Jídlo a stravováníPéče o tělo

Co dělá sůl s vaším tělem

Sůl poskytuje tělu sodík, který je pro správný chod organismu velmi důležitý. Je však potřeba konzumovat sůl v přiměřeném množství. Příliš mnoho soli způsobuje nerovnováhu v těle a může způsobit riziko vzniku nebezpečných nemocí. V tomto článku vám ukážeme, jaký vliv může mít sůl na vaše tělo.

Mozek

Studie provedené v Kanadě zjistili, že příliš mnoho soli je spojeno s vysokým rizikem úbytku kognitivních funkcí.

Ledviny

sůlSodík pomáhá vyrovnávat hladinu tekutin v těle. Ledviny zachycují signály v těle o tom, jestli mají uvolňovat nebo zachycovat. Přebytek sodíku v každodenní stravě může negativně zasahovat do tohoto procesu, a tím omezovat správnou funkci ledvin. Dlouhodobé předávkování sodíkem může vést k vysokému krevnímu tlaku. Vysoká hladina sodíku zvyšuje také riziko vzniku ledvinových kamenů.

Kosti

Někteří lékaři a vědci se domnívají, že vylučování přebytku soli v moči zvyšuje riziko řídnutí kostí. To pak způsobuje osteoporózu, zejména u žen v menopauze.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button