Péče o těloPřírodní léčba

Ananasová léčba – může nahradit sirup proti kašli

Ananas a ananasová šťáva chutná mnoha lidem. Jde o výborné a chutné ovoce, které si zamilujete. Má také spoustu výhod, podporuje imunitní systém, umí údajně bojovat proti rakovině a pomáhá léčit artritidu. Také se uvádí, že pomáhá lepšímu spalování. Ananas a ananasová šťáva však také umí zmírnit a léčit kašel.

Účinnější než klasické sirupy

Některé studie a zprávy poukazují na to, že by ananasová šťáva mohla být až pětkrát účinnější než klasické a komerční sirupy proti kašli. I když je tento výrok možná trošku nadnesený, není důvod o tomto ovoci a jeho síle pochybovat. Jestliže je kašel způsoben alergií nebo astmatem, pak je určitě dobré pít ananasovou šťávu.

Ananas obsahuje protizánětlivou směs enzymů, které se nazývají bromelain. Ten usnadňuje kašel, který je způsoben zánětem dýchacích cest. Je také známo, že ananas pomáhá ředit hlen a usnadňuje tak jeho odstranění. Kromě toho nemá vedlejší účinky jako sirupy na kašel, který může mít projevy ospalosti. Kde všude pomáhá ananasová šťáva?

Snižuje zánět v důsledku alergie

Podle mnoha studií má bromelain pro lidské tělo silné protizánětlivé účinky a díky tomu je toto ovoce tak populární jako přírodní lék. Kašel je častý v případě, že se objevuje alergické onemocnění dýchacích cest, protože se tělo snaží odstraňovat nadbytečnou tvorbu hlenu. Protizánětlivá terapie je jedním z mnoha způsobů, jak léčit toto alergické onemocnění dýchacích cest.

Bojuje proti astmatu a alergii, které jsou spojené s respiračními problémy

Bromelain může pomoci s alergickým onemocněním dýchacích cest, ale také může fungovat jako skvělá doplňková terapie, která poskytuje úlevu od alergického astmatu. Jedna studie zkoumala účinek použití ananasové šťávy na léčbu bronchiálního astmatu. Lidé, kteří byli v této studii testováni, konzumovali 100 ml ananasové šťávy. Ta byla smíchaná se stejným množstvím vody dvakrát denně po dobu 90 dní. Výsledky byly velmi dobré, což poukazuje na to, že ananasová šťáva může pomoci těm, kteří mají bronchiální astma.

Ředí hlen a mírní kašel

Trpíte-li chronickým obstrukčním plicním kašlem nebo bronchiálním astmatem, akutní záchvaty mohou způsobit sípání a kašel. Výzkumy naznačily, že příznivé účinky na rozpouštění hlenu může mít ananasová šťáva. Ta také pomáhá vylučovat hlen. Díky tomu se lepivý hlen ředí a usnadňuje se vylučování ven z těla.

Pomáhá senné rýmě či ucpávání

Trpíte-li ucpaným nosem a kašlem kvůli senné rýmě může bromelain pomoci. Působí protizánětlivě jako přirozené antihistaminikum, které poskytuje tolik potřebnou úlevu.

Ananas namísto léku?

Může ananasová šťáva nahradit sirup proti kašli? Odpověď závisí na několika aspektech, zejména na tom, jaký druh kašle se objevuje. Může být účinný, pokud jde o alergii či vedlejší účinek astmatu. Zatímco ananasová šťáva může mít jen omezené možnosti při léčbě infekcí, může pomoci mírnit zánět nebo také vznik hlenu u alergického astmatu.

Pijete-li pravidelně čerstvou ananasovou šťávu, pak se snižuje riziko chřipky a kašle. Sklenice čerstvé šťávy obsahuje asi 119 mg vitamínu C, což je víc, než je průměrná denní spotřeba. Vitamín C však není jedinou látkou, která posiluje imunitní systém. Obsahuje také karotenoidy, které jsou rostlinné antioxidanty. Mangan pomáhá vytvářet superoxid dismutase, což je přírodní antioxidant v lidském těle. Jak si tento lék vyrobit?

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek čerstvé ananasové šťávy
  • ¼ šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 čajová lžička zázvorového prášku
  • 1 polévková lžíce organického medu
  • Špetka mořské soli
  • Špetka kajenského pepře

Jak postupovat:

Všechny ingredience dejte do mixéru a zapněte. Vše se pečlivě smíchá a vy užívejte tento lék až třikrát denně. Díky tomu se kašel neutralizuje.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button