Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Zvládněte PCOS díky změně životního stylu. Jak na to?

V průměru jedna z pěti žen dnes trpí syndromem polycystických ovarií neboli PCOS. Tuto skutečnost je třeba brát samozřejmě jako statickou informaci, takže to nutně neznamená, že musíte znát několik žen, které tento problém mají. Znamená to nicméně, že se jedná o jednu z nejčastěji se vyskytujících endokrinních komplikací, která vede k hormonální nerovnováze a postihuje ženy v reprodukčním věku. PCOS však ve skutečnosti není plnohodnotným onemocněním, ale spíše se jedná o komplexní zdravotní stav. Prostřednictvím vědomé změny životního stylu je možné zvládnout základní příznaky PCOS a v podstatě dosáhnout vyléčení. To vše je však třeba provádět v součinnosti s vaším lékařem a pod jeho vedením.

Jaké jsou příčiny PCOS?

Hlavním důvodem, proč není syndrom PCOS řazen mezi nemoci, je to, že se jedná pouze o shluk příznaků, které se mohou objevit v důsledku hormonální nerovnováhy v těle. Přestože přesná příčina PCOS není známa, lékaři po celém světě uvádějí jako hlavní příčiny genetiku a faktory životního prostředí. 

Při tomto onemocnění mají vaječníky tendenci produkovat nadměrné množství androgenů neboli mužských pohlavních hormonů, které jsou u žen obvykle přítomny v malém množství. To následně způsobuje mnoho příznaků, jako je velké množství cyst nebo váčků naplněných tekutinou ve vaječnících, nadměrný růst ochlupení, akné, obezita a narušený menstruační cyklus a další. Někdy může dokonce dojít k úplnému zastavení procesu ovulace.  V takových závažných případech se šance na úspěšné těhotenství velmi snižují. 

Zde je několik věcí, které můžete vyzkoušet a které mají potenciál vyvážit produkci hormonů ve vašem těle:

Celozrnné potraviny a obiloviny

Zvolte si potraviny, které se tráví pomalu, protože mají menší vliv na hladinu inzulínu v těle. Můžete se rozhodnout pro celozrnné produkty, jako je oves, hnědá rýže a quinoa. Dbejte také na to, abyste konzumovali hodně luštěnin, luštěnin, ořechů, semínek a syrového ovoce.

Vysoký příjem bílkovin

Je známo, že bílkoviny pomáhají regulovat hmotnost. Přidání čistých bílkovin do jídelníčku vám pomůže udržet váhu pod kontrolou a také dodá tělu energii a sílu. V průměru by měl zdravý dospělý člověk přijímat alespoň 0,8 g bílkovin na 1 kg své tělesné hmotnosti.

Zelené a bobulovité ovoce

Čerstvá zelenina má vysoký obsah živin a nízký obsah kalorií, takže je ve vašem jídelníčku nesmíte vynechat. Studie prokázaly, že mnoho žen s PCOS trpí nedostatkem vitaminu B. Tmavě zelená listová zelenina, jako je kapusta a špenát, obsahuje vysoké množství vitaminu B a její zařazení do každodenního jídelníčku může být velmi prospěšné. V jídelníčku při PCOS je vhodné mít také maliny, borůvky a ostružiny.

Bylinky a bylinné extrakty

Staré indické byliny, jako je šatavari a ašóka, pomáhají v boji proti příznakům PCOS. Šatavari podporuje hormonální rovnováhu u žen s PCOS, zatímco Ašóka pomáhá zvyšovat hladinu estrogenu a je prospěšná i pro zdraví pokožky.

Protizánětlivé potraviny

Zdravé tuky, jako je olivový olej, lze konzumovat v boji proti zánětům způsobeným PCOS. Měli byste se vyhýbat vysoce zpracovaným potravinám, sladkým nápojům.

Čistý a holistický životní styl

Důležité je osvojit si čistý a holistický životní styl, který se vždy zaměřuje na fyzickou a duševní pohodu. Vedle čisté rostlinné stravy dbejte na to, abyste se alespoň 30 minut věnovali nějaké formě fyzické aktivity. Každodenní fyzická aktivita, jako je běh, jóga nebo jiná forma cvičení, může pomoci snížit hladinu inzulínu v těle. Při zvládání zvyšující se hladiny stresu mohou pomoci dechové techniky, jako je pránájáma nebo pravidelné praktikování meditace.

ZDROJ: https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/6-lifestyle-changes-you-can-make-to-manage-pcos/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-sezeni-technologie-pocitac-7088498/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button