OstatníPéče o tělo

10 věcí, ve kterých pomáhá Epsom sůl

Epsom sůl není jen obyčejná sůl, její chemický název je síran hořečnatý – směs minerálního hořčíku a sloučenina síranu. Má mnoho možností využití, přidává se do vody ke koupání, jelikož umí, díky svým přírodním přísadám, podpořit kůži a látky z Epsom soli se tak dostávají lépe do těla. Přínosy Epsom soli jsou velmi pozoruhodné.

Využití Epsom soli

Epsom sůl můžete využít pro léčbu mnoha zdravotních problémů, pro krásu, fitness, řemeslnou výrobu a čištění. Pomůže také u vás na zahradě, podpoří růst květin, díky Epsom soli rostou květiny větší. Epsom sůl by tedy měl mít doma opravdu každý. Je možno je použít pro řadu různých věcí, přinášíme deset nejznámějších věcí, kde je možno Epsom sůl využít.

Přidejte dva šálky Epsom soli do vany. Zmírníte tak bolest svalů po celém dni. Ve vodě vydržte po dobu alespoň 15 minut. Sůl se rozpouští v tekoucí vodě, takže si jednoduše připravte lázeň s Epsom solí.

Odstranění třísky

S pomocí Epsom soli můžete odstranit také třísku. Je to jednoduché, namočte bavlněnou žínku do studené vody, ve které předtím rozpustíte dvě lžíce Epsom soli na jeden šálek vody. Poté vytvořte pastu, přidejte lžičku Epsom soli do šálku horké vody a čekejte, dokud se nerozpustí. Dejte tento roztok na dvacet minut do lednice a poté naneste na třísku.

Léčba chřipky a kašle

Nachlazení a chřipka je onemocnění, které během své sezóny potká mnoho lidí. Lékaři říkají, že Epsom sůl jí může zabránit. Vytvořte si solnou lázeň s Epsom solí a vydržte v ní nejméně dvacet minut. Poskytuje vašemu tělu minerály a pomáhá zklidnit příznaky nachlazení a chřipky.

Tvoření

Epsom sůl je možno využít také doma, pro různé výroby sněhových koulí, dekorací, pohlednicí sklenic a podobně. Využití je opravdu široké.

Léčba akné

Epsom sůl je perfektní pro akné. Exfoliace je důležitá, jelikož pomáhá vyčistit póry vaší pleti. Má antimikrobiální obsah síranu, tedy znamená to, že Epsom sůl pomáhá zahnat jakékoliv bakterie, které akné způsobuje.

Léčba péče o vlasy

Epsom sůl pomáhá pečovat o vlasy, odstraňovat z nich toxiny. Navíc také může pomoci vyčistit pokožku hlavy, přidá na objemu vlasů. Jednoduše přidejte do kondicionéru vlasů Epsom sůl ve stejném množství a je to. Aplikujte na pokožku hlavy, nechte jí dvacet minut působit a poté opláchněte teplou vodou.

Práce na zahradě

Studie ukazuje, že hořčík a síra, které jsou hlavní složky Epsom soli, mohou pomoci rostlinám být zelenější. Mohou rychleji růst, rostliny budou větší a i kvést budou lépe. Epsom sůl podle odborníků snižuje celkové množství hnojiv, které jsou potřebné pro správný růst rostlin.

Snížení stresu

Přidejte dva šálky Epsom soli do vany a provádějte lázeň po dobu nejméně dvanácti minut a to třikrát týdně. Přidejte několik kapek eukalyptového oleje pro lepší a osvěžující vůni.

Čištění pleti

Smíchejte půl lžičky Epsom soli s čistícím krémem a aplikujte pomocí masáže na pokožku. Hloubkově čistí póry. Následně pleť omyjte studenou vodou a osušte.

Peeling pro nohy

Udělejte si tento peeling a vaše pokožka bude mimořádně jemná. Smíchejte šálek Epsom soli s olivovým olejem a s citronovým mýdlem. S tuto směs naneste důkladně na nohy a masírujte.

Epsom sůl pro celkové zdraví a pohodu

Pro vaše celkové zdraví a pohodlí je Epsom sůl skvělá a prospěšná. Nejefektivnější způsob, jak získat z Epsom soli maximální účinky je s pomocí vodní lázně. Přidejte jí do vaší koupele, stačí přibližně dva šálky.

Hořčík a síran

Hořčík je nezbytný prvek, který pomáhá proti řadě nemocí, zajišťuje, aby vaše tělo pracovalo optimálně. To je základní prvek při regulaci činnosti víc než tři sta enzymů. Mnohé jsou dále odpovědné za snižování zánětu, posilují svaly, nervové funkce a snižují kornatění tepen.

Síran v Epsom soli zase přispívá ke vstřebávání živin do těla a díky tomu podporuje detoxikaci. Tyto dvě sloučeniny poskytují mnoho zdravotních výhod, například:

  • Zlepšují integritu kostí
  • Brání kornatění tepen
  • Pomáhá ulevovat od bolesti kloubů
  • Tiší bolesti z podvrtnutí
  • Brání předcházet tvorbě krevních sraženin
  • Uklidňuje a uvolňuje bolest svalů
  • Pomáhá tělo detoxikovat
  • Pomáhá snížit záněty a modřiny
  • Uvolňuje stres a napětí
  • Snižuje riziko vzniku cukrovky
  • Pomáhá připravovat tělo pro dobrý spánek

Všechny výše uvedení zdravotní výhody Epsom soli se u vás objeví, jestliže si dopřejete dvakrát až třikrát týdně tuto koupelovou lázeň. Epsom sůl nabízí opravdu velkou spoustu různých výhod pro lidské tělo a vaše zdraví.

Zdraví nohou: Přidejte půlku šálku Epsom soli do mísy s teplou vodou a namočte do této lázně nohy. Zmírňuje to bolest nohou a neutralizuje zápach. Tvrdá pokožka měkne.

Léčba zácpy: Síran hořečnatý může být velmi účinné projímadlo a pomáhá tak k léčbě zácpy. Stačí přidat jednu čajovou lžičku ke sklenici vody. Síran hořečnatý z Epsom soli má schopnost čerpat vodu do střeva, což změkčuje stolici.

Hmyzí kousnutí, zánět kůže: Jednu polévkovou lžíci Epsom soli rozpusťte v půlce sklenice teplé vody a nechte vychladnout. Následně aplikujte na postižené místo.

Mírné spálení: Stejné řešení, jak je výše popsáno můžete použít také pro zklidnění mírného spálení od sluníčka.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button