Nemoci a komplikacePéče o tělo

Bolest v podpaží může mít banální příčinu, ale také odkazovat na rakovinu nebo zánět

Také vás někdy přepadla nepříjemná bolest v podpaží? Na té nemusí být nic nebezpečného, ale není na místě podceňovat i fakt, že právě v této části těla se nachází mnoho důležitých struktur. Pokud tedy bolest přetrvává, je neobvykle silná nebo se opakuje, je na místě navštívit lékaře.

Podpaží je domovem mnoha krevních cév, šlach, nervů a uzlin, občas se tedy může stát, že je tato oblast citlivá, nebo dokonce bolestivá. Pokud ale neovlivňuje pohyb paží a nevyskytuje se současně s dalšími příznaky, neměla by vám dělat starosti. Nejčastěji se bude jednat o banální příčinu, jakou je například natažený sval, stres či úzkost. Někdy se také může jednat o příznak blížící se menstruace, protože podpaží je v naprosté blízkosti prsou. Kdy ale může být lepší poradit se s lékařem?

Zánět uzlin

V podpaží se nacházejí lymfatické uzliny, které obvykle fungují jako jakýsi záchytný bod pro infekci pronikající z ruky či paže do organismu. Zanícení uzlin se kromě bolesti projeví také otoky, horkostí a zarudnutím. Na vině bývá infekce a tu lékař snadno ověří pomocí krevních testů. Na základě výsledků poté může zahájit vhodnou léčbu.

Mononukleóza

Pokud si nahmatáte výrazněji zduřené uzliny, je možné, že vás trápí akutní infekční onemocnění. Tím může být například zákeřná infekční mononukleóza. Léčí se podáváním léků pro snižování horečky, ale je potřeba ji zavčas diagnostikovat, aby nezpůsobila v těle závažnou neplechu.

Angina pectoris

Jedná se o onemocnění tepen, které zásobují srdce okysličenou krví. To se projevuje bolestmi, které mohou vystřelovat až do podpaží, častěji levého. K dalším projevům patří bolest na hrudníku, v pažích, ramenech, krku a zádech, běžně se ale objevují i závratě nebo nevolnosti. Příčinou této nemoci je kornatění tepen.

Především je tedy potřeba řešit tento stav – tím vlastně zabijete dvě mouchy jednou ranou. Pro léčbu je zcela zásadní omezení tučných a sladkých jídel. K tomu je dobré zvýšit intenzitu vytrvalostních pohybových aktivit. Obvykle se pacientům také předepisují léky rozšiřující cévy i ty na snížení zvýšené hladiny tuků v krvi.

Dalším řešením, které dnes nabízí moderní medicína, je také katetrizace s rozšířením zúžené věnčité tepny trubičkou a případně kardiochirurgický zákrok. Možností je tedy celá řada, a proto by se návštěva lékaře neměla v případě potíží oddalovat.

Hidradenitis suppurativa

Tento zapeklitý název skrývá chronické kožní onemocnění, které se projevuje tvorbou zánětlivých ložisek. Ty se nacházejí zejména v podpaží a tříslech, protože právě zde dochází snadno k bakteriálnímu zánětu potních žláz. Mezi rizikové faktory se řadí kouření, nadváha, hormonální změny, ale třeba také špatná osobní hygiena. Někdy může situaci vyvolat také nesprávné holení, používání parfémovaných přípravků k ošetření podpaží nebo také nošení přiléhavého oblečení. Tato nemoc se dá léčit antibiotiky a léky, které posilují imunitu. 

Rakovina prsu

I když se říká, že rakovina nebolí, nepříjemné pocity v oblasti podpaží na ni přesto mohou upozornit. K vyloučení rakoviny je nutné získat vzorek zanícené tkáně a poslat jej na rozbor. Pokud už vás trápí bolestivost v podpaží, dá se usuzovat na to, že nádor postoupil do oblasti podpažních uzlin. I tak má dnes šanci na přežití až 85 % pacientek. Léčba se nastavuje individuálně dle postupu choroby, ale není třeba jen panikařit – i tato vážná diagnóza má řešení.

Problémy s mezižeberním nervem

Do podpaží se může projektovat také bolest vznikající postižením mezižeberního nervu, který se nachází v oblasti 4. až 6. hrudního obratle. Někdy bývá na vině opotřebení páteře v dané oblasti, ale třeba vznik pásového oparu. Podle příčiny bolesti se poté přistupuje k léčbě, která bývá většinou úspěšná.

ZDROJ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317736

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Cliff Booth ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button