Péče o tělo

Okusujete si kůžičku okolo nehtů? Raději s tím přestaňte!

Okusování kůžičky okolo nehtů je zlozvyk, kterým trpí mnoho lidí. I vy tyto řady dost možná rozšiřujete. A důvody, proč se tak děje jsou různé. Někdo si okusuje nehtovou kůžičku, protože je nervózní, jiný  to dělá nevědomky. Tento zlozvyk můžete mít celý život a není jednoduché se ho zbavit.

Nutkaní kousání kůžičky

Mnoho lidí trpí takzvaným kompulzivním kousáním kůžičky okolo nehtů, tedy mají nutkání si kůžičku okolo nehtů kousat do doby, než jim začnou prsty krvácet. Jde o zvyk, který se pojí s úzkostnými poruchami. Někdy dokonce lidé kůžičku okolo nehtů i jedí. Ptáte se, proč s tím přestat? Existuje pár důvodů.

Proč si nekousat kůžičku okolo nehtů?

kůžičkyTento zlozvyk je velmi neestetický. Koušete-li si nehty, velmi snadno si můžete vytvořit dermatophagii, což je extrémní kousání nehtů nebo kousání nehtové kůžičky. V nejtěžších případech to může být velmi nebezpeční pro vaše nehtová lůžka. Těm můžete způsobit trvalé poškození.

Rány okolo nehtů, které díky tomu vznikají, jsou ideální příležitostí pro četné zárodky z rukou do vašeho těla. Bakterie slin mohou způsobovat infekci, která se velmi snadno dostane skrz ranky do těla a dokonce způsobovat nevratné poškození nervů.

To je jedním z vážných důvodů, proč si nekousat nehty. Lidé, kteří již tento zlozvyk provádí, by s ním měli co nejrychleji přestat. Mohou totiž sobě i svému tělu způsobit ještě větší škody.

 

Věděli jste, jak nebezpečný může tento zlozvyk vůbec být? Nejde tedy jen o estetický problém, ale také o problém zdravotní. Existuje mnoho lidí, kteří si mysleli, že jde o neškodný zlozvyk, opak je však pravdou. Takže, pokud ještě někdy budete chtít přiložit ke svým ústům ruce, dobře si to rozmyslíte.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button