DetoxikaceJídlo a stravování

Účinné antioxidanty najdete i v běžně dostupných potravinách. Nenechte se strhnout reklamou na drahé doplňky stravy

Určitě už jste slyšeli o látkách zvaných antioxidanty, které zpomalují stárnutí a pomáhají vašemu tělu zachovat si zdraví i krásu. Možná jste se také nechali zlákat k tomu, abyste si koupili nějaké „zázračné“ pilulky nebo různé exotické suroviny, které vám mají tyto látky dodat. A jistě to nebyla malá investice. Pak vás asi poněkud nepříjemně překvapí fakt, že stejné živiny snadno najdete i v obyčejných potravinách, které jsou běžnou součástí zdravého českého jídelníčku.

K čemu jsou antioxidanty?

Tyto látky si naše tělo do jisté míry dokáže produkovat samo. Platí však, že většinu z nich je potřeba přijmout ve stravě. Nemusí se ale jednat o žádné složité a drahé jídelníčky. Zjistěte více o tom, co vlastně antioxidanty jsou a kde je můžete snadno najít.

Jako antioxidanty se označují vitaminy, minerály, flavonoidy a další cenné látky, které náš organismus chrání před volnými kyslíkovými radikály. Právě ty jsou odpovědné za předčasné stárnutí, poškozují buňky nebo můžou také zvyšovat riziko předčasných civilizačních onemocnění. Funguje to v podstatě tak, že antioxidant dá volnému radikálu chybějící elektron, který by tento radikál jinak nemilosrdně ukradnl z nějaké tělesné buňky, a tím ji poškodil.

Proč jsou v těle volné radikály?

Volné radikály se zcela přirozeně tvoří během metabolických procesů, ale také během náročnějších fyzických aktivit. I proto je organismus částečně schopen se před nimi bránit, ale ne zcela. Pokud je jich příliš, sám to nezvládne.

Na vině je právě špatné životní prostředí, hektický styl života, stres, kouření či nadměrná konzumace alkoholu. Naše tělo pak nezvládá tyto volné radikály likvidovat a začínají se objevovat první potíže. S věkem navíc klesá schopnost našeho těla vytvářet si samostatně antioxidanty. I proto je třeba mít pestrý a kvalitní jídelníček, který nám pomůže tyto látky efektivně doplnit.

Jídlem proti volným radikálům

Látky, které dokážou bojovat s oxidačním stresem, můžene snadno najít ve většině zdravých potravin. Mezi důležité antioxidanty patří například vitamin C, koenzym Q10, betakaroten, zinek, selen nebo vitamin E. Kromě toho je vhodné myslet třeba na doplňování vitaminu A, vitaminu B6 a dalších karotenoidů.

Doplňky nemusí být vůbec potřeba

S pojmem antioxidanty si spousta lidí spojí různé vitamínové doplňky stravy, ale také všemožné superpotraviny a exotické látky. Určitě to není špatná cesta, ale je zcela zbytečná a také předražená. Samozřejmě, že antioxidanty najdeme v mořských řasách, goji nebo acaí, ale stejně tak v řadě zcela běžných domácích produktů za zlomek ceny.

Levné zdroje přírodních antioxidantů

Zdrojem snadno dostupných antioxidantů je mnoho různých druhů zeleniny a ovoce, z nich spousta je u nás snadno dostupná za nízké ceny. K nim patří: brokolice, červená řepa, kapusta, zelí a listová zelenina, jablka, hrozny, švestky a bobulové ovoce. Není tedy třeba kupovat exotické potraviny, abychom si zajistili pevní zdraví a také mladý a svěží vzhled. Například u nás zcela běžně dostupné borůvky obsahují velké množství vitaminu C, ale také spoustu dalších antioxidantů chránících tělo před volnými radikály.

A u ovoce a zeleniny to samozřejmě nekončí. Antioxidanty lze nalézt také v luštěninách, ořeších a semínkách, dále v houbách, ale dokonce také v čokoládě, kávě nebo zeleném čaji. Zapomínat bychom neměli ani na koření a bylinky, z nichž za zmínku stojí máta, rozmarýn, skořice a kurkuma.

ZDROJ: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/antioxidants

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Suzy Hazelwood ze služby Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button