Péče o těloZdravé tipy

Vyrobte si vlastní aviváž: nezpůsobuje alergie a nezatěžuje životní prostředí

Všichni jsme rádi, když nám voní oblečení. Jenže je tu malý háček, změkčovadla z obchodu mohou být skutečně zdraví škodlivá. Odborníci říkají, že obzvláště nebezpečná jsou pro malé děti. V komerčně vyrobených změkčovadlech byly nalezeny chemické látky způsobující alergie. Možná jste slyšeli známé staré rčení: „Co nemůžete dát do úst, nedávejte na kůži“.

změkčovadlaAviváží tak do těla vstupují látky, které zapříčiňují vážné škody. Buďte v tomto ohledu velmi opatrní. To je hlavní důvod, proč si myslíme, že je ideální vyrobit si vlastní aviváž. Ftaláty se přidávají do změkčovadel pro vůni, ale studie poukazují na to, že poškozují hormonální rovnováhu u zvířat. Zatěžují také životní prostředí.

Přesvědčili jsme vás k výrobě vlastní aviváže? Pokud již věříte na sílu přírody, můžeme přistoupit k vlastním ingrediencím na výrobu aviváže. Navíc jsou k tomu použity jednoduché a snadno dostupné složky – jedlá soda, voda, silice a jablečný ocet.

Budete je potřebovat v tomto množství:

  • 10 g jedlé sody
  • 150 – 200 ml horké vody
  • 800 ml jablečného octa
  • 20 kapek silice
  • plastový kontejner na 3 – 5 litrů

Promíchejte vodu, jedlou sodu a jablečný ocet. Složky způsobí reakci a začnou se tvořit bublinky, i proto je vhodnější větší nádoba, než je její obsah. Následně zbývá přidat esenciální olej dle vlastního výběru a dobře protřepat. Jakmile se kapalina „usadí“, nalijte jí do připraveného kontejneru, např. pomocí sklenice. Před každým použitím zatřeste obsahem. Na jednu várku praní stačí přidat 4 lžíce této úžasné aviváže.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button