Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Jak zhubnout pomocí zázvoru

Zázvor je kořen, který má poměrně ostrou, ale příjemně pikantní chuť. Navíc má plno výživných látek pro naše tělo. Jednou z těchto super výhod zázvoru, je schopnost spalovat tuk a pomáhat hubnout. Pojďme se podívat na účinky zázvoru na lidské tělo, a jak nám pomáhá zhubnout.

Zázvor na hubnutí

Podle dávné praxe ájurvédy, pravidelná konzumace zázvoru vám pomůže udržet svoji váhu pod kontrolou. Moderní výzkumy to jen potvrzují.

Ve studii publikované v časopise Journal of Science and Food v roce 2014, vědci zjistili, že s potkani s nadváhou, kteří dostávali gingerol (sloučenina zázvoru) byli schopni zhubnout po 30-ti denní suplementaci. Krysám se také zlepšila hladina cukru v krvi a hladina leptinu.

Leptin je látka, která hraje roli v pocitu plnosti a spokojenosti po jídle. Významně ovlivňuje schopnost hubnout.

Výzkumníci došli k závěru, že suplementace zázvoru potlačuje obezitu indukovanou dietou s vysokým obsahem tuku a mohlo by se tedy jednat o slibnou léčbu obezity a komplikací s ní spojených.

Další studie publikovaná v European Review for Medical and Pharmacological Sciences ukázala, že zázvor pomáhá nejen hubnout, ale také snižovat hladinu cholesterolu v krvi a to až na výchozí úroveň.

Z těchto výzkumů vyplývá, že pravidelná konzumace zázvoru pomáhá hubnout, navozuje pocit sytosti a pomáhá lépe trávit. Není se tedy čemu divit, že se jedná o oblíbenou potravinu určenou k hubnutí.

Jak pomáhá zázvor v boji s břišním tukem

Nejen, že může zázvor pomoci při udržování váhy obecně, ale také pomáhá držet hladinu břišního tuku nízko. Zázvor cílí na hlavní důvody, proč se břišní tuk hromadí, jako je například přejídání, hormonální změny nebo nízká energie.

Zázvor napomáhá pocitu sytosti, takže jeho pravidelná konzumace pomáhá potlačit nutkání přejídat se.

Hormonální změny a chronický stres může způsobit nerovnováhu hladiny kortizolu v těle, která ovlivňuje imunitní systém a metabolismus. Podle článku v Biological and Pharmaceutical Bulletin of 2004, zázvor potlačuje produkci kortizolu.

Zvýšená hladina kortizolu může přispět k přibývání na váze a je velmi obtížné zbavit se břišního tuku. Konzumace zázvoru může pomoci navrátit vnitřní rovnováhu zpět a pomoci při hubnutí. Kromě schopnosti ovlivnit hubnutí, má zázvor pozitivní vliv i na naši energetickou hladinu a psychickou pohodu.

Jak použít zázvor na hubnutí

Chcete-li používat zázvor k hubnutí a k zvýšení kondice, níže naleznete co dělat.

Před jídlem žvýkejte tenký plátek zázvoru. To vám pomůže při regulaci metabolismu a zároveň stimuluje trávení. Kromě toho se sníží produkce kortizolu a zvýší se hladina energie.

Pokud nechcete samotný zázvor, můžete vyzkoušet následující tip. Nastrouhaný plátek zázvoru smíchejte s citronovou šťávou a špetkou soli. Před každým jídlem konzumujte lžičku této směsi. Tento lék vám pomůže kontrolovat chuť k jídlu a zlepší vám trávení.

Případně si můžete udělat čaj se zázvorem a citronem, který vám také pomůže zhubnout přebytečná kila.
Obecně je možné tyto rady shrnout do jednoho univerzálního řešení. Nešetřete zázvorem v kuchyni. Kdykoliv jej můžete použít v kuchyni, učiňte tak. Neomezujte jeho přísun a dopřejte si ho jak samotný, tak jako ingredienci v receptu.

Zázvorový čaj na hubnutí

Další skvělý způsob, jak dostat více zázvoru do života, je čaj. Pijte zázvorový čaj dvakrát až třikrát denně a pocítíte opravdové účinky této skvělé rostliny. Postup je velmi jednoduchý.

Nastrouhejte kus zázvoru do hrnečku a zalijte horkou vodou. Nechte odležet zhruba deset minut. Vyndejte nastrouhaný kořen z čaje. Přidejte lžičku nebo dvě surového medu a přidejte citronovou šťávu. Med a citron mají také pozitivní účinky na lidský organismus a zvyšují účinky zázvorového čaje. V případě potřeby, můžete vyměnit obyčejnou vodu za čaj Matcha, který vám pomůže spalovat tuk čtyřikrát rychleji.

Další příznivé účinky zázvoru

Zázvor pomáhá i jinde, než při hubnutí. Napomáhá při léčení zánětu, snižuje nevolnost a potlačuje zvracení. Dokonce ničí rakovinné buňky. Zázvor je také možné použít, jako detoxikační přípravek, který potlačuje vznik řady nemocí.

Zázvor v práškové formě vydrží několik měsíců. Stačí jej uskladnit ve skleněné nádobě se vzduchotěsným uzávěrem na chladném, tmavém místě. Čerstvý zázvor vydrží v lednici po několik týdnů. Kořen je možné zamrazit a prodloužit jeho životnost.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button