Nemoci a komplikace

Trpíte na závratě a motání hlavy? Na vině mohou být tyto komplikace, které není radno podceňovat

Motá se vám občas hlava? Pokud se to děje po konzumaci většího množství alkoholu, potíže jistě odezní s vystřízlivěním. Jestliže vás ale tyto potíže trápí častěji a bez zjevné příčiny, je možné, že se za tím skrývají nějaké další vážné potíže, které by bylo dobré řešit. Závratě bychom určitě neměli brát na lehkou váhu a raději situaci konzultovat s oborníkem.

Většina lidí určitě pocit točení hlavy zná a zažila jej buď po konzumaci alkoholu, ale klidně také po požití některých léků. V příbalovém letáku mnohých léků bývá jako vedlejší účinek uvedeny právě závratě nebo podobné stavy. Co když ale alkohol na vině není a léky také neberete?

Nedostatek tekutin nebo vzduchu

Závrať, únava i celková slabost je typickým projevem dehydratace, ale také například vysoké koncentrace oxidu uhličitého ve vzduchu. To může nastat, když nedostatečně větráte – a řešení je snadné. Postačí otevřít okno a pořádně se napít sklenice čisté a svěží vody.

Krevní tlak nebo cukr

Točení hlavy a pocit nestability může být zaviněn také potížemi s krevním tlakem. Vysoký krevní tlak se obvykle řeší pomocí vhodných léků – ale někdy pomůže i jen úprava stravování nebo zvýšení frekvence pohybu. Pokud se ale jedná o nízký krevní tlak, může spíše pomoci pravidelnost v jídle, úprava jídelníčku a také různé vychytávky na rozproudění krevního oběhu. Problém může podobně způsobovat také nízká hladina cukru v krvi, i při ní jsou pocity na omdlení a celková slabost poměrně běžné. Zkuste si dopřát sladký nápoj a hned vám bude lépe.

Chudokrevnost

Pokud trpíte anémií neboli chudokrevností, jde o stav, kdy červené krvinky nestíhají správně přenášet kyslík. Proto následně dochází k nedostatečnému okysličení, kterým trpí buňky po celém těle, nejvíce pak právě srdce nebo mozek. Kvůli tomu se mohou objevovat také bolesti hlavy a závratě, nebo nepříjemné hučení v uších a pocity na omdlení. Anémii by měl být schopen odhalit lékař z vaší krve a doporučit vhodnou léčbu.

Problémy s ušima

Není netypické, že závrať často souvisí také s vnitřním uchem. Je v něm totiž umístěno rovnovážné ústrojí, které dává mozku signály o pohybu, ale také změně rychlosti nebo poloze těla. Může mít ale určitou „poruchu“, kdy vám pohyb signalizuje i v případě, kdy se vůbec nehýbete. Pak nastává závrať. Jestliže tedy máte často pocit, že se s vámi doslova houpe svět, nedokážete koordinovat tělo a je vám nevolno, možná by bylo nezbytné zajít také na vyšetření neurologie nebo ORL.

Vysoký tlak v plicích

Odborně se tomuto stavu říká plicní hypertenze. Při takovém stavu je v cévách plic vysoký krevní tlak, kvůli čemuž se nedostatečně okysličuje krev a pacienti trpí dušností, únavou nebo i výše zmíněnými závratěmi a mdlobami. Při tomto stavu se také nadměrně zatěžuje pravá strana srdce, která se postupně zvětšuje, což je samozřejmě závažný stav, který hrozí až selháním srdce. Pokud se k závratím a dušnosti přidá i modré zbarvení rtů a celková bledost, je to rozhodně znamení, že něco není v pořádku.

Obtíže s krční páteří nebo čelistí

Potíže s rovnováhou nebo pocity závratě mohou souviset také s páteří, zejména pak krční, na vině může být i nepřirozené držení hlavy nebo přetížené žvýkací svaly. Kvůli tomu může vznikat svalová dysbalance mezi povrchovými a hlubokými svaly krční páteře. Takové napětí ve svalech se může dále přenášet také na samotný povrch lebky, což vede k silným bolestem celé hlavy a dalším přidruženým potížím.

Závažné stavy mozku

Závratě vznikají také kvůli mozkovým problémům. Mohou být typické třeba také pro závažnou meningitidu nebo mozkovou mrtvici. Pokud máte podezření na takto závažné onemocnění, není na co čekat a je nutné ihned volat záchranku. Podobné potíže se mohou objevovat také v případě, kdy na mozek tlačí nádor, ale obdobné problémy typicky provází také onemocněné, jako je klíšťová encefalitida, roztroušená skleróza nebo demence.

Nedostatek krve v mozku

Příčinou závratí a bolestí hlavy klidně mohou být také cévní a žilní problémy, které se ale projeví až v mozku. Dochází ke zúžení tepen, kdy se zhoršuje transport okysličené krve do mozku. Takový stav může vést až k velmi nebezpečné mozkové příhodě, proto je nutné ho včas podchytit. Závratě, silné bolesti hlavy, nevolnost a další projevy nikdy nevěstí nic dobrého – a pokud si nevíte rady, vždy raději volejte lékaři.

ZDROJ: https://www.webmd.com/brain/vertigo-symptoms-causes-treatment

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Francesco Ungaro: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-oblek-chodidla-bez-tvare-1789079/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button