Jídlo a stravováníKrása

Jak si vybrat zmrzlinu, aby vám nezkazila postavu do plavek?

Už i letos jistě bylo pár dní, kdy vás krásné teplé počasí doslova vyzývalo k tomu, abyste si šli koupit zmrzlinu. Pokud jste milovníkem této letní pochoutky, možná si říkáte, jak moc se její konzumace může podepsat na vašem zdravém jídelníčku a potažmo i na vaší postavě. Možná byste rádi tušili, po čem je vlastně dobré v rámci vyvážené výživy sáhnout a jak se zorientovat v široké nabídce, kterou obchody mají. Některé druhy totiž možná obsahují jen vodu a cukr, což rozhodně není nic výživově dobrého. Oproti tomu lze ale rozhodně vybrat i kousky, které vám mohou jídelníček obohatit o užitečné živiny.

Je libo točenou, kopečkovou nebo na tyčce?

U balených zmrzlin je velkou výhodou, že si sami můžete jednoduše přečíst složení na obalu. Podívejte se na nutriční hodnoty, složení a taky velikost balení. Pokud ve složení najdete kvalitní suroviny, jako je tvaroh, jogurt, smetana, mléčný tuk, ovoce a oříšky, pak jistě nebude problém si takový nanuk čas od času dopřát. Naopak si dejte pozor na zmrzliny, které jsou vyrobeny z levných rostlinných tuků a na prvních místech obsahují cukr.

Pokud si půjdete koupit zmrzlinu do zmrzlinárny nebo do stánku, jsou informace dost omezené. Určitě ale nic nedáte za to, když byste se zeptali přímo obsluhy. Jistě vám rádi poskytnout informace o složení jejich produktů.

Zejména u točených zmrzlin bývá problém to, že se připravují z polotovaru a mohou obsahovat mnoho aromat, barviv a aditiv. U těch opravdu kvalitních smetanových je zase třeba myslet na to, že jedna porce má skutečně vysoké množství kalorií a může vám zamávat s příjmem, pokud si jej hlídáte. Dobrým řešením tak často mohou být různé ovocné sorbety, pokud tedy neobsahují až příliš mnoho cukru.

Z vody nebo z mléka?

Pokud si vyberete zmrzlinu obsahující mléko, tvaroh nebo jogurt, znamená to také vyšší podíl bílkovin, a tedy lepší výživové vlastnosti než u vodových zmrzlin. Pokud preferujete raději ovocné chutě, dejte si pozor také na podíl ovocné složky.

Zmrzlina bezpochyby může být součástí zdravého jídelníčku, ale záleží na vašem výběru a také na množství. Jestliže máte problém se uhlídat, rozhodně si domů nekupujte velká balení. Snadněji pak spořádáte i to, co nechcete. Lépe také uděláte, pokud zvolíte zmrzlinu či nanuk bez polevy. Málokdy jsou totiž vyrobené skutečně z čokolády, a pak jde je o zdroj nevhodných tuků.

Myslete na své zdraví

Už dávno neplatí, že si při dietě nemůžete dopřát žádnou zmrzlinu nebo nanuk na osvěžení. Naopak se může jednat o vhodný dezert po jídle nebo menší svačinu, která vám dodá i nějaké dobré výživové hodnoty. Ideální pro tuto příležitost jsou tvarohové zmrzliny, jako je například dobře známý český Míša. Samozřejmě si doma můžete vyrobit i vlastní zmrzlinu, kde si opravdu jednoduše pohlídáte složení a suroviny.

Sladkosti, které nezpůsobí tragédii

Možná jste si také všimli, že zmrzliny typicky mají méně energie oproti jiným sladkostem. Proč tomu tak je? Jedná se zejména o vysoký obsah vody ve zmrzlině, který ve výsledku způsobí, že konečný obsah energie, cukru nebo tuku není tak vysoký jako třeba u čokolády nebo dortu. Ve své podstatě tedy zmrzlina může být skutečně dobrým letním „hříchem“, za který se rozhodně není potřeba trestat. Nedávejte si ji denně, ale jednou za čas se vůbec nic nestane. Navíc se vyhnete tomu, že byste pak měli potřebu kompenzovat předchozí odmítnutí a spořádali obrovskou porci na jedno posezení.

ZDROJ: https://www.healthyfood.com/healthy-shopping/how-to-choose-healthier-ice-cream-and-frozen-desserts/

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Teejay: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-zakusek-zmrzlina-sladkosti-1362534/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button