Jídlo a stravováníPéče o tělo

Ve zdravém těle zdravý duch. Jak stravování ovlivňuje naši psychiku?

Naše tělo funguje jako jeden celek. Jednotlivé části od sebe nelze oddělit a všechny orgány i oblasti našeho života jsou vzájemně těsně propojené. To vede k tomu, že pokud naše zdraví pokulhává, byť i jen v některé oblasti, nutně se to projeví i všude jinde. Velmi silně je například propojena naše psychika a zdravé stravování. Jak se říká, „jsme to, co jíme“, a je to rozhodně pravda. Naše strava dokáže naše emoce, vnímání a prožitky ovlivnit daleko více, než si vůbec dokážeme představit.

Vliv skladby jídelníčku na naše psychické zdraví by se určitě neměl podceňovat. Naše trávení i naše mentální prožívání jsou spolu propojeny a vzájemně se ovlivňují. Sami to možná ale nejčastěji zažíváme spíše obráceně – pokud jsme nervózní nebo vystrašení, můžeme často pociťovat trávicí obtíže.

Funguje to ale i naopak. Dá se říci, že pokud je v našem trávícím traktu něco v nepořádku, bezpochyby se to projeví také na naší náladě. Nevhodná skladba našeho jídelníčku může způsobovat podrážděnost, pocity úzkosti, zvýšenou únavu nebo i poruchy soustředění. Jaké potraviny jsou tedy pro naši psychiku prospěšné a kterým se raději úplně vyhnout?

Psychice neprospívá cukr ani alkohol

Také si občas na špatnou náladu dopřejete čokoládu nebo rovnou skleničku něčeho ostřejšího? Ve skutečnosti celou situaci ještě zhoršujete. Pokud máte jídelníček složený ze spousty cukrů, nezdravých tuků nebo alkoholu, můžete si zakládat na nepříjemné potíže nejen ve fyzickém, ale také psychickém zdraví. Velmi typickým následkem takové stravy bývají zejména deprese a úzkosti. Lékaři vytrvale varují předtím, aby se lidé se špatnou náladou a depresemi utíkali k nezdravé stravě, jelikož si situaci ještě více komplikují.

V první řadě bychom měli co nejvíce omezit průmyslově vyráběné potraviny. Ty totiž kvůli výrazné chuti i trvanlivosti často obsahují naprosto nesmyslné množství cukrů, solí, chemických látek a barviv. Hojně se například užívá sladidlo aspartam, které má ale velmi nepříjemné vedlejší účinky, k nimž patří deprese či panické záchvaty. I obyčejný cukr v těle způsobuje chemické reakce, které nepříznivě ovlivňují imunitní systém. Velkou hrozbu také představují geneticky modifikované potraviny a také produkty, které jsou ošetřeny herbicidy nebo pesticidy.

Lepší psychika i fyzické zdraví

Pokud chceme, aby naše tělo fungovalo dobře, je potřeba zaměřit se na vhodně zvolený jídelníček. V něm by neměl chybět dostatek kvalitních bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Zaměřte se také na přísun vlákniny a mikroživin v podobě vitamínů a minerálů.

Ve zkratce se dá říci, že všechny potraviny pocházející z přírodních zdrojů mají příznivý vliv na naše zdraví a také psychickou kondici. Těmi nejlepšími pomocníky pro naše duševní zdraví jsou bezpochyby fermentované potraviny. Ty pomáhají upravovat a vyživovat naši střevní mikroflóru, a tím přispívají k udržení pevného zdraví. Dejte šanci kvašené zelenině, ale také řeckému jogurtu, čerstvému sýru nebo jogurtovým nápojům.

Přírodní léky – bylinky

Lidstvo je zde již miliony let a až posledních pár desetiletí se můžeme spoléhat na průmyslově vyráběné léky. Do té doby si lidé museli vystačit s tím, co jim nabízela příroda. A úplně to stačilo. I dnes se tedy můžeme spíše než do lékárny vypravit do obchodu s bylinkami a kořením a vybrat si takové pomocníky, které udrží naše tělo i mysl v prvotřídní kondici.

Řada koření má přímá vliv na naši psychiku a dobrou náladu. Například dobře známá kurkuma má mnoho léčivých účinků. Zejména zlepšuje náladu a pomáhá i s léčbou úzkostí a depresí. Mezi bylinkami, které také používáme na vaření, můžeme zmínit například dobře známou bazalku. Ta navozuje dobrou náladu a má zklidňující účinky. Podobně dobře můžeme využít i bylinky k přípravě čajů, které navodí příjemný stav mysli i během uspěchaného dne.

Lepší stravování vede k lepší náladě

V případě psychických potíží se může zdát ještě náročnější snažit se o zdravou stravu a hlídat si vyvážený jídelníček. Pokud si ale nastavíte pevný jídelníček, který budete pár týdnů dodržovat, garantujeme vám, že se brzy dostaví výsledky. Bylo prokázáno, že lidé trpící různými depresemi či úzkostmi se již po několika týdnech cítili lépe a bez větších potíží zvládali činnosti, jimž se předtím vyhýbali. Důvodem je dobře vyživované střevo, které je, jak se říká, naším druhým mozkem. Díky dostatku vlákniny, mikroživin a především pre- a probiotik se naše trávení výrazně zlepšuje, eliminují se zánětlivé procesy, a to má přímý vliv i na naši psychickou pohodu.

Potraviny, které vám vykouzlí úsměv na rtech

Výbornou volbou je třeba banán, který je plný minerálů (zejména hořčíku a draslíku), srovnává hladinu krevního tlaku a je ideální svačinkou před fyzickou aktivitou. Banány obsahují dopamin, což je přírodní chemická látka zlepšující náladu.

Výbornou volbou jsou i borůvky. Ty obsahují barvivo, které jim propůjčuje svoji krásně sytou tmavou barvu a které obsahuje stejně jako banán velmi prospěšný dopamin. Ten nejen že zlepší vaši náladu, ale také vám pomůže se pamětí a koordinací.

Mezi další antistresové potraviny pak řadíme například mandle. Ty vynikají vysokým obsahem hořčíku a vitamínu B6, což je výborná kombinace proti křečím a únavě. Zároveň ale také zvyšují duševní odolnost a pomáhají proti stresu. Mezi další „potraviny dobré nálady“ patří také dýňová semínka, lesní plody, ryby nebo také ovesné vločky.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button