KrásaPéče o tělo

Červená znaménka: Hrozí vám nebezpečí nebo jsou neškodná?

Možná jste na své kůži v poslední době objevili malá červená znaménka. Dřív tam nebyla a vy netušíte, jak mohla vzniknout a zda mohou být potenciálně nebezpečná. Tento scénář jistě zažilo mnoho lidí. Každý kožní výrůstek je jistě velmi nepříjemný, a o to více, když kolem sebe neustále slýcháme, jak je velké riziko rakoviny kůže. Je samozřejmé, že nás hned napadne myslet na to nejhorší. Je na místě se u těchto červených znamének obávat?

O co vlastně jde?

Jedná se o tzv. angiomy. Odborně se v lékařské praxi běžně označují jako benigní formace, které sestávají z lymfatických nebo krevních cév. Mohou vznikat v průběhu celého života a není proto výjimečné, že si nějaké nové znaménko objevíte. Do 7 let věku mohou také z kůže zmizet, posléze už ale většinou přetrvávají a mohou pouze mírně měnit svou velikost. Podle lékařů jde v podstatě o dysfunkci oběhového nebo lymfatického systému.

Takové znaménko skutečně může působit děsivě – podle odborníků ale rozhodně není důvod k panice. Tyto červené tečky totiž pro člověka nepředstavují zvláštní zdravotní nebezpečí a pokud vám nevadí z estetického pohledu, můžete je v podstatě ignorovat. Náchylnost ke vzniku těchto útvarů je většinou vrozená – někteří lidé je tedy mají, jiní prostě ne.

Jaké jsou druhy angiomů?

I tyto malé červené tečky existují hned v několika typech. Jejich klasifikace je založena na faktorech jako je vzhled, umístění na těle a důvod jejich vytvoření. Proto obvykle červená znaménka odlišujeme následovně:

  • pinealní – nepravidelný, výrazně vystupující objekt,
  • nodulární – podobné jako předchozí, jen červenější
  • rozvětvené nebo pavoukovité – na pohled působí jako síť malých krevních cév, ze kterých se tvoří objekt spíš plochý, ale rozvětvenější a pokrývající větší oblast
  • plochý – nejčastější forma červených znamének, což je prostá plochá tečka

Červená znaménka se mohu vyskytovat na různých částech těla. Nejčastěji se však objevují na krku, kolem úst a ve slabinách. Běžná ale jsou také na rukách a na hrudi.

Mohu se červených teček zbavit?

Je jasné, že červená znaménka se asi jen stěží dají považovat za pěkná. Naopak, řadě lidem připadají skutečně nevzhledná a rádi by se jich nadobro zbavili. Nejde však jen o samotný vzhled – znaménka se mohou také snadno zachytávat oblečení a způsobovat podráždění, případně mohou i krvácet. V takovém případě je lepší nechat si je odstranit. Opakované poškození může znaménko akorát vydráždit k dalšímu růstu nebo se mohou vyskytnout komplikace. Moderní medicína nabízí hned několik možností, jak se dá těchto nehezkých znamének zbavit.

V prvé řadě je možné využít chirurgické odstranění, po kterém ale snadno mohou zůstat jizvy. Z toho důvodu se tato metoda většinou neuplatní na obličeji. Na zbytku těla je však poměrně vhodná, jelikož je odstranění rychlé a hojení probíhá také velmi snadno. Další metodou je možnost využít laser. Procedura zabere jen několik vteřin a zůstanou po ní velice malé jizvy, které jsou sotva viditelné, takže laser lze snadno využít i na obličeji nebo na viditelných částech těla. U větších útvarů, po kterých by zůstala velká jizva, je možné využít i chemické vypalování, které je opět s úspěchem odstraní, ale bývá nepříjemné, bolestivé a k tělu není ani zdaleka tak šetrné.

Věříte přírodě?

Řada lidí se pro pomoc obrací raději k přírodě než k lékaři. I vy můžete vyzkoušet tradiční lidové způsoby, jak tato znaménka odstranit. Využívejte je ale pouze na malá znaménka, která nekrvácí a nejsou nijak zanícená ani bolestivá. Velké angiomy, které pronikají hluboko do kůže, raději ve svém vlastním zájmu konzultujte s odborníkem. Mezi nejoblíbenější a nejúčinnější domácí způsoby patří med, ricinový olej, cibule, ředkvičky a kořen pampelišky.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button