Péče o těloZdravé tipy

Desinfekční roztok – kde jej všude můžete použít? 1

Občas se objevují víceúčelové prostředky, které jsou primárně určeny pro jednu věc, ale můžete je využívat v mnoha dalších ohledech. Nemusíte používat nutně drsné chemikálie nejrůznějšího druhu, abyste svůj důl vyčistili. Chemikálie sice váš dům či byt umí vyčistit opravdu pečlivě, ale zanechávají za sebou stopy, které vám jako rodině mohou vadit. Do ovzduší se mohou uvolňovat nepříjemné zápachy a látky, které mohou způsobovat problémy.

Není bio jako bio

Dokonce i některé produkty, které jsou označeny slovíčkem přírodní nebo bio nemusí obsahovat vždy látky, které jsou stoprocentní. Mnoho ingrediencí přitom pro čištění máte doma, takže je stačí jen velmi dobře smíchat a vznikne vám tolik skvělých možností. Jaké přísady to mohou být? Například taková jedlá soda, ocet, citron, kokosový olej nebo třeba i desinfekční roztok.

Co je to? Skládá se z izopropylalkoholu nebo izopropanolu ve vodě. Obsahuje denaturovaný alkohol, vodu a další látky. Desinfekční roztok je hořlavý, proto by měl být bezpečně uschováván. Proč jej mít doma? Jde o desinfekční prostředek, který napomáhá čistit menší rány a předchází infekcím, které se do nich mohou dostat. Najdete je v klasických obchodech. Kde všude může desinfekční roztok pomoci?

Štěnice

Malá zvířátka, která žijí v nábytku, oblečení nebo v hotelových pokojích. Žijí v noci, často se zabydlují v matracích, rámech postele. Můžete je zabíjet pravidelným čištěním matrací a čela postele. V extrémních případech může pomoci s jejich definitivní likvidací.

Jak postupovat:

Smíchejte desinfekční roztok s vodou v poměru 1:1. S touto směsí lehce postříkejte matraci a polštáře, nechejte vyschnout a vysajte. Povlečení namočte v horké vodě a to nejméně na půl hodiny. Směs využijte také pro rám postele, čelo a podobně.

Čištění pleti

Desinfekční prostředek bojuje proti zánětům a bakteriím, takže může pomoci zabránit akné. Může pomoci léčit a uklidnit infikované pupínky. Je nutno nepoužívat pravidelně, protože to vysušuje pokožku.

Jak postupovat:

Namočte bavlněný tamponek do desinfekčního roztoku, aplikujte na postiženou oblast a nechejte asi deset minut působit. Opláchněte postiženou část vlažnou vodou a můžete také aplikovat gel z aloe vera. Opakujte pouze pár dní!

Pomoc ve formě deodorantu

Potíte se a máte pocit, že bakterie v podpaží nebo někde jinde jen tak neodstraníte? Můžete si jednoduše pomoci od těchto bakterií s pomoci desinfekčního roztoku. Aplikujte jej na bavlněný tamponek a lehce potřete.

Desinfekce pinzety nebo pokožky

Také jste se setkali se zarůstajícími chloupky? V oblasti bikin to není moc příjemné. Desinfekční roztok je skvělým pomocníkem při desinfekci pinzety či také pokožky v této oblasti.

Studené obklady

Vytvořte si vlastní flexibilní studený obklad a to s pomoci vody a desinfekčního roztoku v poměru 2:1. Nalijte směs do mrazicího sáčku a utěsněte. Dejte do mrazničky a nechejte zde minimálně hodinu.

Čistí uši

V uších se může hromadit maz, který poté nebude vůbec příjemný. Odstranit jej můžete právě s pomoci desinfekčního roztoku. Ovšem pozor, každé ucho jen jednou, uši jsou citlivé.

Léčí plavecké ucho

Znáte to, plavete pravidelně v bazénu a po čase se může objevit zánět zvukovodu nebo také plavecké ucho. Právě desinfekční roztok může pomoci tento nepříjemný problém řešit. Ovšem pozor, nikdy tento lék nepoužívejte, pokud máte perforovaný ušní bubínek.

Jak postupovat:

Smíchejte stejnou část bílého octa a desinfekční roztok. Lehněte si na pohovku, postižené ucho mějte volné a směrem ke stropu. Dejte dvě až čtyři kapky do ucha a počkejte deset minut. Nakloňte hlavu a nechejte odstranit. Opakujte podle potřeby.

Ničí vši

Vši jsou malí parazité, kteří se objevují ve vlasech dětí. Existuje řada přípravků, které obsahují chemikálie a další látky, které mohou škodit pokožce hlavy dítěte. Desinfekční roztok může být účinnou a levnou alternativou.

Jak postupovat:

Před léčbou si vlasy nečistěte, umístěte hlavu do vany a zacpěte si ústa a nos, kryjte oči. Pomoci prstu rozetřete desinfekční prostředek okolo pokožky hlavy a vlasů. Nechejte působit pět až deset minut. Použijte jemný hřeben, speciálně určen pro odstranění vší a vyčešte je všechny. Dokončete mytím vlasů. Metodu použijte několikrát.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button