Jídlo a stravováníPéče o tělo

Síla přírodních probiotik: Odhalte ty nejlepší zdroje v běžně dostupných potravinách

V posledních letech se význam zdraví střev dostal do popředí zájmu ve světě výživy a wellness. Střeva totiž nepopiratelně hrají klíčovou roli při udržování celkové pohody, ovlivňují nejen trávení, ale také funkci imunitního systému, duševní zdraví a mnoho dalších oblastí života. Jedním z klíčových faktorů pro podporu zdravých střev je konzumace probiotik, prospěšných mikroorganismů, které podporují rovnováhu našeho střevního mikrobiomu. I když jsou probiotické doplňky stravy snadno dostupné, některé potraviny nabízí také velmi přirozený a chutný způsob, jak tyto přátelské bakterie do našeho těla dostat. V tomto článku vám představíme některé z přírodních probiotik a upozorníme na nejlepší zdroje probiotik, které můžete snadno zařadit do svého jídelníčku.

Jak rozumět probiotikům: Střevní superhrdinové

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při konzumaci v dostatečném množství nabízejí řadu zdravotních výhod. Tyto mikroorganismy jsou známé svou schopností obnovovat a udržovat křehkou rovnováhu našeho střevního mikrobiomu. Zdravý střevní mikrobiom je přitom zárukou lepšího trávení, lepšího vstřebávání živin a silnějšího imunitního systému. Nové výzkumy navíc naznačují, že vyvážený střevní mikrobiom může ovlivňovat duševní zdraví, a dokonce snižovat riziko chronických onemocnění.

Přírodní zdroje probiotik v potravinách

Jogurt

Jogurt je pravděpodobně nejznámějším zdrojem probiotik, jedná se o fermentovaný mléčný výrobek, který vzniká přidáním specifických bakteriálních kultur do mléka. Hledejte druhy, které obsahují živé a aktivní kultury, jako jsou Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum. Jogurt je nejen chutnou svačinkou, ale také všestrannou přísadou pro vaření, kterou lze použít do koktejlů, při pečení, a dokonce i do slaných pokrmů.

Kefír

Tento fermentovaný mléčný nápoj je podobný jogurtu, ale má řidší konzistenci. Vyrábí se přidáním kefírových zrn (kombinace bakterií a kvasinek) do mléka, které pak po určitou dobu kvasí. Kefír obsahuje pestrou škálu probiotických kmenů a často ho dobře snášejí i lidé s intolerancí laktózy.

Kysané zelí

Kysané zelí je v mnoha kulturách základním produktem, který se vyrábí ze zelí. U nás je sice zvykem zelí konzumovat hlavně ve vařené formě, ale jiné národy jej prakticky výhradně zpracovávají takto a dobře dělají. Během procesu kvašení se přirozeně vyskytují prospěšné bakterie, které zlepšují chuť i výživovou hodnotu zelí. Je zdrojem bakterií Lactobacillus, které jsou známé tím, že podporují zdraví střev.

Kimchi

Kimči je korejský pokrm připravovaný z kvašené zeleniny, především z hlávkového zelí a ředkviček, a je bohatý na probiotika. Směs koření a fermentace vytváří pikantní, chuťově výrazné jídlo, které nejenže dodá vašemu stravování šťávu, ale také podpoří vaše střeva.

Kombucha

Tento módní fermentovaný čaj si získal oblibu pro svou jedinečnou chuť a potenciální zdravotní účinky. Kombucha se vyrábí fermentací oslazeného čaje pomocí speciální kultury bakterií a kvasinek. Výsledkem je bublinkový, lehce pikantní nápoj bohatý na probiotika.

Nakládané okurky (fermentované ve slaném nálevu):

Tradiční nakládané okurky vyrobené kvašením (nikoliv v octě) jsou také významným zdrojem probiotik. Tyto okurky procházejí přirozenou fermentací za pomoci bakterií mléčného kvašení, které přispívají k jejich charakteristické pikantní chuti.

Tradiční podmáslí

Tradiční podmáslí je vedlejším produktem výroby másla a obsahuje živé kultury. Běžně se používá při vaření a pečení, ale snadno jej můžete konzumovat také jako nápoj.

Zařazení přírodních probiotik do stravy

Začlenění přírodních probiotik do stravy nemusí být náročné. Tyto potraviny bohaté na probiotika si můžete dopřát různými způsoby:

Přidejte si jogurt nebo kefír do ranního smoothie nebo si jej přidejte k ranním cereáliím. Na oběd si vychutnejte salát s přílohou z kysaného zelí nebo kimči, které mu dodají chuť a probiotika. K večeři si můžete dopřát nakládané okurky a zapít ji třeba kombuchou.

Ve světě, kde je zdraví střev stále více považováno za základní kámen celkové pohody, nelze úlohu přírodních probiotik podceňovat. Tyto přátelské mikroorganismy nabízejí nesčetné množství výhod, které přesahují jen působení na tráví nebo zdraví střev, ale ovlivňují vše od imunitních funkcí až po regulaci nálady. Zařazením potravin bohatých na probiotika do svého jídelníčku můžete podpořit svůj střevní mikrobiom chutným a zdravým způsobem.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/11-super-healthy-probiotic-foods
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Antoni Shkraba: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/sklenice-domaci-tradicni-zelenina-6823267/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button