Přírodní léčbaZdravé tipy

Smrk: Na jaře si z něj odstřihněte mladé výhonky, dozvíte se, proč

Většinu našich lesů tvoří smrky. Jsou to nenáročné a rychle rostoucí stromy, proto je naši předkové rádi vysazovali jako monokulturu. To se však ukazuje jako chyba, jelikož v lese chybí rovnováha a stromy jsou pak náchylnější na různé choroby a škůdce. Původní domovinou smrků byly hlavně hory, odkud se rozšířily i do nižších poloh.

Tvar a vzhled

smrk

Smrky patří k nejvyšším evropským stromům a mohou dorůstat až do 70 m. Kůra kmene je hladká, červenohnědá, jehličí je ostře špičaté a leskle zelené. Zralé šišky smrk na rozdíl od jedle na podzim shazuje. Vzhledově je smrk majestátním stromem a jeho dřevo je vhodné k výrobě hudebních nástrojů, ale i nábytku a jiných předmětů. Zejména houslaři vyhledávají v horách smrky jako ozvučné dřevo pro vzácné a výjimečné nástroje. Pro naše předky byl smrk nejen skvělým houslařským materiálem, ale také byl ochranným stromem. Údajně na sebe přebíral lidské nemoci a ztělesňoval život a mateřství. Nejvyšší lodní stožáry se zpravidla vyrábějí ze smrkového kmene, což znali již staří Řekové, kteří zasvětili smrk bohu moří Poseidonovi.

Léčivé účinky

Využívají se především mladé výhonky, které se odlamují nebo odstřihují z konců větví v dubnu až květnu. Pokud pěstujete smrk na zahradě a chcete jej mít co nejvíce zahuštěný, pak je metoda zaštipování tou správnou cestou. Mladé výhonky obsahují látky, které jsou pro různé léčebné účely velice účinné. Jedná se především o silice, vitamín C, kyselinu mravenčí, vosk a další. Léčivá síla smrku spočívá v jeho schopnosti čistit vzduch, proto jsou smrkové lesy v našem prostředí tak důležité a prospěšné zdraví. Jediný strom dokáže denně vyprodukovat až 7 tisíc litrů kyslíku, což je denní spotřeba asi padesáti lidí.

Již v dávné minulosti byl smrk znám jako léčivo. Byl předepisován proti dně, revmatismu, nachlazení a kašli. Smrkový med nebo sirup je nejen velice lahodný, ale také pomáhá právě proti nachlazení, chřipce a kašli. Výhonky můžete sbírat sami, nebo si koupit v obchodě silice ze sibiřského smrkového jehličí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button