat pH pokožku, může také pomoci bránit množení kvasnic, což je jedna z příčin lupů. Také funguje jako přírodní čisticí prostředek na vlasy – důkladně čistí póry pokožky a vlasových folikul.

Jedlá soda

Jedla soda je jemný exfoliant, který může velmi účinně pomoci odstranit mrtvé kožní buňky a může také absorbovat přebytečný olej, který by mohl potenciálně ucpávat póry. Také vyrovnává hladinu pH na pokožce hlavy, což snižuje výskyt lupů.

Probiotika

Probiotika kontrolují růst kvasinek, a proto jsou také vynikajícím domácím lékem na kvasinkové infekce. Vyzkoušejte probiotika; nejenže pomohou snížit výskyt lupů, ale mohou pomoci také zvýšit vaše celkové zdraví.

Omega-3 mastné kyseliny

Přidání omega-3 mastných kyselin ve vaší stravě může pomoci poskytnout potřebnou hydrataci pro vaši pokožku, proto pomůže snížit lupy. Nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin je losos a chia semínka.

Tento recept z tea tree a rozmarýnu je skvělým pomocníkem pro lupy. Vyrobte si i vy tuto skvělou masku na vlasy a uvidíte, jak skvěle vám pomůže.

Potřebujete:

  • 8 kapek tea tree oleje
  • 8 kapek rozmarýnového oleje
  • 1 lžička surového, organického medu
  • 4 ml kokosového oleje

Postup:

Vezměte všechny ingredience a smíchejte je v míse. Následně vmasírujte do pokožky hlavy a nechejte působit alespoň 20 minut. Jestliže je to možné, popřípadě jsou-li lupy velmi silné, můžete nechat působit přes noc. Následně vlasy umyjte běžně šamponem.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button