Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

10 důvodů, proč tuto bylinku neničit

Plevel, o kterém hovoříme, se jmenuje šrucha, neboli portulák. Jde o známý plevel, který mnoho z nás ihned vytrhává a likviduje. Je to škoda, protože mnoho lidí neví, jakou má vlastně nutriční hodnotu. Tuto bylinku byste proto neměli vůbec ničit, ale ponechat si ji!

Skvělé přínosy pro zdraví

V některých kuchyních jde o ingredienci do salátů a dalších receptů, v Americe je však stále nevítaným hostem. Pokud i vy tuto rostlinu najdete na své zahradě, nevyhazujte ji. Naopak, můžete se těšit ze spousty zdravotních přínosů, které vám skutečně může nabídnout. Jaké přínosy to jsou?

Omega 3 mastné kyseliny

Šrucha je bohatá na ALA (kyselina alfa linolová), esenciální aminokyselinu, kterou naše tělo může přeměnit na omega 3 mastnou kyselinu. Mnoho vegetariánů vynechává tuto prospěšnou látku, protože nekonzumují ryby. Tato rostlina je bohatá na omega 3 mastné kyseliny, takže i ti, kteří nejedí běžně maso, mohou čerpat výhody těchto kyselin.

Omega 3 pomáhají snížit množství „špatného“ cholesterolu v těle a podporují zdravější cholesterol v krvi. Konzumace potravin s vysokým obsahem omega-3 ukázala, že výrazně snižuje kardiovaskulární onemocnění stejně jako aterosklerózu, a tím zabraňuje infarktu a mrtvici.

Antioxidanty

Antioxidanty pomáhají bojovat proti volným radikálům, které způsobují poškození buněk. Ve vás mohou antioxidanty chránit před vážnými zdravotními problémy. Například před srdečními chorobami, cukrovkou a makulární degenerací. Jde o rostlinu bohatou na vitamíny A, C a E, které jsou všechny známé pro svou antioxidační schopnost. Kromě toho tento plevel obsahuje také dva betalainové alkaloidní pigmenty, betakyaniny a beta xantiny, které působí jako antioxidanty. Dále pomáhají antioxidanty také chránit před určitými typy rakoviny, konkrétně před rakovinou plic a rakovinou úst.

Vápník a hořčík

Vápník a hořčík se nacházejí v této rostlině a pomáhají chránit vaše kosti. Dále také vápník s hořčíkem urychlují proces hojení kostí v lidském těle. To vám může pomoci zabránit osteoporóze, což je stav, který souvisí s věkem a postihuje miliony lidí.

Draslík

Šrucha může pomoci, když jí budete konzumovat pravidelně. V listech najdete draslík, který pomáhá udržet krevní tlak pod kontrolou. Dále může snížit krevní tlak díky vazodilatátoru, což znamená, že uvolňuje krevní cévy a snižuje zátěž srdce.

Železo

Většina lidí si myslí, že železo mohou získat jen z červeného masa a fazolí. Ovšem podle odborníků je šrucha také dobrým zdrojem železa.

Beta karoten

Možná si to nemyslíte, ale tato rostlina je bohatým zdrojem beta karotenu. Vzhledem k její zelené barvě jde o velkou výhodu této rostliny. Beta karoten byl již mnoho let spojován s ochranou očí a se zrakem obecně. Šrucha může pomoci předejít okulární degeneraci a kataraktu tím, že eliminuje volné radikály, které napadají oční buňky.

Hydratace

Podle odborníků šrucha obsahuje 93 % vody. Konzumujte tuto rostliny a naplníte tak dehydratované buňky.

Blutathion a melatonin

Šrucha obsahuje glutation, antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením.

Betalain

Šrucha obsahuje betalain, antioxidant, který zabraňuje vzniku cholesterolu. Ten poškozuje krevní cévy. Je známo, že tato rostlina má pozitivní vliv na hladinu LDL, tedy špatného cholesterolu.

Tryptofan

Šrucha obsahuje tuto důležitou aminokyselinu, která reguluje náladu. Vzhledem ke své schopnosti zvyšovat hladinu serotoninu se tryptofan používá k léčbě mnoha poruch, včetně poruch spánku, poruchy nálad jako deprese a úzkost, migrény a bolesti hlavy.

Jak používat šruchu?

Oblíbená metoda je tinktura. Jde o extrakt užitečných sloučenin a usnadňuje jejich vstřebávání do těla. Obvykle se užívá pomocí úst a lidé jí často míchají s čistou vodou nebo ovocným džusem. Stačí několik kroků a můžete připravit tuto úžasnou tinkturu. Jak na to?

  • Budete-li hledat šruchu, pak dávejte pozor na to, aby listy nebyly nažloutlé, nahnilé či jinak poškozené; natrhejte si dostatečné množství této rostliny
  • Sterilizujte nádobu a její víčko ponořením do vroucí vody po dobu 5 minut
  • Šruchu omyjte a nakrájejte na malé kousky, čím menší, tím lepší; naplňte nádobku asi do ¾
  • Do nádoby přidejte vodku. Mírně protřepejte, abyste uvolnili zachycené vzduchové bubliny, v případě potřeby přidejte další vodku. Utěsněte nádobu víkem a důkladně protřepejte, umístěte na chladné a tmavé místo
  • Každý den protřepávejte nádobu asi měsíc nebo dva měsíce. Díky alkoholu a protřepávání se uvolní léčivé látky a éterické oleje
  • Po skončení skladování sterilizujte další nádoby a také ruce je dobré si umýt antibakteriálním mýdlem. Naplňte a zakryjte nádobu a před použitím tinktury důkladně protřepejte, abyste rovnoměrně rozložili užitečné látky a živiny

Šruchu je možno použít také do zeleninového salátu nebo také konzumovat jako zeleninu. Skvělá kombinace do salátu je šrucha, cherry rajčátka, baby špenát, citronová šťáva a olivový olej.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button