Jídlo a stravování

Doporučujeme: Olivový olej je tekuté zlato

Olivový olej má více nenasycených tuků, než jakékoliv jiné oleje. Z toho důvodu je jedním z nejzdravějších tuků na světě a využívá se v kuchyni nebo jako ingredience přírodních léků.

Olivový olej je bohatý na zdravé tuky

Každý olivový olej má přibližně stejné množství kalorií. V jedné polévkové lžíci je cca 120 kalorií a 14 gramů tuku. Jeho světle až tmavě hnědá barva nemá nic společného s kvalitou, tu způsobuje čas sklizně a postup zpracování olivového oleje.

Mnoho lidí neví, jak správně skladovat olivový olej. Nepotřebuje žádné zvláštní zacházení. Stačí jen nechat na místě s pokojovou teplotou, kde na něj nebude svítit sluníčko. Postupem času se na něm budou projevovat změny ve vzhledu a chuti. Olivový olej je však velmi hojně využíván v kuchyni, a tak možnost, že by vám prošla jeho trvanlivost je minimální.

„Light“ verze olivového oleje

K dispozici je také tzv. „lehká“ verze olivového oleje. Ve skutečnosti je jediným rozdílem jeho barva a chuť. Ta je jemnější a neutrální. Je to tedy výhoda, když má stejné množství kalorií a složení?

Bojíte se vařit s olivovým olejem?

Pravdou je, že extra panenský olivový olej má nižší teplotu varu, než jiné druhy olejů, které jsou určené pro smažení a vaření. Pokud se vám stane, že vám olivový olej začne doutnat, nic si z toho nedělejte. V tomto bodě se nejedná o žádnou tragédii a nemusíte se ničeho obávat.

K dýmu dochází při středně vysoké až velmi vysoké teplotě, a to díky přírodním antioxidantům a vitamínu E, který udržuje olej od zkažení a tvorby škodlivých látek.

Silně hořký olej patří do koše, ale..

Pokud si všimnete, že má olej mírně hořkou chuť, neznamená to, že je zkažený. Jediné, co to značí, je vyšší přítomnost antioxidantů. U čerstvého a dobrého olivového oleje však ucítíte olivy, travnaté a ovocné chutě.

Nenechávejte ho na příliš chladném a slunném místě

Pokud chcete mít olivový olej, co nejdéle v kuchyni, uchovávejte ho v tmavé lahvičce na suchém a ne příliš teplém místě. Teplé místo zhorší kvalitu oleje. Studená místa, jako je např. lednička, budou mít za následek přeměnu olivového oleje do pevného skupenství (něco jako máslo).

Datum spotřeby

Kolují fámy, že olivový olej vydrží i několik let. To však není pravda. Poté, co se otevře, je potřeba olej spotřebovat do jednoho roku. Během tohoto období si však udržuje stejné složení a nutriční hodnotu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button