Jídlo a stravováníZdravé tipy

Tradiční velikonoční Jidáše. Udělejte si tuto dobrotu,aby jste vy i vaše děti mohli ochutnat jídlo z dětství našich babiček

Další lahodné tradiční velikonoční jídlo! Na Bílou sobotu se jedl mazanec, velikonoční nádivka a také Jidáše. Z kynutého těsta udělané ”provazy” symbol Jidášovo oběšení slazené medem. Udělejte si tuhle dobrotu, není náročná na přípravu a vám i dětem bude určitě chutnat!

Ingredience

2  ks vejce

3dcl mléko

500  g polohrubá mouka

1  kostka droždí

100  g máslo

1  balíček vanilkový cukr

1  hrst rozinky

1  hrst mandle

1  lžíce cukr

špetka sůl

 

Postup

Z mléka, droždí a lžičky cukru uděláme kvásek a necháme ho v teple vzejít. Do mísy dáme mouku, změklé máslo, cukr, žloutky a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a přidáme rozinky nebo mandle. Necháme asi hodinu kynout.

Vždy si vezmeme kousek těsta, rukou uděláme válečky a stočíme do spirálek. Dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme bílky a pečeme v troubě zhruba na 180 stupňů (dle síly trouby) dozlatova. Při podávání mažeme medem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button