OstatníPéče o tělo

8 základních příčin ekzému, které lékaři nikdy neléčí

Ekzémy jsou součástí skupiny kožních onemocnění, která způsobují suchost, zánět a zarudnutí kůže. Tento stav se vyskytuje zhruba u 20% dětí (asi jedno z pěti) a až u 4% dospělých jedinců. To se nejčastěji rozvíjí u lidí, kteří mají velmi citlivou či suchou pokožku. Popřípadě mají tito lidé slabý imunitní systém.

Příznaky akutního (chronického) ekzému:

  • Zarudlá kůže
  • Svědivost
  • Puchýřky
  • Odlupující se pokožka
  • Praskliny způsobené suchostí
  • Změny barvy a struktury pokožky
  • Pálení způsobeno podrážděním

Základní příčiny ekzému

Existuje několik základních příčin ekzému, stav se obvykle ošetřuje stejným způsobem a to buď mastmi, nebo krémem. Je důležité dostat se k základnímu problému, proč vlastně ekzém vzniká. Díky zjištění základu problémů můžete jednoduše ošetřit příznaky a to vám může pomoci zlepšit kontrolu nad zdravotním stavem. Jaké jsou nejčastější příčiny ekzému:

Genetické faktory – naše genetika může hrát velkou roli ve vývoji ekzému. Důvodem je mutovaný gen. Mutace snižuje hladinu filagrinu, což je protein, který chrání kůži rohovky.

Nízká tvorba kožního mazu – kůže se vysušuje díky nedostatečné produkci přírodních olejů. Genetické faktory nebo nedostatečný imunitní systém ovlivňuje tvorbu séra.

Nízká imunitní funkce – nízká imunitní funkce může vést k zánětu v reakci na kvasinky a bakterie, které žijí na pokožce. To může být způsobeno léky, autoimunitními poruchami, neléčenými infekcemi, nedostatkem živin nebo špatným střevním zdravím.

Alergie – vinu mohou mít i alergie na konkrétní potraviny, mýdla, parfémy, toxiny či dokonce určité chemikálie. Když máte alergickou reakci, lidské tělo vysílá mnoho protilátek a stimuluje imunitní odpověď, která je škodlivá.

Toxicita – kouření a znečištění zanechává stopy toxinů v těle a časem se to projevuje na kůži. Nadměrné užívání antibiotik má ničivý účinek na imunitní systém a vede k toxicitě.

Podnebí – lidé, kteří žijí ve vyspělých zemích či v chladnějším klimatu mají ekzém častěji. Pravděpodobně se to způsobuje suchým a chladným klimatem. Dalšími faktory může být znečištění nebo špatná strava.

Kojenecká výživa – kojení chrání děti před alergiemi, na rozdíl od kojených kojenců jsou tak děti s kojeneckou výživou náchylnější k ekzému.

Vakcíny – vědci se stále snaží zjistit, zda vakcíny přispívají k ekzému. Přestože neexistují žádné důkazy, které by tuto skutečnost podporovaly, je faktem, že ekzém se stává častější vzestupem očkování.

Jak pomoci ekzému:

  • Neškrábejte či neodlupujte suchou pokožku, může to způsobit otevřené trhliny nebo rány, do kterých mohou proniknout bakterie
  • Myslete na jídlo, které jíte, podobně jako výrobky, které používáte na pleť a výrobky pro domácnost, zde může být něco, na co jste alergičtí
  • Konzumujte zdravou stravu, která posiluje imunitu, ideálně protizánětlivé potraviny
  • Vytvořte si svůj vlastní krém na ekzém, který je s přírodními přísadami, ty pomáhají pokožku uklidnit

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button