Jídlo a stravováníOstatníPéče o těloPřírodní léčba

Zbytky těchto jídel druhý den nedojídejte

Obvykle vaříte na dva a více dnů? Nebo se vám také jednoduše stane, že neodhadnete množství a zůstane vám jídlo? Není to problém, necháte jej na druhý den a zkonzumujete.  Existují ovšem jídla, která by se takto ve zbytcích jíst neměla. Může se totiž objevit nebezpečí.

Všude zbytky

Zbytky jsou něco, co někteří nenávidí, jiným nevadí. Nemají však stejnou chuť jako jídlo, které je čerstvě připravené. Jsou velmi praktické, protože je stačí ohřát na pár minut v mikrovlnné troubě a vše je připraveno ke konzumaci. V moderní kuchyni se bez mikrovlnné trouby neobejdete, dá se v ní nejen ohřívat jídlo, ale také vařit.

Uvařte jídlo důkladně

Podle Food Standards Agency je důležité udržovat čtyři kroky, aby bylo jídlo bezpečné. Vaření, úklid, chlazení a křížová kontaminace, což je proces, při kterém se produkují bakterie se škodlivým účinkem. Je důležité uvařit jídlo důkladně, a to zejména pak maso, kdy zabíjíte všechny škodlivé bakterie, které se v něm mohou objevit. U ohřívání potravin se musíte ujistit, že jsou horké po celou dobu a neohřívat jídlo víckrát, než jednou.

Přinášíme tři potraviny, u kterých je dobré dbát na to, abyste je neohřívali, pokud nechcete strávit další den v koupelně namísto své práce.

Rýže

jídloU rýže problémy pramení z toho, jak je uložena. Podle Food Standards Agency může nevařená rýže obsahovat spóry škodlivých bakterií, které přežívají v průběhu počátečního procesu vaření. Jestliže zbytky rýže neohříváte při správné teplotě, tyto spóry se mohou šířit a množit. Pokud je zkonzumujete, mohou působit zažívací problémy jako zvracení nebo průjem.

Přihřívání rýže nepomáhá, spory jsou schopny přežít i při bodu varu. Nejlepší je, sníst všechnu rýži ihned poté, co jí uvaříte. Zůstane-li přeci jen nějaká rýže, dejte jí okamžitě poté, co skončíte s jídlem, do chladničky nebo mrazničky. Nenechejte jí při pokojové teplotě venku déle, než jednu hodinu. Čím déle je venku, tím se rozšiřuje nebezpečí.

 

Rostlinný olej

Ohřívání jídel s pomocí rostlinného oleje může přinášet riziko srdečních onemocnění, mrtvice nebo infarktu. Nové výzkumy ukazují, že opakované zahřívání polynenasyceného oleje, který má linolové kyseliny (řepka, kukuřice, sojové boby, slunečnicový olej) mohou uvolňovat toxické sloučeniny, které zapříčiňují celou řadu zdravotních poruch.

Dané sloučeniny jsou toxické kyseliny, odvozeny mastným – (HNE). Četné studie spojené se spotřebou HNE mohou způsobovat vážné zdravotní problémy, včetně kardiovaskulárních onemocnění, Parkinsonových chorob, Huntingtonových chorob, Alzheimerových chorob, rakoviny, onemocnění jater, mrtvice a podobně.

Podle mluvčí americké dietetické asociace ohřívání rostlinného oleje často může uvolňovat HNE. Pokud má člověk obavy o zdravotních aspektech HNE, pak doporučuji, aby nezahřívali olej do té míry, kdy se z něj kouří. Jde-li o vaření doma, používejte olej jen jednou, radí dále mluvčí americké dietetické asociace.

Zelenina

I když mnoho lidí tvrdí, že ohřívání listové zeleniny z ní dělá jedovatou zeleninu, jde o způsob zcela běžný. Podle Centra pro bezpečnost potraviny by měla zelenina být uskladněna tam, kde je teplota čtyři stupně Celsia nižší. Máte-li v plánu uchovat tuto zeleninu po dobu delší, než dvanáct hodin, je dobré jí zmrazit.

Mnoho zeleniny, např. hlávkový salát, řepa, celer nebo špenát obsahují vysoké množství sloučenin, které se jmenují dusičnany. I když dusičnan sám o sobě není na závadu, pokud je zelenina ponechána při pokojové teplotě, bakterie působí. Dusitany se mění na dusičnany. Je známo, že spotřeba dusičnanu je škodlivá pro kojence, malé děti, mohou způsobovat poruchu krve – methemoglobinemii. Její příznaky jsou únava, dušnost, křeče, bolesti hlavy a podobně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button